fbpx

5 next big things στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που δεν ανταποκρίθηκαν!

Καμιά φορά στη ζωή, αλλά και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα, βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Μια ενέργεια, ένα τέρμα, ένα εξαιρετικό παιχνίδι αρκούν για να χαρακτηρίσουμε κάποιο ποδοσφαιριστή ως το “next big thing”, το “ανερχόμενο αστέρι”, τον “επόμενο [τάδε]”.

Ξεχνάμε, όμως, να μετρήσουμε παράγοντες αστάθμητους ίσως, όπως ο χαρακτήρας ενός ποδοσφαιριστή ή ένας τραυματισμός που μπορεί να αποδειχθεί κομβικός για την καριέρα του, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες μας να πάνε περίπατο.

Με τις πιο πάνω σκέψεις στο μυαλό, είναι που συγκέντρωσα πιο κάτω 5 ποδοσφαιριστές που στο ξεκίνημα της καριέρας τους είδαν τον κόσμο να έχει ίσως και υπερβολικές προσδοκίες από αυτούς, χωρίς να καταφέρουν να τις δικαιώσουν.

Δες ποιους επέλεξα:

1
Freddy Adu

Αλήθεια, δεν είναι ο πρώτος που σκέφτηκες όταν είδες τον τίτλο του άρθρου; Ο θόρυβος γύρω από τον Freddy Adu ξεκίνησε όταν ο Αμερικανός ντεμπούταρε στο MLS μόλις στα 14 του χρόνια!

Για να καταλάβεις τι συνέβαινε τότε, ο Adu είχε περίπου το status που έχει σήμερα ο Kylian Mbappe στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Πολλοί βιάστηκαν να τον πουν “ο νέος Pele”, πέρασε και από δοκιμαστικά στη Manchester United του Sir Alex Ferguson, όπου και δεν έπεισε και ουσιαστικά εξελίχθηκε σε γυρολόγο των γηπέδων.

Μετά την DC United, που ήταν η ομάδα που έκανε το μπάμ, ο 30χρονος σήμερα Adu πέρασε από ομάδες στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα (Άρης Θεσσαλονίκης), Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία, Φινλανδία, πριν το 2015 επαναπατριστεί. Σήμερα, είναι χωρίς ομάδα.

2
Yoann Gourcuff 

Οι εμφανίσεις του με τη Stade Rennais τη σεζόν 2005-06 ήταν τέτοιες που πολλοί είδαν στο πρόσωπο του Yoann Gourcuff τον διάδοχο του Zinedine Zidane.

Ο “Ζιζού”, άλλωστε, είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη σεζόν θα ήταν η τελευταία του, με τον Gourcuff, μόλις στα 20 του να δείχνει η πιο ενδιαφέρουσα προοπτική του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Η μεταγραφή του, μάλιστα, το καλοκαίρι του 2006 στη Milan, θύμισε σε πολλούς τη μεταγραφή του Zidane στη Juventus και το hype που δημιούργησε ο Γάλλος χαφ με τις εμφανίσεις του ολοκληρώθηκε.

Ο Gourcuff όμως δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο Μιλάνο και με μόλις 36 εμφανίσεις σε 2 χρόνια, αποτέλεσε παρελθόν το 2008. Μάλιστα, στην ιστορία έμεινε η δήλωσε του Paolo Maldini “Ο Gourcuff στη Milan ήταν μια κίνηση 100% λάθος!“.

Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό πέρασμα από την Bordeaux για 2 χρόνια και μια πενταετία (2010-2015) στη Lyon όπου ταλαιπωρείται αφάνταστα από τραυματισμούς, ενώ ούτε και στην εθνική καταφέρνει να καθιερωθεί.

Αφού πέρασε μια τριετία στη Rennais και το πρώτο μισό της περιόδου 2018-19 στη Dijon, σήμερα, στα 32 του, είναι χωρίς ομάδα.

3
Harry Kewell

Ο Harry Kewell ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της Leeds που εντυπωσίασε τον ποδοσφαιρικό κόσμο από το 1997 μέχρι το 2001 υπό την τεχνική καθοδήγηση του David O’ Leary.

Ο Αυστραλός εξτρέμ ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA το 2000 και του Champions League το 2001, ενώ ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης στην Αγγλία το 2000.

Όλα αυτά του κέρδισαν τη μεταγραφή στη Liverpool το 2003, όπου και ξεκίνησαν όμως να τον χτυπούν οι τραυματισμοί. Χαρακτηριστικό είναι, πως στην πενταετία που πέρασε στο Anfield ο Kewell τον περισσότερο καιρό ήταν τραυματίας.

Από εκεί και πέρα ακολούθησε μια τριετία στην Τουρκία και την Galatasaray (2008-11) και σύντομα περάσματα από τις Melbourne City, Al-Gharafa και Melbourne Heart πριν το 2014 ολοκληρώσει την καριέρα του στα 36 του χρόνια.

Το ερώτημα πάντως στην περίπτωση του Kewell θα παραμείνει αναπάντητο: Με βάση όσα έκανε στη Leeds μέχρι πού θα έφτανε αν δεν τον τσάκιζαν οι τραυματισμοί;

4
El Hadji Diouf

Αν θυμάσαι τον El Hadji Diouf στο Μουντιάλ του 2002 είμαι σίγουρος πως και στο δικό σου μυαλό ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής.

Μόλις στα 21 του τότε ο Σενεγαλέζος έκανε φοβερά πράγματα στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας βοηθώντας τη χώρα του να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του εξασφάλισαν μεταγραφή στη Liverpool, όπου τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως ίσως πολλοί περίμεναν.

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός αποδείχθηκε ασταθής και προβληματικός χαρακτήρας με αποτέλεσμα να απασχολεί περισσότερο με εξωαγωνιστικά κατορθώματα.

Στους reds έπαιξε τελικά πολύ λίγο, ενώ ούτε τα περάσματα του από Bolton, Sunderland, Blackburn, Rangers, Doncaster και Leeds κατάφεραν να τον βάλουν ξανά στην παγκόσμια ελίτ με αποτέλεσμα η τελευταία του ομάδα πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2016 να ήταν η Sabah της Μαλαισίας.

5
Robinho

Το ξεκίνημα του στη Santos ήταν εντυπωσιακό, αφού οι ντρίπλες του μάγευαν όποιον τις έβλεπε. Τόσο εντυπωσιακός ήταν που το 2005, στα 21 του χρόνια, η Real Madrid έσπευσε να τον αγοράσει έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Στους Μαδριλένους ο Robinho έκανε αρκετά καλά παιχνίδια, αλλά η έλλειψη σταθερότητας στην απόδοση του, όπως και η αγάπη του για την καλή ζωή (όπως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι άλλωστε), δεν του επέτρεψαν να καθιερωθεί στους merengues.

Ακολούθησε 1,5 χρόνος (2008-2010) στη Manchester City με παρόμοια προβλήματα (έλλειψη σταθερότητας και εξωγηπεδική ζωή) με αποτέλεσμα το 2ο μισό της σεζόν 2009-10 να το περάσει δανεικός στην Santos.

Επέστρεψε στην Ευρώπη το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς για λογαριασμό της Milan, αλλά ήταν πλέον εμφανές πως ο Robinho δεν θα είχε ποτέ θέση στους κορυφαίους του ποδοσφαίρου.

Τη σεζόν 2014-15 δόθηκε δανεικός στη Santos, πριν πωληθεί στην κινεζική Guangzhou και από εκεί το 2016 επιστρέψει για ακόμα μια φορά στη Βραζιλία και την Atletico Mineiro. Από το 2018 αγωνίζεται στην Τουρκία.

Ποιον άλλο ποδοσφαιριστή θυμάσαι πού έλαμψε πολύ νωρίς στην καριέρα του αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending