Ο χειμώνας ήρθε κι έμεινε για τα καλά και εδώ κι αρκετές μέρες επικρατούν στο νησί μας χαμηλές θερμοκρασίες.
Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν λάτρεις της συγκεκριμένης εποχής ενώ παράλληλα άλλοι τόσοι είναι αυτοί που δεν τη συμπαθούν ιδιαίτερα. Όπως υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις υπόλοιπες εποχές, έτσι ακούγονται διάφοροι μύθοι και για τον χειμώνα!
Ας δούμε ορισμένους από αυτούς τους μύθους και κατά πόσο ισχύουν:
1Η έλλειψη ηλίου προκαλεί μελαγχολία

Πολλοί πιστεύουν πως η έλλειψη ηλίου είναι ένας παράγοντας που αυξάνει το αίσθημα μελαγχολίας, το οποίο πολλοί βιώνουν τους χειμερινούς μήνες.
Εντούτοις, οι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν το ακαδημαϊκό άγχος στους φοιτητές, καθώς και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι πιθανότερες αιτίες μελαγχολίας και η έλλειψη ηλίου απλώς κάνει το αίσθημα αυτό εντονότερο.
2Οι αλλεργίες μειώνονται τους χειμερινούς μήνες

Παρόλο που οι περισσότερες αλλεργικές ασθένειες παρουσιάζουν έξαρση κατά την διάρκεια της άνοιξης, οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα ευνοούν την παρουσία αλλεργιογόνων και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Τον χειμώνα τα κατοικίδια περνούν περισσότερο χρόνο εντός του σπιτιού και λόγω των χαμηλών θερμοκρασίων αφήνουμε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο σπίτι κα αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλεργίες.
3Το αλκοόλ ζεσταίνει
Σίγουρα το αλκοόλ έχει επίδραση στη θερμοκρασία του σώματός μας, αλλά, αυτό σημαίνει ότι όντως μας ζεσταίνει;
Το αλκοόλ προκαλεί στο αίμα να κινηθεί πιο γρήγορα προς το δέρμα, απομακρυσμένο από τα ζωτικά μας όργανα, που είναι και μεγαλύτερης σημασίας η θερμότητά τους.
Αναγκάζει έτσι τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματoς να διασταλούν, μεταφέροντας αίμα στην επιδερμίδα μας, σύμφωνα με τον Ted Simon. Η θερμοκρασία του σώματός μας δεν αλλάζει πραγματικά, απλώς ανακατανέμεται η θερμότητα.
4Όταν είμαστε άρρωστοι δεν πρέπει να πίνουμε κρύα ροφήματα

Όλοι ακούμε πως όταν είμαστε άρρωστοι δεν πρέπει να πίνουμε κρύα ροφήματα διότι θα επιδεινώσουν την κατάστασή μας. Παρ’ όλ’ αυτά, η θερμοκρασία του ροφήματος που θα καταναλώσουμε δεν έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην πορεία της φλεγμονής από την οποία ταλαιπωρούμαστε!
Μόλις το υγρό εισχωρήσει στον οργανισμό μας, είτε αυτό είναι κρύο ή ζεστό, θα αποκτήσει αμέσως τη θερμοκρασία του οργανισμού μας.
Έτσι, το μόνο κριτήριο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το τι μπορούμε να πιούμε και τι όχι, είναι για ποιο από τα 2 είναι πιο εύκολο μας να το πιούμε.