fbpx

Μεταγραφικά “μπαμ” μιας άλλης εποχής στο κυπριακό ποδόσφαιρο!

Συνηθίσαμε κάθε καλοκαίρι σε ατάκες του στυλ “μεταγραφική βόμβα”, “έκανε το μπαμ” και ούτω καθεξής.

Η πραγματικότητα είναι πως το οικονομικό άνοιγμα των ομάδων μας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες μας, επέτρεψαν την κάθοδο παγκοσμίου φήμης παιχταράδων.

Αυτό δεν ήταν πάντα ο κανόνας βέβαια, αλλά ήδη από τη δεκαετία του ’80 οι ομάδες μας προσπαθούσαν να φέρουν στην Κύπρο μεγάλα ονόματα για να τους βοηθήσουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Παρακάτω μάζεψα μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταγραφικών “μπαμ” της τότε εποχής και σου τα παρουσιάζω.

Δες ποια είναι:

1
Oleg Blokhin

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις ο Ουκρανός! Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που γέννησε ποτέ η Ουκρανία (μόνο ο Schevchenko μπορεί να τον συναγωνιστεί), ο ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής το 1975, ήρθε στην Κύπρο και τον Άρη το 1989.

Τι και αν ήταν ήδη 37 ετών και ήρθε στο νησί μας για να κλείσει την καριέρα του; Σε 22 αγώνες σκόραρε 5 τέρματα, βοήθησε την “ελαφρά ταξιαρχία” να τερματίσει 4η και αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους (4ος και σε εισιτήρια ο Άρης το 1989-90).

2
Terry McDermott

Αποτέλεσε παίχτη-σταθμό στην ιστορία της Liverpool ο Terry McDermott. Φόρεσε τη φανέλα των reds από το 1974 μέχρι το 1982, κατακτώντας 3 Champions League, ένα κύπελλο UEFA και 5 πρωταθλήματα Αγγλίας, ανάμεσα σε άλλα και θεωρείται μέχρι σήμερα θρύλος στο Merseyside.

Αυτός ο ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στη Newcastle, ήρθε στον ΑΠΟΕΛ στο τέλος της καριέρας του (τη διετία 1985-87), υπήρξε συμπαίκτης του επίσης τεράστιου Ian Moores και πρόλαβε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα το 1986.

3
Stefan Majewski

Ξέρεις πολλούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε Μουντιάλ, διακρίθηκαν και να ήρθαν στην Κύπρο πριν το 2000 που άρχισε η μαζική κάθοδος των ξένων στο νησί μας;

Ένας τέτοιος ήταν ο σπουδαίος Πολωνός λίμπερο Stefan Majewski, βασικό στέλεχος της εθνικής που τερμάτισε 3η στο Μουντιάλ της Ισπανίας (έπαιξε και στο Μουντιάλ του 1986).

Ο Majewski που σε σωματειακό επίπεδο έκανε μεγάλη καριέρα στη Legia Warsaw και τη Γερμανία, αγωνίστηκε στην Κύπρο και τον Απόλλωνα τη σεζόν 1988-89.

4
Ian Moores

Έχοντας αγωνιστεί, ανάμεσα σε άλλες, στη Tottenham ο Ian Moores ήρθε στο νησί μας το 1983, σε ηλικία 29 ετών, για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.

Ποτέ δεν φανταζόταν όμως πως θα αποχωρούσε 5 χρόνια αργότερα (1988), έχοντας θεμελιωθεί στις καρδιές των ΑΠΟΕΛιστών σαν θρύλος της ομάδας.

Έδεσε άμεσα με τον Γιάννο Ιωάννου με τους δυο τους να συνθέτουν ένα από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία των γαλαζοκιτρίνων και πανηγύρισε με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο.

5
Oscar Crino

Γεννημένος στην Αργεντινή, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε η Αυστραλία, εν ενεργεία τότε διεθνής με τους soceroos ήρθε στην Κύπρο και την Ανόρθωση το 1985 ο Oscar Crino.

Η απόκτηση του ήταν φυσικό να σκορπίσει ενθουσιασμό, αφού τέτοιου είδους κινήσεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένες ήταν το ’80 με τον Αυστραλό μέσο όμως να μην διακρίνεται ιδιαίτερα, να παίζει μόλις 6 παιχνίδια και να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν.

6
Spas Dzhevizov

Έχοντας τεράστια καριέρα πίσω του στη CSKA Sofia και την εθνική Βουλγαρίας, ο Spas Dzhevizov ήρθε στην Κύπρο και την Ομόνοια το 1984, στα 28 του χρόνια, για να αντικαταστήσει τον Σωτήρη Καϊάφα, που είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Παρέμεινε στους πράσινους μέχρι το 1988, πανηγυρίζοντας 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο, ενώ σκόραρε 82 τέρματα (32 εκ των οποίων τη σεζόν 1986-87 που του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ).

Η συνεργασία του, τέλος, με το Γιώργο Σαββίδη τους έκανε ένα από τα κορυφαία επιθετικά δίδυμα που είχαν ποτέ οι τριφυλλοφόροι.

7
Hennadiy Lytovchenko

Μέλος της εθνικής της Σοβιετικής Ένωσης που έφτασε μέχρι τον τελικό του Euro 1988, μέσος που έκανε μεγάλη καριέρα στην Dnipro, τη Dynamo Kiev, αλλά και τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ο Lytovchenko ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ το 1995, “πατώντας” στα 32 του χρόνια.

Παρά τις ψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η απόκτηση του (στη Λεμεσό μιλούσαν ακόμα και για πρωτάθλημα), ο Ουκρανός δεν έπιασε και πριν τα Χριστούγεννα είχε ήδη αποχωρήσει από τους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού.

Ήξερες πως αυτοί οι ποδοσφαιριστές έπαιξαν κάποτε στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending