fbpx

Αυτές τις σεζόν είχαμε περισσότερους από ένα πρώτους σκόρερ στο πρωτάθλημα!

Όταν γίνει ο απολογισμός της σεζόν 2018-19 ένα από τα γεγονότα που θα καταγραφούν σε ξεχωριστή σελίδα είναι η μάχη για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Αρχικά, ο Berat Sadik ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού ξεχώρισε από νωρίς.

Η αποχώρηση του Φινλανδού επιθετικού της Δόξας όμως έφερε στο προσκήνιο τον Nuno Morais που έκανε ρεκόρ σκοραρίσματος φέτος, τον Ivan Trickovski που επίσης κάνει μαγική χρονιά, ενώ στα τελευταία στάδια του πρωταθλήματος ξεπετάχτηκαν οι Adam Nemec της Πάφος FC και ο Ruben Jurado της ΑΕΛ.

Έτσι, μια αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος, συγκατοικούν στην πρώτη θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος οι Trickovski, Nemec και Jurado με 15 τέρματα, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τελευταία αγωνιστική.

Με το ενδεχόμενο, λοιπόν, με τη λήξη του πρωταθλήματος να έχουμε περισσότερους από ένα ποδοσφαιριστές στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, έψαξα, βρήκα και σου παρουσιάζω πιο κάτω τις σεζόν που το “Χρυσό Παπούτσι” μοιράστηκε στα 2 ή και στα 3!

Δες ποιες είναι αυτές αλλά και ποιοι ποδοσφαιριστές κέρδισαν τον τίτλο:

1
1970-71

Από τα στοιχεία που παρέχονται η πρώτη φορά που είχαμε περισσότερους από ένα πρώτους σκόρερ στο πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 1970-71. Τον τίτλο, συγκεκριμένα, μοιράστηκαν 3 ποδοσφαιριστές-θρύλοι για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Πρόκειται για τους Αντρέα Στυλιανού του ΑΠΟΕΛ, Κώστα Βασιλειάδη του Απόλλωνα και τον Πανίκο Ευθυμιάδη του Ολυμπιακού με τους 3 ποδοσφαιριστές να σκοράρουν από 11 τέρματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η 3η φορά που ο Πανίκος Ευθυμιάδης αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ (1965-66 με 20 τέρματα και 1968-69 με 17 οι άλλες δυο), ενώ ήταν και το 2ο Χρυσό Παπούτσι για τον Αντρέα Στυλιανού μετά από αυτό της σεζόν 1966-67 με 29 τέρματα.

Όσο για τον Κώστα Βασιλειάδη, ήταν η μοναδική φορά που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος παρά το γεγονός πως με 76 τέρματα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Απόλλωνα!

2
1983-84

Τα 14 τέρματα που σημείωσαν οι Sylvester Vernon του Πεζοπορικού, αλλά και ο Λένος Κίττος του Ερμή Αραδίππου τους χάρισαν από κοινού τον τίτλο του πρώτου σκόρερ τη σεζόν 1983-84.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τη συγκεκριμένη σεζόν ο Ερμής αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α’ Κατηγορία και ήταν μια από τις 2 ομάδες που υποβιβάστηκαν (Εθνικός Άχνας η άλλη), ενώ από την άλλη το Χρυσό Παπούτσι του Vernon ήταν και το μοναδικό που κατέκτησε ποτέ ποδοσφαιριστής του Πεζοπορικού.

3
1990-91

Τη σεζόν 1990-91 συγκατοίκησαν στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος 2 «ιερά τέρατα» για τις ομάδες τους, 2 εξαιρετικοί επιθετικοί!

Από τη μια, ο Suad Besirevic του Απόλλωνα και από την άλλη ο Πανίκος Ξιούρουππας της Ομόνοιας που σκόραραν από 19 φορές στο πρωτάθλημα.

Μάλιστα, τα 19 τέρματα του Σλοβένου αποδείχτηκαν καταλυτικά στην 1η κατάκτηση πρωταθλήματος στην ιστορία των γαλάζιων.

4
2003-04

Έπρεπε να περάσουν 13 χρόνια για να δούμε ξανά 2 ποδοσφαιριστές στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ!

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2003-04 ο Jozef Kozlej στην πρώτη του σεζόν στην Ομόνοια (προηγήθηκε μια πετυχημένη τριετία στον Ολυμπιακό) και ο Lukasz Sosin του Απόλλωνα αναδείχτηκαν πρώτοι σκόρερ, σκοράροντας από 21 τέρματα.

Μάλιστα για τον Πολωνό αυτό θα ήταν το πρώτο από τα 4 Χρυσά Παπούτσια που κατέκτησε στην καριέρα του στην Κύπρο.

5
2007-08

Όπως και στο πρώτο του Χρυσό Παπούτσι, έτσι και στο τελευταίο του ο Lukasz Sosin είχε συγκάτοικο στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ.

Τη σεζόν 2007-08 ο Πολωνός μετακόμισε στην Ανόρθωση και σκόραρε 16 τέρματα, όσα και ο David da Costa της Δόξας Κατωκοπιάς.

6
2009-10

Η σεζόν 2009-10 ήταν ιστορική για τον ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας αλλά και τον Ερμή.

Για την ομάδα της επαρχίας Πάφου ήταν η σεζόν κατά την οποία κατέγραψε τη μοναδική της συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης, ενώ για την ομάδα της Αραδίππου σήμανε την επάνοδο στην Α’ Κατηγορία μετά το 2002, αλλά και την αρχή της πιο πετυχημένης δεκαετίας στην ιστορία των «φτεροπόδαρων».

Πέρα από αυτά, όμως ήταν η πρώτη φορά που ομάδα της Πάφου αναδείκνυε πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα!

Ο λόγος για τον Jose Semedo που σκόραρε 22 τέρματα, όσα και ο Joeano του Ερμή που ήταν ο συγκάτοικος του στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ.

7
2013-14

Το 2014 ήταν η πρώτη φορά μετά το 1971 που το Χρυσό Παπούτσι κατέληξε σε 3 ποδοσφαιριστές.

Συγκεκριμένα, όπως και τότε ο ένας προήλθε από τον Απόλλωνα (Gaston Sangoy), ενώ οι άλλοι 2 ήταν οι Jorge Monteiro της ΑΕΛ και ο Marco Tagbajumi του Ερμή Αραδίππου.

Οι 3 ποδοσφαιριστές σκόραραν από 18 τέρματα σε μια σεζόν που τόσο ο Απόλλωνας όσο και η ΑΕΛ κυνήγησαν το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος, ενώ οι Αραδιππιώτες, που τερμάτισαν στην 4η θέση, αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα κύπελλα Ευρώπης.

8
2015-16

Η τελευταία, μέχρι σήμερα, σεζόν κατά την οποία είχαμε περισσότερους από ένα πρώτους σκόρερ ήταν το 2015-16.

Τη συγκεκριμένη χρονιά ο Fernando Cavenaghi του ΑΠΟΕΛ, ο Andre Alves της ΑΕΚ και ο Dimitar Makriev σκόραραν από 19 τέρματα και έτσι μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Χρυσό Παπούτσι του Alves είναι το μοναδικό που κέρδισε μέχρι σήμερα παίκτης της ΑΕΚ, ενώ ο Dimitar Makriev έγινε ο πρώτος παίκτης της Νέας Σαλαμίνας που κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ μετά από τον Πάμπη Αντρέου το 1995!

Ήξερες πως αυτές τις περιόδους είχαμε περισσότερους από ένα πρώτους σκόρερ; Ποιος θα κατακτήσει το Χρυσό Παπούτσι τη σεζόν 2018-19;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending