Βραβείο του Νέου Ερευνητή στη Δρ. Χρυστάλλα Αντωνίου του ΤΕΠΑΚ στα φετινά Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ!

Former Lead Editor & Media Supervisor at StudentLife

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2019 η τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ» για το 2019.

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) καθιέρωσε τα βραβεία έρευνας από το 2007, αναδεικνύοντας προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.

Τα φετινά «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ» απένειμαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Καινοτομίας, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ και Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Tο βραβείο στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής» απονεμήθηκε στη Δρα. Χρυστάλλα Αντωνίου. Η Δρ. Αντωνίου βραβεύθηκε για την ερευνητική της σταδιοδρομία, σε θέματα που αφορούν την προσαρμογή της γεωργίας στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα στη φυσιολογία καταπονήσεων των φυτών, με έμφαση στην έναυσή τους μέσω χημικών διεγερτών. Η Δρ. Αντωνίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και διδάκτορας του Τμήματος.

Η διδακτορική της διατριβή βασίστηκε στη μελέτη της χρήσης των στρομπιλουρινών ως παράγοντες προστασίας κατά των αβιοτικών καταπονήσεων αλλά και αύξησης και ανάπτυξης των φυτών υπό κανονικές συνθήκες, ενώ πραγματοποιήθηκε στην Ομάδα Φυσιολογίας Καταπονήσεων Φυτών του Τμήματος ΓΕΒΕΤ υπό την επίβλεψη του Αναπλ. Καθ. Βασίλη Φωτόπουλου, καθώς και του Prof. Dirk Inze από το διεθνούς φήμης Department of Plant Systems Biology στο University of Ghent, Βέλγιο.

Επί της παρούσης, η Δρ. Αντωνίου εργάζεται ως μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών σε ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ είναι συνεργαζόμενη Ειδική Επιστήμονας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.