fbpx

Youth for Climate Cyprus: Δημόσια ή ιδιωτική η διαβούλευση;

Το τμήμα Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το προσχέδιο ενεργειακό πλάνο της Κύπρου (2021-30), με δημόσια ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στις 9:30.

Και όμως, όσο δημοκρατική και δίκαιη ακούεται η πράξη που αναφέρεται στην παραπάνω πρόταση, σημειώνουμε ότι μόνο δίκαιη δεν είναι!

Τι είναι η δημόσια διαβούλευση;

Η δημόσια διαβούλευση είναι μια ρυθμιστική διαδικασία με την οποία επιδιώκεται η συμβολή του κοινού σε θέματα που το επηρεάζουν. Κύριοι στόχοι της είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της συμμετοχής του κοινού σε μεγάλης κλίμακας έργα ή νόμους και πολιτικές.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η συγκεκριμένη διαβούλευση;

Αυτή η διαβούλευση είναι επικεντρωμένη στο εθνικό σχέδιο ενέργειας 2021-30. Πέρυσι, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή(IPCC) ανέφερε ότι για να διατηρηθεί η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών κάτω από 1,5C, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030. Άρα η επόμενη δεκαετία είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη.

Το προσχέδιο του εθνικου σχεδίου είναι ανεπαρκές αφού θέτει στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου μόνο 24% και όχι 45%, όπως συμβουλεύει η επιστήμη. Η διαφορά είναι επιβλιτική! Αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδια Ευρωπαία Επιτροπή έχει στείλει πίσω το προσχέδιο ζητώντας ισχυρότερα μετρά καθώς οι τεχνοκράτες της χώρας μας απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα εθνικό σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λοιπόν, είναι άκρας σημασίας για τους πολίτες να παρευρεθούν σε αυτή την δημόσια ακρόαση στις 1 Νοεμβρίου για να ενημερωθούν και να θέσουν απορίες.

Ερωτήματα και παρατηρήσεις:

Θεωρητικά, η ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση γίνεται με στόχο την ενημέρωση του κοινού.

Γιατί, τότε, η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί τις ώρες του πρωινού, τις ώρες όπου η πλειοψηφία του λαού εργάζεται και η άμεσα επηρεαζόμενοι, η νεολαία, έχει σχολείο/πανεπιστήμιο;

Σύμφωνα με το ίδιο το τμήμα περιβάλλοντος η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί τις ώρες του πρωινού και όχι του απογεύματος διότι ο Υπουργός είναι απασχολημένος. Τότε ας ονομαστεί Υπουργική Ακρόαση και όχι Δημόσια, αφού προτεραιότητα έχει το ωράριο του υπουργού και όχι των δημοτών.

Αναμένουμε από τους Κύπριους πολίτες που κατοικούν στην Πάφο, Λεμεσό, Αμμόχωστο, Λάρνακα ή στις ξεχασμένες αγροτικές περιοχές όπως Μαραθάσα, Πιτσιλιά κτλ να καταφέρουν να παρευρεθούν σε αυτή την ακρόαση που θα γίνει μόνο σε μια πόλη της Κύπρου;

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς , η κυβέρνηση εκπροσωπεί τον λαό. Η νεολαία, μία τεράστια μερίδα του λαού ζητά αλλαγή. Ως εκπρόσωπος του λαού ζητάμε την σημασία της κυβέρνησης αφού αυτό που ζητάμε αφορά το δικό μας μέλλον!

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 6 διαδηλώσεις με χιλιάδες πολίτες από τον περασμένο Μάρτιο στην Κύπρο, με στόχο την ευθυγράμμιση αυτού του ενεργειακού σχεδίου με την επιστήμη. Οι μαθητές πριν μήνες έθεσαν ξεκάθαρα αυτή την ανησυχία στον υπουργό Κώστα Καδή, αφού αυτή ήταν η περίπτωση στις προηγούμενες δημόσιες διαβούλευσης.

Όπως φαίνεται, η άποψη των άμεσα επηρεαζόμενων δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία. Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αναζητούν σημασία από την κυβέρνηση αλλά γιατί να ασχοληθεί κανείς με τέτοια προβλήματα όταν η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και η ύπαρξης μας ως ανθρωπότητα είναι αβέβαιες;

Στο σχολείο μαθαίνουμε ότι ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή και Δημοκρατική χώρα. Στο τέλος της ημέρας φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό δεν ισχύει για την χωρά μας. Είναι ανθρώπινο μας δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις ακροάσεις.

Κανένα υπουργείο δεν θα έπρεπε να μας στερεί αυτό το δικαίωμα. Μόνο οι κυβερνητικοί και οι επίσημοι έχουν την ευχέρεια να παρευρίσκονται στις ακροάσεις και ως αποτελεσμα η κυβέρνηση καταφέρνει να παίρνει αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή του κοινού!

Μπορείς εδώ να βρεις τη σχετική ανακοίνωση!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending