fbpx

5 ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα ανάμεσα σε θηρία!

Σε όλα τα πρωταθλήματα ανά το παγκόσμιο πάντα υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ όχι μόνο για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν αλλά και για ποια ομάδα θα υποβιβαστεί.

Στις πλείστες των περιπτώσεων τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και τα φαβορί πετυχαίνουν το αναμενόμενο κατακτώντας το τρόπαιο.

Πάμε να δούμε 5 περιπτώσεις που η έκπληξη έγινε και 5 νέες “μικρότερες” ομάδες κατάκτησαν το τρόπαιο, κάποιες, για πρώτη φορά στη ιστορία τους!

 

1
Blackburn Rovers 94-95

Τη σεζόν 1994-95 έγινε το ακατόρθωτο! Να κατακτήσει το πρωτάθλημα μια ομάδα στην Αγγλία ανάμεσα στα θηρία. Σίγουρα προκαλεί αίσθηση ένα τέτοιο επίτευγμα αν λάβει κανείς υπόψη πως σε 27 χρόνια ιστορίας έχουμε μόνο 6 διαφορετικούς πρωταθλητές, 2 από αυτούς τη Leicester και τη Blackburn Rovers να έχουν από μια μόνο κατάκτηση.

Η συγκεκριμένη ομάδα της Blackburn μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη επιθετικά ομάδα στην ιστορία της αφού σαν βασικό επιθετικό δίδυμο αγωνιζόταν ο μέχρι στιγμής πρώτος σκόρερ στη ιστορία της Premier League, Alan Shearer μαζί με τον Chris Sutton. Ο Chris Sutton έχοντας ένα πιο βοηθητικό ρόλο στη επίθεση συνέβαλε και αυτός τα μέγιστα στη επίτευξη του απίθανου στόχου. Επίσης το ρόστερ της Blackburn δεν υστερούσε ούτε στο κέντρο με πρωτοστάτη τον Tim Sherwood αλλά ούτε και στη άμυνα με τον Henning Berg να δεσπόζει δια της παρουσίας του.

Για την ιστορία η Blackburn κατέκτησε το πρωτάθλημα με μόλις ένα βαθμό διαφορά από την δεύτερη Manchester United έχοντας παράλληλα και την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 80 γκολ ενεργητικό. Στο τέλος της σεζόν ο Alan Shearer αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 34 γκολ 9 περισσότερα από τον δεύτερο Robbie Fowler.

2
Sampdoria 90-91

Παραδοσιακά στο πρωτάθλημα της Ιταλίας είναι καταδικασμένες να πρωταγωνιστούν οι ίδιες ομάδες. Η Juventus με 34 κατακτήσεις, η Inter και η Milan με 18 είναι και οι 3 τελευταίες ομάδες που κατάκτησαν το πρωτάθλημα.

Βέβαια για να παραμένει το πρωτάθλημα ενδιαφέρον και για τον ουδέτερο φίλαθλο υπήρχαν περιπτώσεις που έσπασε το κατεστημένο του πρωταθλητή. Τη σεζόν 1990-91 για παράδειγμα η ομάδα της Sampdoria κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να έχει πρωταγωνιστήσει σε κάποιο από τα προηγούμενα χρόνια.

Σε 34 αγώνες σημείωσε 20 νίκες και με 5 πόντους διαφορά από τη 2η Μilan και κατέκτησε το ένα και μοναδικό μέχρι τώρα πρωτάθλημα στη ιστορία της. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη ποιότητα εκείνης της ομάδας. Με τερματοφύλακα τον Pagliuca, στην άμυνα Vierchowod και Lanna, Dossena και Lombardo στη μεσαία γραμμή και τους γνωστούς σε όλους Roberto Mancini και Gianluca Vialli να λάμπουν στη επίθεση.

Με 12 και 19 γκολ έκαστος συνέβαλαν τα μέγιστα στη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Vialli μάλιστα αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ εκείνη τη χρόνια. Στις εγχώριες διοργανώσεις δεν σημείωσε και κάτι αξιόλογο στις επόμενες χρονιές με εξαίρεση τη σεζόν 93-94 που τερμάτισε στη τρίτη θέση. Το 1992 η Sampdoria έφτασε μέχρι και τον τελικό του Champions League όπου και έχασε με 1-0 από την Barcelona με την βολίδα του Ronald Koeman να κρίνει την αναμέτρηση.

3
Deportivo La Coruna 99-00

Μια από τις εκπλήξεις στο πρωτάθλημα στη Ισπανία είναι η Deportivo La Coruna τη σεζόν 1999-2000. Αναμφισβήτητα είχε ένα πολύ καλό ρόστερ με πληρότητα σε όλες τις γραμμές.

Στην άμυνα ήταν ο Gabriel Schurrer, με επιτυχή παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και στο χώρο της μεσαίας γραμμής τον Flavio Conceicao που στο παρελθόν φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Υπήρχαν βέβαια και αλλά μεγάλα ονόματα στο ρόστερ όπως ο Mauro Silva, ο Roy Makaay, ο Pauleta, ο Fran και ο Djalminha.

Για την ιστορία η Depor κατέκτησε το πρωτάθλημα με 21 νίκες σε 38 αγώνες πρωταθλήματος και 69 βαθμούς, 5 περισσοτέρους από τη δεύτερη Barcelona. H Real Madrid τερμάτισε 5η εκείνη τη χρόνια αντίκτυπο το πόσο παράξενη ήταν η σεζόν στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Επίσης παράξενο είναι πως ο Roy Makaay με 22 τέρματα εκείνη τη σεζόν δεν ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ αφού ο Salva με 27, ο Hasselbaink και ο Catanha με 24 ήταν από πάνω του στο πίνακα των σκόρερ.

4
Montpellier 11-12

Αυτή και αν είναι έκπληξη, μπροστά στα πετροδόλαρα της Paris Saint-Germain η μικρή και ταπεινή Montpellier κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αν και δεν έφτασε στη νίκη σε κανένα από τα δύο παιχνίδια απέναντι στη Paris Saint-Germain,  (2-2 στο Parc de Prince και 0-3 στο Stade de la Mosson), η Montpellier τερμάτισε στη πρώτη θέση με 82 βαθμούς.

Ως φυσικό επακόλουθο είχε τον πρώτο λόγο όσο αφορά τα βραβεία στο τέλος της σεζόν. Τέσσερις δικοί της παίκτες συμπεριλήφθηκαν στη ενδεκάδα της χρονιάς, ονομαστικά Hilton, Bedimo, Belhanda και Giroud. Οι τελευταίοι πέτυχαν αρκετά και καθοριστικά γκολ, και πιο συγκεκριμένα 12 και 21 αντίστοιχα με τον Giroud να καταγραφεί και 9 ασσιστ κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Rene Girard ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς για το κατόρθωμα του και ο Younes Belhanda καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής. Τη επόμενη σεζόν δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο διπλό ταμπλό Ευρώπης και Γαλλικού Πρωταθλήματος, ήταν στον όμιλο του Ολυμπιακού Πειραιώς, και τερμάτισε στη 9η θέση της Ligue 1.

Τέλος ο πρόεδρος της, Laurent Nicollin είχε πει πως αν η ομάδα του κατάφερνε να κατακτήσει το πρωτάθλημα θα έβαφε τα μαλλιά του στα χρώματα της ομάδας, υπόσχεση τη οποία κράτησε στο τέλος της σεζόν. Δυστυχώς 5 χρόνια αργότερα ο τελευταίος απεβίωσε βυθίζοντας στη θλίψη την ομάδα.

5
Twente 09-10

Η Az Alkaamar και η Twente είναι οι δυο ομάδες που κατάφεραν να σπάσουν το “κατεστημένο” των πρωταθλητριών στη Ολλανδία. Κατά κύριο λόγο ο Ajax και PSV Eindhoven και σε λιγότερο βαθμό η Feyenoord, έχουν μονοπωλήσει στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Ο λόγος λοιπόν που επέλεξα τη Twente είναι γιατί αυτό είναι και το μοναδικό της πρωτάθλημα μέχρι και τώρα ενώ η AZ έχει κατακτήσει δυο πρωταθλήματα. Τα 35 γκολ του Luis Suarez δεν ήταν αρκετά για τον Αίαντα τη σεζόν 2009-2010 και η Twente έφτασε στη κατάκτηση του πρωταθλήματος με 1 μόλις βαθμό διαφορά από τον δεύτερο Ajax.

Έχοντας από μια νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια τη διαφορά έκαναν ένας γνώριμος στο ελληνικό κοινό, ο Miroslav Stoch από το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ το 13/14 και ο Bryan Ruiz. Ο πρώτος, όντας δανεικός από την Chelsea σκόραρε 10 γκολ και έδωσε 4 ασσίστ σε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος. Είναι αλήθεια πως η Twente ήταν μια εντελώς διαφορετική ομάδα όταν αυτός δεν αγωνιζόταν. Ο δεύτερος, σκόραρε 24 γκολ και μοίρασε 9 ασσιστ σε 34 αγώνες, τελειώνοντας τη σεζόν 2ος πίσω μόνο από τον Luis Suarez στο σκοράρισμα. Ο Bryan Ruiz κατάφερε να εξαργυρώσει τις εμφανίσεις του με μεταγραφή στη Fulham τη σεζόν 11/12 έναντι 11 εκατομμύριων λιρών.

Εσείς θυμάστε άλλες περιπτώσεις που πρωτάρες ομάδες έσπασαν την παράδοση και κέρδισαν το πρωτάθλημα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending