fbpx

Αυτός είναι ο λόγος που ΔΕΝ πρέπει να βγάζεις φωτογραφίες (ειδικά) στις διακοπές σου!

Κάτι που κάνουμε όλοι μας όποτε πάμε διακοπές, είναι να βγάζουμε φωτογραφίες διάφορα αξιοθέατα, τοπία, φαγητά και να τις δημοσιεύουμε στα Social Media για να τις δουν οι φίλοι μας (ή απλά να τις έχουμε ενθύμιο και να θυμόμαστε τις ωραίες στιγμές που περάσαμε).

Ωστόσο, σκέφτηκες ποτέ αν οι φωτογραφίες που βγάλαμε μπορούν να κρατήσουν για πάντα στο μυαλό μας, τις ξεχωριστές στιγμές ή… να τις εξαφανίσουν από εκεί;

Τι έδειξαν συγκεκριμένα οι έρευνες;

Μάθε πως όταν βγάζουμε φωτογραφίες, αυτές μας απομακρύνουν από τις εμπειρίες που ζούμε και αποδυναμώνεται η ικανότητα μας να τις θυμόμαστε.

Πρόσφατα, ερευνητές μάζεψαν 100 ανθρώπους για να επισκεφθούν ένα μουσείο και να συμμετάσχουν σε μια έρευνα. Το κάθε άτομο που ξεναγήθηκε στο μουσείο, έπρεπε να παρατηρήσει προσεκτικά τα εκθέματα και την κάθε τους λεπτομέρεια.

Γι’ αυτό μερικοί τράβηξαν φωτογραφίες από τα κίνητα, τις φωτογραφικές μηχανές και άλλοι δεν τράβηξαν ούτε μια – χρησιμοποίησαν το μυαλό τους για να θυμούνται εκείνα που έβλεπαν.

1
Μια εβδομάδα μετά την έρευνα…

Οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες μια εβδομάδα μετά, για να κάνουν ένα quiz με 10 ερωτήσεις, που αφορούσαν κάποια από τα χαρακτηριστικά του μουσείου.

Εκείνοι που είχαν τραβήξει τις φωτογραφίες σκόραραν 6 από τις 10 ερωτήσεις.
Οι άλλοι που δεν τράβηξαν ούτε μια φωτογραφία, σκόραραν 7 από τις 10 ερωτήσεις.

Η διαφορά ήταν μικρή, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα της έρευνας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι:

Η λήψη φωτογραφιών αποδυναμώνει τη μνήμη μας, από το σκηνικό που βρίσκεται μπροστά μας.

2
Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια θεωρία στηρίζει ότι όταν οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνται με προσοχή, μας αποσπούν και μας απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή.

Επιπλέον διαχωρίζουμε την προσοχή μας μεταξύ της ίδιας μας της ζωής και της χρήσης της κάμερας/κινητού στα χέρια μας.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωντανή μνήμη χωρίς να δώσουμε προσοχή, είναι λογικό να χάσουμε τις σκηνές που φωτογραφίσαμε.

Μια άλλη θεωρία περιλαμβάνει μια έννοια γνωστή και ως “εκφόρτωση“, στην οποία αναθέτουμε κάποιες ψυχικές δουλειές, όπως να θυμόμαστε και να καταγράψουμε τους αριθμούς των τηλεφώνων, των φίλων μας στα κινητά μας τηλέφωνα.

Μια μελέτη του 2011, έδειξε ότι γινόμαστε διανοητικά εξαρτημένοι από τους υπολογιστές και αυτό μειώνει την πιθανότητα να θυμόμαστε την ίδια την πληροφορία για το πώς να την αποκτήσουμε online.

3
Το σημαντικό συμπέρασμα

Στην ουσία το διαδύκτιο, τα κινητά και οι υπολογιστές μας έχουν γίνει οι εξωτερικοί μας εγκέφαλοι.

Αυτό έχει θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Από τη στιγμή που βγάζουμε μια φωτογραφία ένα μέρος ή ένα αντικείμενο, αμέσως απελευθερώνουμε τον εγκέφαλο μας για να το ξεχάσει και το εκφορτώνουμε στη δική του φωτογραφική μηχανή.

Από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να θυμόμαστε τα πράγματα ως έχουν και αν θα εξακολουθούμε να βγάζουμε φωτογραφίες για τους δικούς μας λόγους. Εσύ τι νομίζεις;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending