fbpx

Γνωρίσαμε τον νεαρό Κύπριο που επανασχεδίασε την κυπριακή λίρα!

Θυμάσαι κάποια χρόνια πριν, που δεν χρησιμοποιούσαμε ευρώ, αλλά τις κυπριακές λίρες στις συναλλαγές μας; Έφτασες αυτή την εποχή;

Αν έχεις πεθυμήσει κι εσύ αυτό το νόμισμα, μάθε πως πρόσφατα ένας νεαρός Κύπριος, ο Στέλιος Παπαμιχαήλ, επιχείρησε να το “επαναφέρει” με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!

Ο Στέλιος έχει γεννηθεί στη Λευκωσία, σπούδασε Γραφική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ψηφιακή Τέχνη και Σχεδιασμός.

Δες όσα μας είπε πιο κάτω για την ιδέα του:

– Γεια σου Στέλιο. Αρχικά εξήγησε μας από πού σου ήρθε η ιδέα για τον επανασχεδιασμό της σύγχρονης λίρας!

Η ιδέα ήρθε όταν έπεσαν στα χέρια μου κάποιες παλιές κυπριακές λίρες που βρήκα σε ένα συρτάρι.

Το σκεπτικό για το σχεδιασμό της σύγχρονης λίρας δεν ήταν εύκολο, καθώς ένα τραπεζογραμάτιο εμπεριέχει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία πρέπει να προστεθούν, χωρίς να αλλοιώσουν το σχέδιο του χαρτονομίσματος.

Επίσης, το συνολικό σχέδιο του τραπεζογραμματίου, πρέπει να μοιάζει οικείο στον χρήστη και ταυτοχρόνως να υπάρχει μια ομοιογένεια μεταξύ των χαρτονομισμάτων, αφού αυτά αποτελούν μια οικογένεια.

Η δομή του σχεδιασμού, η επεξεργασία των γραμμών, τα διάφορα γλυπτά που κοσμούν τα τραπεζογραμμάτια, αλλά και το στυλ της γραμματοσειράς που έχω επιλέξει σε κείμενο και αριθμούς, συμβάλουν στο να υπάρχει αυτή η απαιτούμενη ομοιογένεια.

– Τι επιρροές και τι σκεπτικό είχες πίσω από την ιδέα σου;

Είναι φανερό βεβαίως ότι έχω επηρεαστεί από τον σχεδιασμό του Ευρώ. Τα γλυπτά που είναι και το κεντρικό θέμα κάθε τραπεζογραματίου, έχουν τοποθετηθεί με το εξής σκεπτικό:

Ξεκινώντας απο τη μικρότερη αξία, δηλαδή τη μία λίρα, έχω τοποθετήσει το αρχαιότερο από τη σειρά των 4 γλυπτών, ενώ στις 20 λίρες το πιο σύγχρονο.

Δες πιο κάτω τη δουλειά που έχει ετοιμάσει ο Στέλιος:

Ευχαριστούμε τον Στέλιο για όλα όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του Στέλιου μπορείς να δεις ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending