Βρήκαμε 5 παραδοσιακές ταβέρνες της Κύπρου με τα πιο περίεργα ονόματα!

Andria Sakalli
Student at Communication and Internet Studies, CUT
allaboutlimassol.com

Είμαστε φημισμένοι στην Κύπρο ότι τρώμε και σπάζουμε! Με έτσι φαΐ, πώς να αντισταθείς; Σε ολόκληρη την Κύπρο, υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες με το καλύτερο φαγητό και το κυριότερο, όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον που χαίρεσαι να κάτσεις να φάεις με την ψυχή σου.

Πόσες φορές όμως έτυχε, την ώρα που τρώεις και είσαι έτοιμος να ανοίξεις το… κουμπί του παντελονιού, να διερωτηθείς “τι εν τούτο το όνομα και τι σημαίνει;”.

Βασισμένοι στις απορίες μας, ρωτήσαμε και μαζέψαμε τα πιο περίεργα ονόματα ταβερνών και εστιατορίων της Κύπρου και σου τα παρουσιάζουμε!

Δες πιο κάτω τις ταβέρνες και ίσως να θέλεις να πάεις να φάεις:

1Ταβέρνα Ταμπλιός – Αθηένου, Λάρνακα

Facebook.com/Tamblios

Αλίμονο να μην είχαμεν ταβέρνα από τη γενέτειρα του οφτού κλέφτικου, Αθηένου! Χιλιάδες άνθρωποι (Κύπρο αλλά και εξωτερικό) καταφθάνουν στην κωμόπολη για να φαν το φημισμένο οφτό κλέφτικο ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο.

Το όνομα της ταβέρνας είναι το επίθετο του πρώτου ιδιοκτήτη. Τη συγκεκριμένη ταβέρνα, τη διατηρεί η οικογένεια Παπαϊωάννου οι οποίοι αποφάσισαν να διατηρήσουν το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή η ταβέρνα.

Κατάφεραν να πάρουν θέση στον οδηγό The Golden List 2017 του περιοδικού Time Out Cyprus με τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου. Eίναι υποψήφια για το έτος 2018 στην κατηγορία Best Price των Time Out Eating Awards 2018.

2Ταβέρνα Γραβέλλα και Καπνιά – Στρόβολος, Λευκωσία

facebook.com/Γραβέλλα-και-καπνιά

Το συγκεκριμένο μαγαζί άνοιξε το 2011 και κατάφερε να αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό. Οι ιδιοκτήτες του, Χάρης Χαραλάμπους και Κωνσταντίνος Κατσιάμης, μετέτρεψαν το επάγγελμά τους σε αγάπη για αυτό που κάνουν!

Στεγάστηκαν σε ένα μικρό αλλά χαριτωμένο χώρο, όπου απολαμβάνεις την ποιότητα στα φρέσκα κρεατικά και την ποσότητα, στις μεγάλες μερίδες του!

3Ταβέρνα 3+1 (Τρία συν ένα)- Λατσιά, Λευκωσία

tripadvisor.com

Τολμώ να πω ότι το όνομα εκτός από περίεργο, είναι και εύστοχο, καθώς ο ιδιοκτήτης του, κύριος Φειδίας Κλεάνθους, δεν έκανε τυχαία την επιλογή.

Μαζί με τη γυναίκα του κυρία Κούλα, αφού απέκτησαν συνολικά, 4 παιδιά (τρία κορίτσια και ένα αγόρι), αποφάσισαν να ονομάσουν το μαγαζί τους 3+1.

Από το 1996, η ταβέρνα έχει πιστή πελατεία η οποία αποτελείται από φανατικούς οπαδούς του φρέσκου και καλοψημένου κρέατος!

4Μεζεδοπωλείο Τζιήζι-Μίζι – Λακατάμεια, Λευκωσία

facebook.com/TziiziMizi

Διερωτάσαι και εσύ τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας τζιήζι-μίζι; Είναι η λεκτική απόδοση του ήχου των κρεατομεζέδων κατά τη διάρκεια του ψήσιματός τους στη σχάρα.

Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης άμαν σε προσκαλέσουν για “τζιήζι-μίζι”, για να σε προετοιμάσουν για μεγάλη ποσότητα μεζέδων και μικρών “τσιμπολογημάτων”.

Αντέχεις να τα φάεις;

5Ταβέρνα Σκουρουβίννος – Άγιος Αθανάσιος, Λεμεσός

allaboutlimassol.com

Από σπίτι μετατράπηκε στο αγαπημένο στέκι της παρέας, από κάθε γωνιά της Κύπρου. Εκεί μπορείς να απολαύσεις γευστικά και πρωτότυπα εδέσματα, όπως το σουβλάκι με χαλούμι και μελιτζάνα σε ξυλάκι, και τυροκεφτέδες με sauce βασιλικού.

Ο ιδιοκτήτης εργάζεται παράλληλα ως chef και μαγειρεύει τους μεζέδες με όλη του την τέΓνη (που λένε και στα χωριά).

Εσένα ποιο από αυτά τα ονόματα σου φάνηκε πιο περίεργο; Ξέρεις κι άλλα παράξενα;