fbpx

Για ποια ελευθερία έκφρασης μιλάμε; Δεν είναι λύση η μετάθεση του διευθυντή!

Μερικά από τα πιο “hot” θέματα που απασχολούν τη δημόσια κοινή γνώμη όχι μόνο στο νησί μας, αλλά και όλη την Ευρώπη: Οι μαντήλες, ο σταυρός, τα κομποσχοίνια, η πρωινή προσευχή, η χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, η ανεξιθρησκία, η ελευθερία έκφρασης και η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων από κάθε γωνιά του κόσμου σε πολυπολιτισμικά κράτη.

1
Πώς αντέδρασαν οι μαθητές;

Το πρόσφατο περιστατικό διωγμού Σύριας μαθήτρια από τον διευθυντή της (Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα) επειδή φορούσε μαντήλα, που πυροδότησε κοινωνική αντίδραση και προκάλεσε σάλο, «ανάγκασε» την ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών) να προχωρήσει σε οργανωμένες αντιδράσεις, ώστε να δείξει τη δυσαρέσκεια του μαθητόκοσμου (αλλά και γενικότερα ενός μεγάλου μέρους της κυπριακής κοινωνίας) για το περιστατικό.

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μετάθεση του συγκεκριμένου διευθυντή, η ΠΣΕΜ μπορεί να θεωρεί «νίκη του μαθητικού κινήματος τη μετάθεση του», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της (9/9/19) αναφέρει:

«(…) Η αντίδραση των μαθητών του Απ. Βαρνάβα, αλλά και όλου του μαθητόκοσμου που στήριξε τον αγώνα τους έδειξε πως οι μαθητές όταν θελήσουν και είναι ενωμένοι μπορούν να διδάξουν ανθρωπιά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Θεωρούμε ως νίκη του μαθητικού κινήματος την μετάθεση του συγκεκριμένου διευθυντή καθώς η μαζική και έντονη αντίδραση έφερε αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Παιδείας με την υποκριτική του στάση και τη μη τιμωρία του διευθυντή, αλλά απλά τη μετάθεση του σε άλλη διευθυντική θέση, δίνει συγχωροχάρτι στις ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ως ΠΣΕΜ πιστεύουμε ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω και τώρα να τιμωρήσει τον διευθυντή.»

Για ποια ελευθερία έκφρασης μιλάμε και ποια ανεξιθρησκία, όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά δίπλα μας και η «λύση» τους είναι απλά μια μετάθεση… Με την ίδια θέση, τα ίδια αξιώματα, τις ίδιες απολαβές και συμφέροντα… σε διαφορετικό σχολείο;

Υπάρχουν διεθνή έγγραφα, όπως η περιβόητη Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κάθε κράτος και κάθε πολίτης υποτίθεται… πως πρέπει να σέβεται!

Για το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως, προσωπικά πιστεύω πως η λύση δεν είναι ούτε η μετάθεση, ούτε να επιτραπεί τελικά (!) στη μαθήτρια να επιστρέψει στο σχολείο της με την μαντήλα της…

2
Η παιδεία μας νοσεί. Μαζί της και ολόκληρη η κοινωνία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν απλά η αφορμή για να ξεκινήσει όλο αυτό το debate για το αν θα έπρεπε να επιτρέπεται η μαντήλα ή όχι στα σχολεία και για το αν πρέπει να απαγορευτούν όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους. Η λύση θα ήταν απλή αν είχαμε ένα κοσμικό κράτος…

Το κοσμικό κράτος είναι ένα ουδέτερο στα θέματα της θρησκείας κράτος, που δεν υποστηρίζει ούτε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, ούτε την αθρησκία.

Ένα κοσμικό κράτος το οποίο κατά κανόνα έχει πολυπολιτισμική σύνθεση, αξιώνει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες του με ίσο τρόπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και αποφεύγει την προνομιακή μεταχείριση πολίτη από συγκεκριμένο θρήσκευμα/μη θρησκευόμενο – σε σχέση με άλλα θρησκεύματα.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που στη χώρα μας τίποτα δεν έχει κοσμικό χαρακτήρα και σε κανένα θεσμό δεν υπάρχει ακόμη πλήρης ισότητα, το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει πόσο ρατσιστική και γεμάτη φοβίες (ως προς το οτιδήποτε διαφορετικό) είναι η κοινωνία στην οποία ζούμε!

Αν η εκπαίδευσή μας σεβόταν όντως – όπως θα έπρεπε – την ανεξιθρησκία και την ελευθερία έκφρασης όλων των μαθητών, μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια υγιή, δίκαιη και δημοκρατική πολυπολιτισμική κοινωνία!

Γιατί όλα ξεκινούν από το σπίτι και το σχολείο… Αν δεν διδάξουμε στα παιδιά τον σεβασμό του διαφορετικού, τότε πώς περιμένουμε να έρθει η αλλαγή και η πρόοδος που όλοι αναζητούμε;!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending