Αυτά είναι τα κινητά τηλέφωνα με την περισσότερη ακτινοβολία!

Dietitian _ Nutritionist
pexels.com

Θέμα συζήτησης αλλά και συχνού προβληματισμού μας είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει μια συσκευή που βρίσκεται διαρκώς στα χέρια μας, ή στις τσέπες μας: το κινητό μας τηλέφωνο.

Όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Στην περίπτωση των smartphones, τα μειονεκτήματα είναι βασικά  οι εκπεμπόμενες ακτινοβολίες – μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών τους.

Δες πιο κάτω τα smartphones με την περισσότερη και λιγότερη ακτινοβολία:

Τι στοιχεία περίλαμβανε η έρευνα που έγινε πρόσφατα;

pexels.com

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία της Γερμανίας (Bundesamt für Strahlenschutz) καταγράφει τα ποσά ακτινοβολίας που εκπέμπουν διάφορες συσκευές και τα συγκεντρώνει σε βάση δεδομένων, προσβάσιμη σε όλους.

Με βάση τα στοιχεία του γερμανικού οργανισμού, το Statista δημιούργησε πρόσφατα μια λίστα, με τις συσκευές που εκπέμπουν τα μεγαλύτερα αλλά και τα μικρότερα ποσά ακτινοβολίας (Watt ανά κιλό βάρους).

statista.com

Υπάρχει ασφαλές επίπεδο ακτινοβολίας;

Μιλώντας για υψηλά και χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα επίπεδο που να μπορεί να θεωρηθεί “ασφαλές”.

Ωστόσο, η “Der Blaue Engel”, η γερμανική πιστοποίηση για φιλικότητα προς το περιβάλλον και τον χρήστη, πιστοποιεί μόνο τηλέφωνα των οποίων το ποσοστό απορρόφησης είναι μικρότερο από 0,60 watts ανά χιλιόγραμμο.

Infographic from statista.com

Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι τα τηλέφωνα Samsung παράγουν τόσο χαμηλή ακτινοβολία, που είναι μόλις το μισό του καθορισμένου δείκτη αναφοράς (0.6).

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα ακτινοβολίας που παράγονται από τα τηλέφωνα Xiaomi και Apple είναι πάνω από το διπλάσιο από αυτό το σημείο αναφοράς.

Τελικά επηρεάζονται οι αγορές των κινητών από την ακτινοβολία;

pexels.com

Παρόλο που αυτές οι πληροφορίες μάλλον δεν θα έχουν καμία επίδραση στις πωλήσεις τηλεφώνων Samsung ή Apple, αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια για ένα πιο ασφαλή τρόπο ζωής,  μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στις πωλήσεις στο μέλλον!

Εσύ τι πιστεύεις;