fbpx

Αυτοί είναι οι γυμναστικοί σύλλογοι της Κύπρου!

Μπορεί η προσοχή του φίλαθλου κόσμου της Κύπρου να είναι στο ποδόσφαιρο, σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως δεν αγαπάμε τον αθλητισμό γενικότερα.

Άλλωστε, από τα τέλη του 19ου αίωνα υπήρχαν συλλόγοι που προωθούσαν τον αθλητισμό και τη γυμναστική στο νησί.

Κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα να πανηγυρίζουμε τις νίκες της Νεκταρίας Παναγή, του Μίλαν Τραΐκοβιτς, του Απόστολου Παρέλλη, της Ελένης Αρτυματά και τόσων άλλων.

Ήξερες όμως την ιστορία πίσω από λέξεις όπως “ΓΣΠ”, “ΓΣΟ”, “ΓΣΕ” που μπορεί και να ακούς καθημερινά;

Παρακάτω μάζεψα τους γυμναστικούς συλλόγους της Κύπρου και σου τους παρουσιάζω:

1
ΓΣΟ

Ο Γυμναστικός Σύλλογος “Ολύμπια” με έδρα τη Λεμεσό είναι ο αρχαιότερος γυμναστικός σύλλογος στην Κύπρο, αφού ιδρύθηκε το 1892. Το 1895 προκήρυξε τους πρώτους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου, που πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο αργότερα.

Το 1929 ο ΓΣΟ ήταν ο πρώτος αθλητικός σύλλογος που επέτρεψε τη συμμετοχή των γυναικών στους αθλητικούς αγώνες με τη Δομνίτσα Λανίτου να είναι η πρώτη γυναίκα – αθλήτρια, ενώ το 1898 απέκτησε το δικό του στάδιο, παραλιακά της Λεμεσού, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1975.

Από το 1975 μέχρι και σήμερα ο ΓΣΟ είναι διαχειριστής του Τσιρείου Σταδίου.

2
ΓΣ Παγκύπρια

Ο Γυμναστικός Σύλλογος “Παγκύπρια” με έδρα τη Λευκωσία ιδρύθηκε το 1894, 2 χρόνια μετά τον ΓΣΟ και συμμετείχε στους πρώτους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου.

Το 1902 ο ΓΣΠ απέκτησε το δικό του στάδιο, αυτό που σήμερα ξέρουμε σαν “παλιό ΓΣΠ” και το οποίο κατεδαφίστηκε πρόσφατα. Από το 1934 το στάδιο ονομαζόταν “στάδιο ΓΣΠ, Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου” προς τιμήν των ευεργετών του.

Από το 1999 ο ΓΣΠ στεγάζεται στο νέο στάδιο ΓΣΠ στα Λατσιά.

3
ΓΣΖ

Το 1896, και ενώ είχαν ήδη ιδρυθεί ο ΓΣΟ και ο ΓΣΠ, οι Λαρνακείς με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Νέον Έθνος” εξέφραζαν την απογοήτευση τους που δεν είχαν τον δικό τους γυμναστικό σύλλογο.

Έτσι, τον ίδιο χρόνο δημιουργήθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος “Το Στάδιον”. Και πάλι όμως υπήρχε αδιαφορία για τα αθλητικά δρώμενα στην πόλη με αποτέλεσμα 2 χρόνια αργότερα (1898) να γίνει συνάντηση των μελών για να εξελιχθεί “Το Στάδιον” και να δημιουργηθεί αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν Γυμναστικός Σύλλογος “Ζήνων”.

Το 1928 απέκτησε το δικό του στάδιο που χρησιμοποιούσε μέχρι το 1989. Από τότε ο ΓΣΖ στεγάζεται στο “νέο ΓΣΖ”.

4
ΓΣ Κόροιβος

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Κόροιβος ιδρύθηκε το 1898 στην Πάφο. Με την πάροδο όμως των χρόνων η δραστηριότητα του ΓΣΚ δεν ήταν τόσο εντονη με αποτέλεσμα το 1932 να δημιουργηθεί ο “Γυμναστικός Σύλλογος Κινύρας”.

Το 1948 όμως ο “Κινύρας” αποκλείστηκε από τις αθλητικές διοργανώσεις, σύμφωνα με απόφαση του ΣΕΓΑΣ Κύπρου, επειδή ήταν ο μόνος σύλλογος που δεν υπέγραψε τη δημόσια διακήρυξη στήριξης της δεξιάς παράταξης στον εμφύλιο πόλεμο που μάστιζε τότε την Ελλάδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη διαγραφή του συλλόγου και την επανίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου “Κόροιβος”

5
ΓΣΕ

Η ιδέα για δημιουργία γυμναστικού συλλόγου και στην Αμμόχωστο είχε ουσιαστικά ξεκινήσει το 1892, αλλά το 1903 ιδρύθηκε ο πρώτος Γυμναστικός Σύλλογος στην κατεχόμενη σήμερα πόλη, με την επωνυμία Σύλλογος Φιλάθλων “Ο Ευαγόρας”.

Το 1918 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε “Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρας” και το 1923 απέκτησε το δικό του στάδιο, το “στάδιο ΓΣΕ”, που σήμερα είναι στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Από το 1974 και την προσφυγοποίηση του συλλόγου, ο ΓΣΕ διαθέτει αθλητές σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

6
ΓΣ Πράξανδος 

Ο Γυμναστικός Σύλλογος “Πράξανδρος” είναι ο γυμναστικός σύλλογος της Κερύνειας και ιδρύθηκε το 1919.

Είχε ως έδρα το “Δημητριάδειο Στάδιο” που κατελήφθη από τους Τούρκους κατά την Α’ φάση της εισβολής το 1974. Από τότε ο σύλλογος δραστηριοποιείται στην ελεύθερη Κύπρο.

Για ποιους από αυτούς τους συλλόγους άκουσες ξανά στο παρελθόν;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending