Επιστολή σε ΚΟΠ και ΚΟΑ: Όταν τα απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, τι να κάνουμε την κάρτα!

Παρά τις πρόνοιες της πολυδιαφημιζόμενης νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα και την κάρτα φιλάθλου, φαίνεται ότι η αδυναμία για εφαρμογή της παραμένει.

Φίλαθλοι που πήγαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Εθνικής Κύπρου απέναντι στη Ρωσία, μέσω επιστολής τους προς την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ, εκφράζουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με περιστατικό που έζησαν στις κερκίδες του σταδίου ΓΣΠ.

Πιο κάτω η επιστολή:

Αγαπητοί κύριοι της Ομοσπονδίας,

Με μεγάλη μου λύπη θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην ανατολική κερκίδα του σταδίου ΓΣΠ, στον χθεσινό αγώνα της Εθνικής Κύπρου με την Εθνική
Ρωσίας.

Με την είσοδο μας στον αγωνιστικό χώρο, διαπιστώσαμε πως στις θέσεις οι οποίες αναγράφονταν στα εισιτήρια μας και τις οποίες προ κρατήσαμε από το διαδίκτυο, βρίσκονταν άλλα άτομα. Μετά από δική μας ερώτηση, μας ενημέρωσαν πως οι υπεύθυνοι ασφαλείας τους είχαν πει πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ισχύει η ταξιθέτηση.

Ζητήσαμε όπως μιλήσουμε με τον υπεύθυνο της Ανατολικής κερκίδας ( Steward 5_1), ο οποίος δεν είχε τη διάθεση να βοηθήσει και χρησιμοποίησε την πρόφαση πως επειδή είμαστε Κύπριοι, οι θέσεις δεν ισχύουν. Κάτι το οποίο θεωρήσαμε προσβλητικό, ρατσιστικό αλλά και αντισυνταγματικό.

Στο τέλος, βρεθήκαμε να παρακολουθούμε τον αγώνα όρθιοι, μακριά από τις θέσεις μας χωρίς να μπορέσουμε να απολαύσουμε το παιχνίδι περνώντας ένα όμορφο απόγευμα Κυριακής.

Σύμφωνα με τον περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο του 2008 (48(I)/2008) ισχύουν τα πιο κάτω:

  • Ο ιδιοκτήτης κάθε αθλητικού χώρου ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση, φροντίζει για την κατάλληλη αρίθμηση και σήμανση των θέσεων των κερκίδων του αθλητικού χώρου και μεριμνά για την εφαρμογή κατάλληλου συστήματος ταξιθέτησης των φιλάθλων στον αθλητικό χώρο.
  • (1) δεν επιτρέπεται σε κανένα θεατή ή φίλαθλο να αλλάξει θέση ή τμήμα, εκτός κατόπιν άδειας του υπευθύνου ασφάλειας ή του επιτηρητή.
  • Πρόσωπο το οποίο παραλείπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του εδαφίου (1), υποχρεούται, μετά από υπόδειξη του υπευθύνου ασφάλειας, να αποχωρήσει από αυτόν και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του, η αστυνομία έχει καθήκον να το οδηγήσει έξω από τον αθλητικό χώρο.

Σε καμία περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα πιο πάνω στον χθεσινό αγώνα, με αποτέλεσμα να εγείρονται κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα.

  1. Προς τι η χρήση της κάρτας φιλάθλου στον χθεσινό αγώνα αφού δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες πρόνοιες της νομοθεσίας.
  2. Ποιος αποφασίζει για την κατά επιλογή εφαρμογή του νόμου
  3. Ποιος ο λόγος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιλογής και αγοράς εισιτηρίων, εάν στο τέλος δεν θα ισχύσουν.
  4. Πώς η ομοσπονδία εξασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα εάν στις κερκίδες επικρατεί αυτή η κατάσταση
  5. Με ποια κριτήρια προσλαμβάνονται οι υπεύθυνοι ασφαλείας και κατά πόσο είναι ενήμεροι με την νομοθεσία ούτως ώστε να βρίσκονται σε θέση να την εφαρμόζουν
  6. Ποιος ο ρόλος των ατόμων αυτών στις κερκίδες και για πιο λόγο πληρώνονται από την ομοσπονδία με τα χρήματα του απλού φορολογουμένου. Τίθεται θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
  7. Ο υπεύθυνος ασφαλείας επέλεξε να κρατήσει παθητικό ρόλο και απέτυχε να εφαρμόσει τα καθήκοντα που του αναλογούν.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε κανένα, απλώς θα ήταν πιο σωστό η αρμόδια αρχή όπως εξασφαλίσει όσα προνοούνται από τη νομοθεσία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα λόγια του κ. Φοίβου Κωνσταντινίδη, Γενικού Διευθυντή ΓΣΠ, μέσα από μια συνέντευξη που είχε παραθέσει τον Δεκέμβριο 2017.

“Οι υπεύθυνοι ασφαλείας, πρέπει να αντιληφθούν πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους οπαδούς σαν πελάτες. Είναι κομμάτι της όλης εμπειρίας στο στάδιο και θα πρέπει με τη συμπεριφορά τους να τους παρέχουν μια αξέχαστη εμπειρία, για να θέλουν να επιστρέψουν πίσω στο γήπεδο”.

Προσωπικά, δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε ξανά παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας, και είναι πραγματικά κρίμα, για την όλη προσπάθεια που γίνετε για την στήριξη αυτής της ομάδας από το φίλαθλο κοινό.

Με εκτίμηση
Π.Λ

Τελικά αν αυτά τα απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, τι να κάνουμε την κάρτα που διώχνει και τόσο κόσμο από τα γήπεδα;