Ναι, καλά διάβασες! Αρχικά κι εμείς νομίζαμε ότι διαβάζαμε κάτι λάθος. Σκεφτήκαμε: «Είναι δυνατόν; Από πού κι ως πού να αποκτήσουν δύο νέοι βράχοι στον Άρη κυπριακές ονομασίες;»
Και όμως, περίπου 225 εκ. km από τη Γη, στον πλανήτη Άρη, θα ξέρεις ότι βρίσκονται δύο βράχοι που θα έχουν ιδιαίτερη σχέση για την Κύπρο. Ο λόγος; Πρόσφατα ονομάστηκαν με 2 λέξεις από την κυπριακή μας διάλεκτο.
1Ποιος είναι ο Κύπριος επιστήμονας που ήταν υπεύθυνος για το project;
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ΝΑΣΑ για πρώτη φορά υιοθέτησε λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο, με την ονομασία των 2 βράχων στον πλανήτη Άρη, τιμώντας το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ. Κωνσταντίνου Χαραλάμπους.
Συγκεκριμένα ο Δρ. Χαραλάμπους, εργάζεται στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight της NASA, που πρόσφατα προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον πλανήτη Άρη.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε κυπριακής διαλέκτου ονόματα στον κόκκινο πλανήτη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χαραλάμπους.
2Ποια είναι τα 2 κυπριακά ονόματα των βράχων;
Ο κ. Χαραλάμπους κλήθηκε να διαλέξει λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο ώστε να δοθούν τα ονόματα σε δύο βράχους που βρίσκονται στη γειτονική περιοχή του InSight.
Έστειλε στη NASA διάφορες επιλογές, καθώς και τη σημασία των λέξεων. Ακολούθως, η NASA έκανε την τελική επιλογή.
«Ζαβός» και «μούττη» στον πλανήτη Άρη λοιπόν!
Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαραλάμπους: «Κάπου εκεί μακριά, στον πλανήτη Άρη, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι από την Κύπρο μας!»
Έτσι, πλέον στον γεωλογικό κατάλογο του InSight, θα υπάρχουν τα ονόματα «ζαβός» και «μούττη».