fbpx

Βραζιλία: Πόση είναι τελικά η καταστροφή από την πυρκαγιά στον Αμαζόνιο;

Τις τελευταίες μέρες η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία τον Αμαζόνιο να κατακαίγεται! 

1
Πού βρίσκεται ο Αμαζόνιος;

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται στη Βραζιλία, στη νότια δηλαδή πλευρά της Αμερικής.

Χαρακτηρίζεται ως “δασικός πνεύμονας” της Γης, καθώς παράγει το 1/3 του οξυγόνου της ατμόσφαιράς και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα, στο οποίο ζουν και πολλαπλασιάζονται χιλιάδες φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί.

Συνεπώς, η καταστροφή του Αμαζονίου θεωρείται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη του αιώνα.

2
Ποιες είναι οι αιτίες της υπάρχουσας καταστροφής;

Μέχρι πρόσφατα, η έκτασή του άγγιζε τα 5,5 εκ. km2, από τα οποία τα 30 χιλιάδες km2 καταστράφηκαν ως απόρροια της αποψίλωσης.

Συνέχεια της δασικής αυτής απώλειας, αποτελεί ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών στην περιοχή71.497 στο σύνολο, την τελευταία χρονιά, με το φαινόμενο να εντείνεται την εβδομάδα που διανύουμε.

Πηγές αναφέρουν ότι για τις πυρκαγιές δεν ευθύνεται αποκλειστικά η ξηρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και η κακόβουλη πρόκληση πυρκαγιών λόγω συμφερόντων, η οποία ευνοείται από την πολιτική της κυβέρνησης της Βραζιλίας για χαλάρωση των ελέγχων αποψίλωσης.

3
Τελικά πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή;

Εκτός της απώλειας μεγάλου ποσοστού της χλωρίδας και της πανίδας του Αμαζονίου, η καταστροφή που έρχεται με την πυρκαγιά, μεγαλώνει από την επακόλουθη πρόκληση ενός νέφους τέφρας σε περιοχές νοτιοανατολικά του δάσους.

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί την εμφάνιση μεγάλων συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που ευνοεί μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή.

4
Άραγε προλαβαίνουμε να σώσουμε τον πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή; 

Ίσως προλαβαίνουμε, ίσως και όχι!

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι μέχρι το 2050 η κλιματική αλλαγή που προκαλείται απο την περιβαλλοντική καταστροφή, θα καταστήσει αρκετές χώρες ακατάλληλες για την επιβίωση του ανθρώπου. Εκτός βέβαια αν σεβαστούμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Άλλωστε υπολογίζεται ότι χωρίς την παρουσία του ανθρώπου, η Γη σε 50 εκατομμύρια χρόνια θα μπορέσει να ανακάμψει μόνη της πλήρως.

Να θυμάσαι πως ΕΣΥ χρειάζεσαι τη Γη και όχι αυτή εσένα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending