Οι ομάδες με το μεγαλύτερο σερί κατάκτησης πρωταθλημάτων στην Κύπρο!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
goal.philenews.com

Η νίκη του ΑΠΟΕΛ επί του Απόλλωνα με 3-0 για την 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2018-19 σήμανε και τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους γαλαζοκίτρινους.

Ένα πρωτάθλημα που είναι το 28ο στην ιστορία τους, αλλά και το 7ο συνεχόμενο.

Από το 2013 η ομάδα της Λευκωσίας κατάφερε να δημιουργήσει μια παντοκρατορία στο εγχώριο πρωτάθλημα, παντοκρατορία που είναι πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, αν σκεφτεί κανείς πως είναι η πρώτη φορά που ομάδα κατακτά 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Δεν είναι, ωστόσο, πρωτοφανές φαινόμενο μια ομάδα να χτίζει σερί κατάκτησης πρωταθλημάτων στην Κύπρο.

Τα πιο αξιοσημείωτα σερί είναι που συγκέντρωσα και μπορείς να δεις στις γραμμές που ακολουθούν:

1ΑΠΟΕΛ 2013-2019 

goal.philenews.com

Αν ασχολείσαι με το κυπριακό ποδόσφαιρο τα τελευταία 10 χρόνια ξέρεις την ιστορία. Από το 2013 προσπάθησε και η Ανόρθωση και η ΑΕΛ και ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, αλλά πάντα κατέληγε στον ΑΠΟΕΛ.

Ξεχωριστή θέση σε όλη αυτή την πορεία κατέχει ο Nuno Morais που είναι ο μοναδικός στο ρόστερ των πρωταθλητών που πανηγύρισε και τα 7 πρωταθλήματα, ενώ ο Πρόδρομος Πετρίδης έφτασε τις 8 κατακτήσεις πρωταθλημάτων ως πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ στις 2 θητείες του.

2Ομόνοια 1974-1979 

omonoialive.com

Πριν δημιουργήσει νέο ρεκόρ ο ΑΠΟΕΛ, η ομάδα με τις περισσότερες συνεχόμενες κατακτήσεις  στο κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν η Ομόνοια με 6 συνεχόμενες κατακτήσεις από το 1974 μέχρι το 1979.

Γενικά, η δεκαετία του ’70 ορίζεται σαν η πρώτη χρυσή δεκαετία στην ιστορία του τριφυλλιού, αφού σε αυτό το διάστημα κατέκτησε ακόμα ένα πρωτάθλημα (1972), 2 κύπελλα (1972, 1974), ενώ συμμετείχε και στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής το 1973.

Στο ροστερ των πρασίνων υπήρχαν παίκτες-θρύλοι, όχι μόνο για την ομάδα της Λευκωσίας, αλλά για το κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα, όπως οι Νίκος Χαραλάμπους, Σωτήρης Καϊάφας και Ανδρέας Κανάρης.

3ΑΠΟΕΛ 1936-1940 

apoelfc.com.cy

Η πρώτη δυναστεία που γνώρισε το κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν από τον ΑΠΟΕΛ της πενταετίας 1936-1940, με τους γαλαζοκίτρινους να κατακτούν ισάριθμα πρωταθλήματα.

Ήταν οι πρώτοι τίτλοι της ομάδας της Λευκωσίας σε μια περίοδο που το κυπριακό ποδόσφαιρο έκανε τα πρώτα του βήματα.

Τα πρωταθλήματα τότε διεξάγονταν με τη συμμετοχή μονοψήφιου αριθμού ομάδων με την Ένωση Νέων Τράστ να ήταν ο κυριότερος αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ, στον πάγκο του οποίου ήταν ο μεγάλος Ούγγρος Γιόζεφ Κιούνσλερ.

4Ομόνοια 1981-1985

trifylli.net

Έκανα λόγο πριν για πρώτη χρυσή δεκαετία στην ιστορία της Ομόνοιας. Η δεκαετία του ’80 και ειδικότερα το ξεκίνημα μας ήταν η 2η χρυσή περίοδος για τους πράσινους.

Έχοντας στο ροστερ αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές που έχτισαν το σερί την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και “μπολιάζοντας” το με παίκτες όπως οι Αντρέας Χαρίτου, Γιώργος Σαββίδης, Αντρέας Κάντηλος και Ευαγόρας Χριστοφή το τριφύλλι κατέκτησε άλλους 5 συνεχόμενους τίτλους πρωταθλήματος από το 1981 μέχρι το 1985.

Μάλιστα, από το 1981 μέχρι το 1983 η Ομόνοια εκτός από το πρωτάθλημα πανηγύριζε και το κύπελλο, πιστοποιώντας την απόλυτη κυριαρχία της στο ποδόσφαιρο της τότε εποχής.

5Ανόρθωση 1997-2000

anorthosis24.net

Η μοναδική ομάδα που κατάφερε να χτίσει αξιοσημείωτο σερί κατάκτησης πρωταθλημάτων, πέρα από τους 2 αιώνιους του ποδοσφαίρου μας, ήταν η Ανόρθωση της τετραετίας 1997-2000.

Έχοντας στο προεδρικό τιμόνι τον Κίκη Κωνσταντίνου, προπονητή τον Dusan Mitosevic και ποδοσφαιριστές όπως οι Νίκος Παναγιώτου, Δημήτρης Ιωάννου, Γιάννης Οκκάς, Γιώτης Εγκωμίτης, αλλά και ξένους όπως οι Boban Krcmarevic, Vesko Mihajlovic και Vladan Tomic, η «Μεγάλη Κυρία» ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο εγχώριο πρωτάθλημα, πανηγυρίζοντας και το κύπελλο του 1998.

Ήξερες ότι αυτές οι ομάδες πανηγύρισαν τόσα συνεχόμενα πρωταθλήματα;