«Ένας Κόσμος»: Η -χωρίς σενάριο- ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη για την ActionAid!

© Kosmas Koumianos / ActionAid

Ο γνωστός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης το 2018 ταξίδεψε και κατέγραψε με τον φακό του το έργο της οργάνωσης σε Γκάνα, Νεπάλ και Ελλάδα. Έναν χρόνο μετά, οι άνθρωποι που γνώρισε γίνονται οι πρωταγωνιστές σε μια ταινία χωρίς σενάριο, αλλά όπως λέει και ο ίδιος, με αληθινούς ήρωες!

Oι ιστορίες αλλαγής που «ξεδιπλώνονται» στο ντοκιμαντέρ είναι το αποτέλεσμα της σταθερής υποστήριξης χιλιάδων Αναδόχων της ActionAid σε Κύπρο και Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος συνάντησε στην Μπολγκατάνγκα της Γκάνας το δικό του Ανάδοχο παιδί. Η επτάχρονη Σάρα περίμενε με ανυπομονησία τον σκηνοθέτη και αποτέλεσε για εκείνον το πρώτο ζωντανό παράδειγμα του πώς χάρη στο πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid δίνεται η δυνατότητα σε ολόκληρες κοινότητες να μεταμορφωθούν. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά και οι 3.273 υποστηρικτές από την Κύπρο που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν σταθερά και ουσιαστικά το έργο της οργάνωσης!

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από την Γκάνα, όπου το 70% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το ταξίδι συνεχίστηκε στο Κατμαντού και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες του δυτικού Νεπάλ για να ολοκληρωθεί στο Επίκεντρο της ActionAid, κέντρο στήριξης των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Και στις τρεις χώρες, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γνώρισε ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν τελικά να σταθούν στα πόδια τους και να αλλάξουν τη ζωή τους.

© Kosmas Koumianos / ActionAid

Στο ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος», o σκηνοθέτης κατάφερε να αποτυπώσει πολύ διαφορετικές πραγματικότητες, όπου η φτώχεια μπορεί να μην έχει το ίδιο πρόσωπο, αλλά ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν εκείνοι που δεν μπορούν να προσφέρουν τα βασικά στις οικογένειές τους, είναι ο ίδιος παντού.

Μέσα από την άψογη συνεργασία που ξεκίνησε με την πρόσκληση της ActionAid γι’ αυτό το οδοιπορικό, δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με αφανείς ήρωες τους Αναδόχους της ActionAid, το οποίο καταφέρνει να αποτυπώσει τη φιλοσοφία της οργάνωσης. Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι για να ζήσουν οι άνθρωποι μια ζωή με αξιοπρέπεια χρειάζεται να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και είναι αυτό ακριβώς που κάνει η ActionAid μέσα από το πρόγραμμα Αναδοχής 20 χρόνια τώρα, σε όλες τις χώρες δράσης της στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

© Kosmas Koumianos / ActionAid

Η Ασπασία Κάκαρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ActionAid, σημειώνει: «Ευχαριστούμε πολύ τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο της ActionAid και κυρίως για τον σεβασμό με τον οποίο αφηγήθηκε τις ιστορίες των ανθρώπων που διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Είτε πρόκειται για τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την κρίση στο κέντρο της Αθήνας, είτε για τις γυναίκες που θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου θεού στην πατριαρχική κοινωνία του βορειοδυτικού Νεπάλ, είτε για τις υποτιθέμενες μάγισσες που ζουν εξόριστες στους καταυλισμούς της Βόρειας Γκάνας, ο Χριστόφορος κατάφερε να μεταφέρει την αλήθεια τους με το δικό του μοναδικό τρόπο, δείχνοντάς μας πως ο κόσμος μας, δεν μπορεί παρά να είναι «ένας κόσμος» αλληλεγγύης και ελπίδας».

Ο «Ένας Κόσμος» έρχεται στις οθόνες μας από τον Alpha Κύπρου τη Μ. Παρασκευή 26 Απριλίου στις 18:50 και το Μ. Σάββατο 27 Απριλίου στις 12:15 το μεσημέρι.