fbpx

Θα σπουδάσεις στη Σκωτία; Αυτά είναι τα πιο παράξενα έθιμα που θα ζήσεις εκεί!

Ώστε πήρες την απόφαση να σπουδάσεις στη Σκωτία. Συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Η Σκωτία είναι μια πανέμορφη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, με υπέροχα τοπία και ακόμα πλουσιότερη ιστορία!


Όσο κι αν προσπάθησε ο Mel Gibson να την παραχαράξει.

Το εκπαιδευτικό επίπεδο της χώρας είναι από τα πιο ψηλά στην Ευρώπη και οι κάτοικοι της είναι φιλόξενοι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν ολόχρονα.

Όπως όμως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι Σκωτσέζοι έχουν τις… παραξενιές τους, εκείνα τα ιδιαίτερα έθιμα που είναι μοναδικά για αυτούς, το κομμάτι της παράδοσης τους που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Εμείς διαλέξαμε 6 από τα πιο παράξενα έθιμα της Σκωτίας και σου τα παρουσιάζουμε, για να μην πιαστείς απροετοίμαστος!

1
1. Καρβουνοδρομίες

Για να είμαστε και ειλικρινείς, μια κούρσα με κάρβουνο μπορεί να ακούγεται λίγο παλαβό, αλλά σκέψου πόσο περίεργο πρέπει να φαίνεται σ’ ένα Σκωτσέζο το έθιμο με τις αυγοδρομίες που κάνουμε κάθε Πάσχα…

Μια φορά όμως το χρόνο, στην πόλη Kelty, μαζεύονται όλοι οι wannabe ανθρακωρύχοι και φορτώνονται από ένα σακί κάρβουνα στον ώμο, 50 κιλά για τους άντρες, 25 για τις γυναίκες και 10 για τα παιδάκια και βουρ για μια από τις πιο παράξενες κούρσες παγκοσμίως.

Οι συμμετέχοντες φορτώνονται τα σακιά και αναθεωρούν τις αποφάσεις που πήραν στη ζωή τους που τους φέραν μέχρι εδώ τρέχουν για ένα χιλιόμετρο ανηφορικά, από το παλιό σιδηρουργείο της πόλης μέχρι το σχολείο για να τιμήσουν την ιστορία και τους αγώνες των μεταλλωρύχων της εποχής. Η κούρσα διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1994.

Αυτός btw είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Κούρκουλου:


2
2. Το μαύρισμα του γαμπρού

Αν και ακούγεται σαν κάτι που η νύφη θα έκανε στο γαμπρό, εάν έβρισκε τα μηνύματα της πρώην στο κινητό του, το «Μαύρισμα του γαμπρού» έχει τις ρίζες του βαθιά στη σκωτσέζικη ιστορία.

Σύμφωνα με την παράδοση, τη νύχτα πριν τον γάμο ο γαμπρός πέφτει θύμα «απαγωγής» από τους φίλους του, οι οποίοι τον ποτίζουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, στη συνέχεια τον κυλάνε σε στάχτη, αλεύρι και πούπουλα, τον περιφέρουν στην πόλη και στο τέλος της νύχτας τον δένουν σ΄ ένα ηλεκτρικό πάσσαλο ή τον πετάνε στα ρηχά.


Ή απλά ένα Σάββατο βράδυ, όπως είναι γνωστό στην Αγία Νάπα.

Αν και αυτό το έθιμο έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί, είναι ακόμα ζωντανό σε κάποιες απομακρυσμένες γωνιές της Σκωτίας.


3
3. Haggis-βολία

Λίγα πράματα είναι τόσο χαρακτηριστικά σκωτσέζικα όσο το κιλτ και η γκάιντα. Ένα από αυτά είναι το εθνικό φαγητό της χώρας, το haggis – συκώτι, καρδιά και πνευμόνια αρνιού µαγειρεµένα µέσα σε στοµάχι αρνιού.


Χειρότερο Kinder Surprise EVER.

Το 1977, ένας άντρας ονόματι Robin Dunseath, αποφάσισε να αναβιώσει ένα παλιό έθιμο του 17ου αιώνα, όταν στην πόλη Auchnaclory οι γυναίκες έριχναν το μεσημεριανό των συζύγων τους πάνω από τον ποταμό Dromach, αντί να διασταυρώνουν από τη γέφυρα.

Οι άντρες από την άλλη πλευρά, έπιαναν το haggis με τις φούστες τους, για να μην πέσουν στο χώμα. Ζευγάρια από όλη τη Σκωτία ήρθαν για να λάβουν μέρος. Έτσι, σήμερα μπορείτε να δείτε το αγώνισμα να παίζεται σε όλη τη χώρα!


4
4. Το κάψιμο του Βαρελιού

Όταν η Βρετανία περνούσε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1752, δεν πήραν όλοι το μήνυμα. Το μικρό χωριό του Morayshire καθυστέρησε να εφαρμόσει το καινούριο ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά στις 10 Ιανουαρίου.


Για να είμαστε ειλικρινείς, ανέκαθεν τα μικρά χωριουδάκια δημιουργούσαν προβλήματα, όπως το Γαλατικό.

Ό,τι όμως έχασε σε χρόνο, το αναπλήρωσε σε παράδοση, καθώς στο Morayshire κάθε χρόνο αναβιώνει ένα παγανιστικό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην προ-χριστιανική εποχή.

Άντε παιδιά! Θα το κάψουμε απόψε!

Κάθε χρόνο, στις 10 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι παίρνουν ένα ειδικά διαμορφωμένο ξύλινο βαρέλι, το γεμίζουν με πίσσα και ξύλα και το καρφώνουν πάνω σε ένα πάσσαλο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο καρφί, το οποίο δεν περιέχει σίδηρο, ούτως ώστε να κρατά τα κακά πνεύματα μακριά.

Αν ήξεραν το κόλπο αυτοί στο “The Ring”, θα γλιτώναμε τουλάχιστον τρεις ταινίες.

Δέκα άντρες το περιφέρουν αντίθετα με τη φόρα του ρολογιού στο χωριό και οι κάτοικοι παίρνουν τα καιόμενα κομμάτια που πέφτουν από το βαρέλι και τα παίρνουν σπίτι τους για καλή τύχη.

Η περιφορά του βαρελιού τελειώνει στην πλατεία του χωριού, όπου έχει στηθεί μια πυρά στην οποία τοποθετείται το βαρέλι. Οι κάτοικοι του χωριού παίρνουν το έθιμο πολύ στα σοβαρά και οι τιμητικές θέσεις για την περιφορά του, περνούν από γενιά σε γενιά.


5
5. To μεσαιωνικό ράγκμπι του Kirkwall

Εάν δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι το ράγκμπι, σκεφτείτε το αμερικάνικο football χωρίς όμως περιττές πολυτέλειες, όπως «ασφάλεια» και «προφυλάξεις», που παίζεται από άντρες που μοιάζουν λες και έχουν καταπιεί γυμναστήριο.


Φιλική συζήτηση μεταξύ δύο παικτών

Η πόλη του Kirkwall στη Σκωτία είδε το έτσι κι αλλιώς βίαιο σπορ και είπε «χμμμ, ξέρεις τι χρειάζεται αυτό; Περισσότερη βία και χάος».

Έτσι, κάθε πρωτοχρονιά το Kirkwall χωρίζεται στα δύο -κυριολεκτικά- με ένα τέρμα σε κάθε άκρη της πόλης και οι κάτοικοι μοιράζονται σε δύο ομάδες.

Αριθμός συμμετεχόντων; Απροσδιόριστος. Κανόνες; Ανύπαρκτοι. Στόχος; Να βάλουν όσα πιο πολλά γκολ γίνεται, με οποιονδήποτε τρόπο.

Μην κινηθεί κανένας! Μου έπεσε ο φακός!


6
6. Η κούρσα προβάτων του Moffat

Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημα όσο οι ταύροι της Παμπλόνα, τα πρόβατα όμως στην πόλη Moffat έχουν τη δική τους κούρσα κάθε χρόνο! Ρούχινες κούκλες τοποθετούνται πάνω στα πρόβατα, τα οποία αφήνονται να τρέξουν στην κύρια λεωφόρο.


Άμα η άλλη σου επιλογή είναι να γίνεις haggis…

Η κούρσα προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών και διεξάγεται κάθε χρόνο, ή τουλάχιστον μέχρι οι ακτιβιστές της PETA να τους κλείσουν.

Ορίστε λοιπόν! Είτε είναι ράγκμπι για όλο το χωριό στο Kirkwall, είτε πρωτοχρονιάτικο κάψιμο βαρελιού στο Morayshire, η Σκωτία έχει πολλά ιδιαίτερα έθιμα για να ζήσεις!

Με ότι… «παραξενιά» και αν έρθεις αντιμέτωπος, τουλάχιστον θα ξέρεις πως στο τέλος της κάθε μέρας θα επιστρέφεις στη ζεστασιά και την άνεση του δωματίου σου! Γι’ αυτό φρόντισε να μελετήσεις τις επιλογές σου και να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα!

Αν ακόμη δεν έχεις κλείσει διαμονή στη Σκωτία λοιπόν, επισκέψου το Student.com για να κλείσεις τη φοιτητική σου στέγη σήμερα.

Η Student.com αποτελεί τη μεγαλὐτερη πλατφόρμα για αναζήτηση, σύγκριση και κράτηση φοιτητικής στέγης. Πρόκειται για μια δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη και καλύτερη επιλογή δωματίων και διαμερισμάτων, προσεκτικά επιλεγμένων και κατάλληλα σχεδιασμένων για φοιτητές.

Μέσω της Student.com, μπορείς να εξερευνήσεις και να συγκρίνεις πληθώρα δωματίων και διαμερισμάτων σε διαφορετικές πόλεις της Σκωτίας, ώστε να πάρεις τη σωστή απόφαση!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending