fbpx

Εσύ ξέρεις πώς καθιερώθηκαν οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες;

Μια κίτρινη ή κόκκινη κάρτα μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη συνέχεια του παιχνιδιού ή ακόμα τζιαι του πρωταθλήματος! Αν για παράδειγμα κάποιος μεγάλος ποδοσφαιριστής φάει έστω τζιαι κίτρινη λίγο πριν το ντέρμπι τίτλου τζιαι δεν παίξει, τότε μιλούμε για σημαντικότατο πλήγμα.

Πάντα είχα την απορία γιατί οι κάρτες να εν κίτρινες τζιαι κόκκινες, όμως. Γιατί ας πούμε να μην είναι μπλε; Ε λοιπόν, έψαξα τζι’ έμαθα!

1
Το Κύπελλο της μεγάλης σφαγής, όπως το όνομασαν!

Ήταν το 1962 όταν σε ένα αγώνα του Μουντιάλ μεταξύ Χιλής και Ιταλίας, ο διαιτητής Ken Aston είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο! Το Μουντιάλ δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή μορφή του, σύμφωνα με πάρα πολλούς. Τα παιχνίδια, και το θέαμα που πρόσφεραν, δεν άξιζαν όπως τα σημερινά δεδομένα, ενώ υπήρχαν και αρκετές αντιαθλητικές συμπεριφορές και πολλοί σοβαροί τραυματισμοί.

Έτσι ο Aston προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο να περιορίσει το επικίνδυνο και σκληρό παιχνίδι μεταξύ των παιχτών. Να φανταστείτε μέχρι τότε, οι αποβολές γίνονταν λεκτικά από τους διαιτητές (κάμετε εικόνα τούτη τη μέθοδο πώς θα λειτουργούσε στα γήπεδα μας)!

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι που αποτέλεσε την αρχή, ο Aston δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν ήμουν διαιτητής σε ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά ήμουν κριτής σε πολεμικές μανούβρες”.Εκεί η FIFA συνειδητοποίησε ότι χρειάζονταν πιο αυστηρά μέτρα!

2
Πώς προέκυψαν τα χρώματα;

Το 1966 και στο επόμενο Μουντιάλ, ένα παρόμοιο με το προηγούμενο παιχνίδι μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής ήταν η αφορμή για να εφαρμοστούν οι κάρτες, αφού ο παίχτης της Αργεντινής αρνήθηκε να αποχωρήσει από το γήπεδο!

Ο Aston ήταν υπεύθυνος διαιτησίας στο τουρνουά και μια παρεξήγηση σχετικά με το αν αποβλήθηκαν ή όχι δύο ποδοσφαιριστές, ήταν η αιτία για να σκεφτεί τις κάρτες. Μετά το τελευταίο παιχνίδι ο ίδιος σκεφτόταν πόσο ντροπιαστικό ήταν το ποδόσφαιρο. Πηγαίνοντας σπίτι σταμάτησε στο φανάρι τροχαίας και σκέφτηκε πως θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσει κάρτες με χρώματα κίτρινο και κόκκινο, όπως ακριβώς λειτουργούν τα χρώματα στα φώτα.

Έτσι όπως και στον δρόμο, το κίτρινο προειδοποιεί τον ποδοσφαιριστή λέγοντας “κάτσε τη μάππα σου χαμέ” και αν δεν συμμορφωνόταν, το κόκκινο χρώμα θα τον απέβαλε λέγοντας “πήεναι για μπάνιο“!

Έτσι στο Mundial του 1970 είδαμε για πρώτη φορά την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα και ο Aston ήταν πλέον μέρος της επιτροπής της FIFA, αφού η ιδέα του άλλαξε ριζικά το ποδόσφαιρο.

Εσύ ήξερες την ιστορία των καρτών;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending