fbpx

«Τι να σπουδάσω;» Μάθε πώς λύνεται το αιώνιο δίλημμα των μαθητών!

Είναι το ερώτημα που ταλανίζει χιλιάδες νέους που δυσκολεύονται να επιλέξουν ποιον επαγγελματικό δρόμο αξίζει και θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν στη ζωή τους.  Άλλοι δεν έχουν μια πλήρη εικόνα των κλίσεων τους, άλλοι δεν έχουν λάβει μια επαρκή ενημέρωση για τις επιλογές τους, άλλοι προβληματίζονται ανάμεσα στο θέλω και στο μπορώ κι άλλοι πάλι αισθάνονται εντελώς αναποφάσιστοι.

Κι επειδή η επαγγελματική σταδιοδρομία αποτελεί αδιαμφισβήτητα καίριας σημασίας ζήτημα, καθώς πρέπει τόσο να σε ευχαριστεί όσο και να σε διασφαλίζει βιοποριστικά, οφείλεις να το ψάξεις καλά προτού κατασταλάξεις στην επιλογή σου.

Για αυτό ακριβώς το «ψάξιμο» και την κατευθυντήρια γραμμή υπάρχουν τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού που θα σε βοηθήσουν να «διερευνήσεις» τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σου και να βγεις από το δίλημμα, ώστε να οδηγηθείς στις απαντήσεις που ζητάς για το επαγγελματικό σου μέλλον.

Ανακάλυψε το επάγγελμα που σου ταιριάζει ΕΔΩ!

1
Τι θα πει… ψυχομετρικά εργαλεία;

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μέσο που χρησιμοποιείται ως καθοδηγητική/συμβουλευτική διαδικασία για να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό σου, ώστε να επιλέξεις την ιδανική για εσένα σπουδαστική και μετέπειτα επαγγελματική πορεία.

Σκοπός των ψυχομετρικών εργαλείων είναι η διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, της προσωπικότητας, των αξιών και των ικανοτήτων/δεξιοτήτων του ενδιαφερόμενου, ενισχύοντας την αυτογνωσία του, ώστε να λάβει μια συνειδητή απόφαση σχετικά με το επαγγελματικό του μέλλον.

Τα ψυχομετρικά αυτά εργαλεία για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να είναι αξιόπιστα και εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διεξάγουν έγκυρα και ασφαλή αποτελέσματα.

2
Σε ποιους απευθύνονται;

Συνήθως απευθύνονται σε μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται στο κρίσιμο σημείο να πάρουν τη σοβαρή απόφαση περί της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και χρειάζονται ένα βοηθητικό «μέσο» που θα τους κατευθύνει στη σωστή επιλογή.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι περιοριστικό, καθώς μπορούν να απευθυνθούν και σε έφηβους 15 χρονών και άνω, οι οποίοι επιθυμούν από νωρίς να «ψαχτούν» περισσότερο ή ακόμα και σε σπουδαστές που επιδιώκουν να προσδιορίσουν το επόμενό τους βήμα σε μεταπτυχιακό επίπεδο αναζητώντας κάποια εξειδίκευση.

Παράλληλα όμως, απευθύνονται και στους γονείς που δυσκολεύονται να κατευθύνουν τα παιδιά τους και ψάχνουν να βρουν μια λύση για να τα βοηθήσουν, ώστε να είναι κι αυτοί βέβαιοι ότι το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν θα τους ευχαριστεί, θα τους γεμίζει και θα τους εξασφαλίζει.

3
Γιατί υποστηρίζονται από επαγγελματικό σύμβουλο;

Η χρήση των ψυχομετρικών εργαλείων συνηθίζεται να υποστηρίζεται από τη αρωγή κάποιου εξειδικευμένου σύμβουλου επαγγελματικού προσανατολισμού, προκειμένου να επιτευχθούν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα, έγκυρα και ασφαλή τα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ένας έμπειρος σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, να λύσει τις απορίες σου και να σου επεξηγήσει αναλυτικά πώς προέκυψαν τα συμπεράσματα, ώστε να έχεις μια ακριβή εικόνα του εαυτού σου και της προσωπικότητάς σου, προτού πάρεις τις αποφάσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα είσαι σε θέση να διερευνήσεις, να αντιληφθείς και να ερμηνεύσεις τον τρόπο σκέψης και τις προτιμήσεις σου, αλλά και να δεις στην πράξη πώς όλα αυτά αποτυπώνουν τις επιθυμίες, τις κλίσεις και τα επαγγελματικά σου όνειρα.

Γενικότερα, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού που αναλαμβάνει να βοηθήσει κάποιο μαθητή συμβουλευτικά για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, οφείλει να αξιοποιεί σε κάθε περίπτωση τα εν λόγω ψυχομετρικά εργαλεία καθώς, πέρα από τις γνώσεις του, απαιτείται και η συνδρομή τους για να αξιολογήσει σωστά και αντικειμενικά.

Επειδή λοιπόν «η γνώση δεν έρχεται κοιτάζοντας προς τα έξω, αλλά κοιτάζοντας προς τα μέσα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ηράκλειτος, κατανοούμε πως η χρήση των ψυχομετρικών εργαλείων εστιάζει ακριβώς σε αυτό: Να εκμαιεύσει τις απαντήσεις που κρύβονται βαθιά μέσα στο μυαλό του μαθητή για να γίνουν «αντιληπτές» από τον ίδιο, προκειμένου να παρθούν συνειδητές και κατασταλαγμένες αποφάσεις. Να επιτευχθεί κατά κάποιο τρόπο μια ολοκληρωμένη διαδικασία αυτογνωσίας που θα τον απαλλάξει από κάθε αμφιβολία για το επάγγελμα που του ταιριάζει.

Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι τα ψυχομετρικά εργαλεία να είναι έγκυρα και αξιόπιστα, να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με επαγγελματική συμβουλευτική και να ακολουθηθούν κατά βήμα οι οδηγίες και η όλη διαδικασία τους από αυτόν που θα τους το παρέχει.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για παράδειγμα, προσφέρεται η «Αριάδνη», ένα σύγχρονο, έγκυρο και αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο (σε μορφή ερωτηματολογίου) που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα μετά από πολυετή έρευνα από μια έμπειρη επιστημονική ομάδα.

Διατίθεται δωρεάν στους μαθητές από Γ’ Γυμνασίου μέχρι Γ’ Λυκείου συνδυαστικά με την καθοδήγηση εξειδικευμένου Συμβούλου Καριέρας. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη κατά τη δημιουργία του τα δεδομένα της σημερινής κυπριακής εκπαιδευτικής και επαγγελματικής πραγματικότητας.

Xαρακτηριστικά που το διακρίνουν:

  • δίνει βαθμολογία για 16 διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων
  • ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αγορά εργασίας
  • είναι προσαρμοστικό ως ερωτηματολόγιο εννοώντας ότι ανάλογα με τις απαντήσεις του μαθητή εμφανίζονται επιπρόσθετες ερωτήσεις
  • εξετάζει μέχρι και 30 επιπλέον υποομάδες επαγγελμάτων
  • είναι εύκολο και σύντομο (20-30 λεπτά) στη συμπλήρωση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή δίνοντας άμεσα αποτελέσματα

Ο Σύμβουλος Καριέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει αναλυτική έκθεση που σκιαγραφεί τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και ενδεικτικά τα επαγγέλματα που ταιριάζουν σε κάθε μαθητή και κατ’ επέκταση τον καθοδηγεί σε επιλογές κλάδου σπουδών.

Μάθε περισσότερα για το ψυχομετρικό εργαλείο «Αριάδνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending