fbpx

5 φορές που οι “μικροί” ταπείνωσαν τους “μεγάλους” στο κυπριακό πρωτάθλημα!

Να ξεκινήσω αναφέροντας πως τα εισαγωγικά στους μικρούς και τους μεγάλους στον τίτλο δεν είναι τυχαία.

Πάντα είχα πρόβλημα στο να διαχωρίσω τις ομάδες, όχι μόνο της Κύπρου, σε μικρές ή μεγάλες. Παραδείγματος χάρη, ο Άρης ή το Παραλίμνι δεν κουβαλούν πίσω τους τεράστια ιστορία;

Για χάρη όμως της συζήτησης (και για να μην μακρηγορήσω), ας θεωρήσουμε πως οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου μας είναι οι εξής 7: ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων, ΑΕΛ, ΑΕΚ και Σαλαμίνα.

Από εκεί και πέρα, μπορεί στα πλείστα παιχνίδια τους οι πιο πάνω ομάδες να είναι το φαβορί, υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που οι υπόλοιποι τους “έδειξαν τα δόντια” τους. Βρήκα παρακάτω 5 χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Δες ποιες είναι:

1
ΑΠΟΕΛ – Δόξα 2-5

Ο πιο πρόσφατος θρίαμβος “μικρού” πάνω σε “μεγάλο” και η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο.

4η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος και ο ΑΠΟΕΛ, πρωταθλητής Κύπρου τα τελευταία 6 χρόνια άλλα μέτριος αγωνιστικά φέτος μέχρι στιγμής, υποδέχεται τη Δόξα Κατωκοπιάς.

Ενώ όλοι περιμένουν νίκη του ΑΠΟΕΛ με οποιοδήποτε τρόπο, η προσφυγική ομάδα σοκάρει τον ποδοσφαιρικό μας κόσμο και προηγείται των γαλαζοκιτρίνων με 0-3 μέχρι το 35′.

Το τελικό 2-5 (με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Berat Sadik που σημείωσε χατ-τρικ) είναι ίσως η πιο ντροπιαστική ήττα στην ιστορία της λευκωσιάτικης ομαδας.

2
Ομόνοια – Αλκή 1-5

Πάμε πίσω το χρόνο και συγκεκριμένα τη σεζόν 2001-02. Η Ομόνοια, εν δυνάμει τότε πρωταθλήτρια, υποδέχεται στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος την Αλκή.

Οι κυανέρυθροι εντυπωσιάζουν έχοντας στον πάγκο τον Ilie Dumitrescu και ηγέτες εντός αγωνιστικού χώρου τους Zoran Stjepanovic και Ljubisa Kekic, αλλά στα χαρτιά, μέσα στο ΓΣΠ, φαβορί ήταν οι πράσινοι.

Στο ημίχρονο όμως η “Αθάνατη” ήταν αυτή που ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2, ενώ με το ξεκίνημα του Β’ ημιχρόνου έγινε το 0-3.

Η Ομόνοια απλά μείωσε με τον Gunter Thiebaut, με τον φωτεινό πίνακα του ΓΣΠ να γράφει στο τέλος του αγώνα Ομόνοια 1 – Αλκή 5 με τον Kekic να σημειώνει χατ-τρικ και λιγους μήνες αργότερα να μεταγράφεται στους τριφυλλοφόρους.

3
Ανόρθωση – Διγενής 2-3

6η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της περιόδου 2003-04. Η Ανόρθωση, είχε ξεκινήσει μεν μέτρια το πρωτάθλημα, αλλά απέναντι στο Διγενή και μέσα στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” πολύ λίγοι υπολόγιζαν ότι δεν θα έπαιρνε τη νίκη.

Αντί αυτού όμως οι Μορφίτες έκαναν πάρτι, προηγούμενοι μέχρι το 54′ με 0-3 (Κυριάκος Χαϊλής, Marian Savu και Κώστας Κωνσταντίνου οι σκόρερ)!

Και μπορεί οι κυανόλευκοι της Αμμοχώστου να μείωσαν σε 2-3 με τους Αγαθοκλέους και Βελή, αλλά ο Διγενής πήρε μια πανάξια νίκη που έμεινε στην ιστορία.

4
Αλκή Λάρνακας – Απόλλωνας 6-1

https://www.youtube.com/watch?v=uSLGF9GluUk

Η σεζόν 2004-05 δεν ήταν και η καλύτερη στην ιστορία του Απόλλωνα. Οι γαλάζιοι σε κάποιο σημείο του πρωταθλήματος κινδύνεψαν άμεσα με διαβάθμιση, τερματίζοντας τελικά στη φτωχή 7η θέση.

Η Αλκή, από την άλλη, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000 ήταν ο ορισμός της ομάδας-ασανσέρ, αλλά φρόντισε να δώσει ένα “χαστούκι” στους γαλάζιους που το θυμούνταν για πολύ καιρό.

Στη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος οι κυανέρυθροι διέλυσαν τον Απόλλωνα με 6-1. Η Αλκή έκανε πάρτι και με σκόρερ τους Kovac, Κοντολεύτερο (από 2 φορές), Mbuyamba και Νικολάου με τους Λεμεσιανούς απλά να μειώνουν με τον Χριστοφή.

5
ΑΕΛ – Άρης 0-1

Αν υπάρχει μια ήττα που δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ στην ΑΕΛ, αυτή είναι εκείνη από τον Άρη στην 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1995-96.

Τότε, οι γαλαζοκίτρινοι της Λεμεσού κινδύνευαν άμεσα με υποβιβασμό και χρειάζονταν μόνο τη νίκη απέναντι στον συμπολίτη τους, που βολευόταν ακόμα και με ισοπαλία στην προσπάθεια του να μείνει στην κατηγορία.

Με το ξεκίνημα του Β’ ημιχρόνου όμως ο Serbo Nikolic έκανε το 1-0 για τον Άρη, με την ΑΕΛ (που αγωνιζόταν από το Α’ ημίχρονο με 10 παίχτες λόγω αποβολής του Γιαννάκη Ιωάννου) να μην καταφέρνει να αντιδράσει και να υποβιβάζεται για πρώτη (και μοναδική) φορά στην ιστορία της στη Β’ Κατηγορία!

Ποιο από τα πιο πάνω παιχνίδια θυμάσαι;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending