Όπως και να το κάνουμε, η φοιτητική ζωή είναι γεμάτη με πολλά έξοδα και υποχρεώσεις, από το ξεκίνημά της μέχρι και την αποφοίτηση. Από τα βασικά – φαγητό, βιβλία, ενοίκιο – μέχρι και τα ακόμη ΠΙΟ… “βασικά” – καφέδες, βραδινές έξοδοι, διασκέδαση!
Υπάρχουν όμως και κάποια “κρυφά” (ή όχι και τόσο) έξοδα που συνήθως δεν λαμβάνεις υπόψη γιατί ίσως να σου φαίνονται μικρά. Σκέφτηκες όμως ότι ίσως να είναι ο λόγος που ξεμένεις από χρήματα στο τέλος κάθε μήνα;
Εμείς ψάξαμε και σου βρήκαμε 5 έξοδα που κάνεις ως φοιτητής και “πετάς” τα χρήματα σου χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις!
Δες πιο κάτω τα έξοδα καθώς και συμβουλές για να τα περιορίσεις:
1Συνδρομές σε apps που δεν χρησιμοποιείς
Μιας και η τεχνολογία είναι το δεξί μας χέρι, είμαστε εξαρτημένοι καθημερινά από διάφορα applications. Αρκετά από αυτά απαιτούν μηνιαία ή χρονιαία συνδρομή, για να μας εξυπηρετούν στον βαθμό που θέλουμε.
Αυτά τα apps μπορεί να αφορούν ψυχαγωγία, ενημέρωση ή extra αποθηκευτικό χώρο στις συσκευές μας, π.χ.: Netflix, Spotify, Dropbox, iCloud κ.ά. Δεν λέμε πως δεν είναι χρήσιμα και απαραίτητα, αλλά προσπάθησε να πληρώνεις συνδρομή σε όσα χρησιμοποιείς ακόμη.
Για παράδειγμα, αν δεν παρακολουθείς πλέον σειρές ή ταινίες στο Netflix, δεν χρειάζεται να πληρώνεις κάθε μήνα τη συνδρομή, αφού δεν υπάρχει χρέωση για ακύρωση (όπως γράφει και στην επίσημη ιστοσελίδα του).
2Χρεώσεις από την τράπεζα
Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί για χρεώσεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό που δεν είχες ιδέα γιατί γίνονται; Για παράδειγμα, έχεις προσέξει ότι η τράπεζα σου κατά διαστήματα σε χρεώνει ένα ποσό για διατήρηση του λογαριασμού σου;
Όποια χρέωση μπορείς να αποφύγεις, είναι καλό να το κάνεις π.χ. να λαμβάνεις μόνο e-statement και όχι έντυπο ταχυδρομικώς. Ή όταν χρειάζεσαι χρήματα, να μη τα παίρνεις από το ταμείο της τράπεζας γιατί θα έχεις χρέωση, αλλά να κάνεις ανάληψη από την αυτόματη μηχανή ΑΤΜ που δεν έχει χρέωση.
Η τράπεζά σου είναι υποχρεωμένη να σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι σχετικά με τις χρεώσεις που πιθανό να σου επιβάλει. Αν θες να δεις και να συγκρίνεις τις χρεώσεις της κάθε τράπεζας, χρησιμοποίησε το εργαλείο σύγκρισης τελών ΕΔΩ.
Για να είσαι ενήμερος και να διεκδικείς τα δικαιώματά σου, πρέπει να γνωρίζεις τα πιο κάτω:
-
- Η τράπεζα, πριν ανοίξεις λογαριασμό, οφείλει να σου δώσει ένα έγγραφο με τις σημαντικότερες υπηρεσίες που θα σου παρέχει καθώς και όλα τα σχετικά τέλη.
- Μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον, η τράπεζα πρέπει να σου παρέχει ενημερωτικό έγγραφο που να επεξηγεί τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό καθώς και πληροφορίες για τα επιτόκια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
- Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλεις να αλλάξεις τράπεζα, η νέα σου τράπεζα οφείλει να σε βοηθήσει στις διαδικασίες, και η παλιά να κλείσει τον λογαριασμό και να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία σου στη νέα.
Ως καταναλωτής στην ΕΕ έχεις περισσότερα δικαιώματα απ’ όσα νομίζεις!
3Συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας
Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που διάλεξες πακέτο για το κινητό σου τηλέφωνο; Χρειάζεσαι όντως απεριόριστες κλήσεις, μηνύματα και τόοοσα GB για σύνδεση στο διαδίκτυο; Από την άλλη, αν το πακέτο σου δεν σε καλύπτει, πρόσεξες ποτέ πόσα πληρώνεις επιπλέον;
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα στις διάφορες τηλεφωνικές υπηρεσίες, που σε βοηθούν να επιλέξεις πακέτο με βάση τη χρήση που κάνεις κάθε μήνα.
Επέλεξε ένα πακέτο σύμφωνα με τις πραγματικές σου ανάγκες για να αποφεύγεις αχρείαστες χρεώσεις κάθε μήνα στον λογαριασμό σου. Φρόντισε κάθε χρόνο τουλάχιστον να αξιολογείς το πακέτο σου για να το προσαρμόζεις.
4Αχρείαστες online αγορές
Πόσες φορές σου έτυχε κάνοντας browsing στα διάφορα online stores να παραγγείλεις πράγματα που τελικά σου ήταν εντελώς αχρείαστα; Αυτές οι μικρές αγορές, για όχι και τόσο σημαντικά αντικείμενα που συχνά καταλήγουν πεταμένα σε κάποιο συρτάρι, σε βγάζουν εκτός budget!
Προσπάθησε να τις περιορίσεις και ξόδεψε αυτά τα λεφτά σε κάτι που έχει περισσότερη αξία για ‘σένα. Και μην ξεχνάς πως ό,τι και να αγοράσεις από online κατάστημα εντός της Ε.Ε., μπορείς να το επιστρέψεις εντός 14 ημερών και να πάρεις τα χρήματά σου πίσω.
5Άσκοπες αγορές για καθημερινές ανάγκες
Αν ζεις μόνος, ξέρεις πως ακόμα ένα άγχος είναι να συντηρείς το διαμέρισμα και τον εαυτό σου. Όταν πηγαίνεις για ψώνια, λογικά ανήκεις σε 2 κατηγορίες: σε αυτούς που ενθουσιάζονται με ό,τι δουν και το φορτώνουν στο καρότσι, ή σε εκείνους που παίρνουν τα 2-3 απαραίτητα που χρειάζονται για να βγάλουν τη μέρα.
Εμείς σου προτείνουμε να είσαι κάπου στη μέση, για να περιορίσεις το άγχος και τα έξοδά σου κάθε εβδομάδα. Ετοίμασε μια λίστα με τα ψώνια σου, την οποία θα ανανεώνεις μόνο όταν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι. Έτσι, θα γλυτώνεις χρόνο και χρήματα, χωρίς να το καταλαβαίνεις!
6Έξοδα για συνάλλαγμα αν σπουδάζεις στο εξωτερικό
Αν σπουδάζεις σε χώρα που δεν είχε ως κύριο νόμισμα το ευρώ ή αν απλά ταξιδεύεις συχνά, τότε πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στις χρεώσεις της τράπεζας όταν κάνεις συνάλλαγμα ή όταν κάνεις πληρωμές σε διαφορετικό νόμισμα.
Κάθε τράπεζα έχει διαφορετικές υπηρεσίες συναλλάγματος και χρεώσεις. Με το εργαλείο σύγκρισης τελών μπορείς να συγκρίνεις τις χρεώσεις και να διαλέξεις την τράπεζα που προτιμάς, με τη μικρότερη χρέωση. Έτσι, θα περιορίσεις και τα έξοδά σου!