fbpx

5 μεγάλες προσπάθειες για είσοδο στους ομίλους του Champions League (πριν τα καταφέρουμε)!

Το 2008 μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιστορικό για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτό γιατί ήταν η πρώτη φορά που, μέσω της Ανόρθωσης, καταφέραμε να βάλουμε σαν Κύπρος ομάδα στους ομίλους του Champions League.

Από τότε καταφέραμε να μπούμε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο άλλες 4 φορές, όλες με εκπρόσωπο τον ΑΠΟΕΛ.

Οι προσπάθειες μας όμως για διάκριση και είσοδο στους ομίλους είχαν ήδη ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Παρακάτω μάζεψα 5 από αυτές, που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια έμειναν στην ιστορία.

Δες και θυμήσου τις πιο κάτω:

 

1
Ανόρθωση – Lierse 1997

Λίγες φορές ως Κύπρος φτάσαμε τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά στους ομίλους όσο η Ανόρθωση το 1997. Αρχικά, η Κυρία απέκλεισε στον Α’ προκριματικό γύρο την Kareda Kaunas, για να τεθεί αντιμέτωπη στον Β’ προκριματικό με τη βελγική Lierse.

Στο πρώτο παιχνίδι στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” η ομάδα της Αμμοχώστου ήταν εκπληκτική! Με τέρματα των Οκκα και Mihajlovic πήρε μια μεγάλη νίκη με 2-0 και πήγε στο Βέλγιο με σαφές προβάδισμα πρόκρισης.

Μόνο που στη χώρα της σοκολάτας όλα πήγαν στραβά για την Ανόρθωση! Η Lierse προηγήθηκε νωρίς με αυστηρό πέναλτι, ενώ σχεδόν με το ξεκίνημα του Β΄ημιχρόνου ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα.

Στα μέσα του Β’ ημιχρόνου οι κυναόλευκοι είχαν δοκάρι με τον Krcmarevic, ενώ λίγο αργότερα αποβλήθηκε ο Δημήτρης Ιωάννου.

Στο 83′ μάλιστα ο μακαρίτης Vladan Tomic έκανε με αυτογκόλ το 3-0 για τη Lierse με την Ανόρθωση να γνωρίζει τελικά οδυνηρό αποκλεισμό!

2
ΑΠΟΕΛ – Sparta Prague 2004

Ο πρωταθλητής Κύπρου για τη σεζόν 2003-04, ΑΠΟΕΛ, ξεκίνησε την προσπάθεια του για διάκριση στο Champions League από τον Β’ προκριματικό γύρο. Αντίπαλος του εκεί ήταν η ισχυρή Sparta Prague, που είχε στις τάξεις της τον Karel Poborsky.

Στο πρώτο παιχνίδι στο ΓΣΠ οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν με 2-0 χάρη σε τέρματα των Αλεξάνδρου και Χαραλαμπίδη. Οι Τσέχοι όμως απάντησαν και με 2 τέρματα στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα έκαναν το 2-2, παίρνοντας προβάδισμα πρόκρισης.

Μέσα στη Τσεχία η ομάδα της Λευκωσίας πάλεψε. Βρέθηκε πίσω στο σκορ στα μέσα του Α’ ημιχρόνου, με τον Χαραλαμπίδη να απαντά και να αναπτερώνει τις ελπίδες πρόκρισης.

Οι Τσέχοι της Sparta όμως έκαναν το 2-1 και με συνολικό σκορ 3-2 πήραν την πρόκριση αντί της κυπριακής ομάδας.

3
Ομόνοια – Ερυθρός Αστέρας 2001

Από το Β’ προκριματικό γύρο ξεκίνησε και η Ομόνοια την προσπάθεια της το 2001, μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 7 χρόνια (το τελευταίο της ήταν το 1994).

Αντίπαλος της ήταν ο Ερυθρός Αστέρας της Σερβίας με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται στο ΓΣΠ. Το “τριφύλλι” προσπάθησε για ένα θετικό αποτέλεσμα, παραχωρώντας όμως ισοπαλία (1-1) στους Σέρβους.

Μάλιστα, οι πράσινοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το Α’ ημίχρονο, καταφέρνοντας να ισοφαρίσουν στο Β’ μέρος με τον Thibaut.

Στον επαναληπτικό του “Marakana” και πάλι η Ομόνοια ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο της, αλλά και πάλι βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Καϊάφας ισοφάρισε στο Β’ ημίχρονο με το 1-1 να έστελνε το ματς στην παράταση.

Λίγο πριν το τέλος όμως ο Ερυθρός Αστέρας έκανε το 2-1, παίρνοντας έτσι αυτός την πρόκριση, αφού στο 88′ ο Καϊάφας και πάλι απέτυχε να νικήσει τον Σέρβο τερματοφύλακα και να δώσει το εισιτήριο στην ομάδα της Λευκωσίας!

4
Ανόρθωση – Ολυμπιακός 1998

Ίσως η πιο μεγάλη ευκαιρία της Ανόρθωσης να περάσει στους ομίλους ήταν αυτή του 1998 απέναντι στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Οι κυανόλευκοι είχαν αποκλείσει στον Α΄προκριματικό τη Valletta Μάλτας, με τους Πειραιώτες να είναι οι αντίπαλοι τους στον Β’ προκριματικό.

Στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, η Ανόρθωση στάθηκε εξαιρετικά στο Β΄ημίχρονο (βρέθηκε με 2-0 πίσω στο σκορ στο Α’ ημίχρονο).

Φουκκαρής και Tomic είδαν τις προσπάθειες τους να καταλήγουν στο δοκάρι του Ελευθερόπουλου, με τον Mihajlovic να σημειώνει το πολυπόθητο, για τους Βαρωσιώτες, τέρμα στα μέσα του Β’ μέρους (2-1).

Στον επαναληπτικό του “Παπαδόπουλος”, η Κυρία βρέθηκε αγκαλιά με την πρόκριση όταν στο 36′ ο Mihajlovic σκόραρε για το 1-0, αποτέλεσμα που έδινε την πρόκριση στην ομάδα της Αμμοχώστου.

Ένα εφιαλτικό Β’ ημίχρονο όμως έφερε και τον αποκλεισμό, αφού μέχρι το 57′ ο Ολυμπιακός είχε φέρει τούμπα το ματς (1-2). Τελικά, οι ερυθρόλευκοι πήραν τη νίκη (4-2) και την πρόκριση, αφού η Ανόρθωση δεν μπόρεσε να αντιδράσει ουσιαστικά.

5
ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ Αθηνών 2002

Η ευρωπαϊκή σεζόν 2002-03 θεωρείται από τις κορυφαίες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ στα κύπελλα Ευρώπης, με τους γαλαζοκίτρινους να παίζουν 10 συνολικά παιχνίδια σε Champions League και κύπελλο UEFA.

Αρχικά, αφού στο Champions League απέκλεισαν Flora Talinn και Maribor, αντιμετώπισαν στον Γ’ προκριματικό γύρο την ΑΕΚ Αθηνών.

Ο “δικέφαλος” διέθετε τότε αρκετά από τα ονόματα που απάρτιζαν την αφρόκρεμα του ελλαδικού ποδοσφαίρου, όπως οι Τσιάρτας, Ζαγοράκης, Μπορμπόκης, και Νικολαΐδης με τους 2 τελευταίους να κάνουν και τη ζημιά στον ΑΠΟΕΛ.

Στο πρώτο ματς του ΓΣΠ, οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν με τον νυν προπονητή της ΑΕΚ, Μαρίνο Ουζουνίδη, για να γυρίσει το ματς η ΑΕΚ με 2 τέρματα του Μπορμπόκη.

Στο 90′ ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε με πέναλτι του Μαλέκου, αλλά οι κιτρινόμαυροι είχαν και πάλι τη λύση κάνοντας το 2-3 με τον Ντέμη Νικολαΐδη, σχεδόν με τη λήξη του ματς.

Στον επαναληπτικό του “Νίκος Γκούμας” ο ΑΠΟΕΛ κυνήγησε τη νίκη και την πρόκριση, αλλά ήταν η ΑΕΚ αυτή που σκόραρε με τον Wright στο Β’ ημίχρονο (1-0) και πήρε την πρόκριση.

Θυμάσαι κάποια άλλη μεγάλη προσπάθεια ομάδας μας στο Champions League που δεν έφερε όμως την πρόκριση στους ομίλους;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending