fbpx

5 τερματοφύλακες που αποδεικνύουν πως στη Βραζιλία δεν σκέφτονται μόνο την επίθεση!

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο ο νους μας πάει κατευθείαν στους επιθετικούς που έβγαλε η χώρα του καφέ, σωστά; Ronaldo, Romario, Bebeto, Rivaldo, Ronaldinho, Pele και τόσοι άλλοι είναι είναι πραγματικά δύσκολο να τους αγνοήσεις!

Και όμως η Βραζιλία σχεδόν πάντα είχε ένα αξιόπιστο τερματοφύλακα που όμως περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης εμπιστεύτηκαν κάτω από τα γκολποστ τους πορτιέρε από τη χώρα του “jogo bonito”.

Παρακάτω μαζέψαμε 5 τερματοφύλακες που αποδεικνύουν πως η χώρα της Λατινικής Αμερικής μπορεί να βγάλει παιχταράδες και στις 2 άκρες του γηπέδου:

1
Claudio Taffarel

arabnews.com

Στην σχεδόν 20ετή καριέρα του, ο Claudio Taffarel αγωνίστηκε σε 3 χώρες: Βραζιλία (International, Atletico Mineiro), Ιταλία (Parma, Reggiana) και Τουρκία (Galatasaray), ενώ υπερασπίστηκε την εστία της εθνικής Βραζιλίας 104 φορές από το 1988 μέχρι το 1998.

Έγινε γνωστός για την ικανότητα του να αποκρούει πέναλτι, αλλά και ως ένας τερματοφύλακας που προτιμούσε να είναι αποτελεσματικός, παρά εντυπωσιακός κάτω από τα δοκάρια.

Διακρινόταν για την εξαιρετική του τοποθέτηση, τα αντανακλαστικά του, αλλά και την ικανότητα του να παίζει εξαιρετικά με την μπάλα στα πόδια.

Κατέκτησε το Μουντιάλ του 1994, βοήθησε τη selesao να φτάσει μέχρι τον τελικό το 1998 αποκρούοντας 2 πέναλτι στα ημιτελικά με την Ολλανδία, ενώ κατέκτησε, επίσης, το κύπελλο UEFA με τη Galatasaray το 2000.

2
Dida

dreamtransfers.com@Christoph Koepsel/Getty Images

Περισσότερο γνωστός για το δεκαετές πέρασμα του από την Milan (2000-2010), κατά το οποίο κέρδισε και την αναγνώριση ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του, ο Dida ήταν μια επιβλητική παρουσία κάτω από τα δοκάρια.

Σε αυτή τη δεκαετία με τη φανέλα των rossoneri κατέκτησε ανάμεσα σε 1 πρωτάθλημα Ιταλίας, 1 κύπελλο Ιταλίας, 2 Champions League και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας αγωνίστηκε 91 φορές. Ήταν ο βασικός πορτιέρε της selesao στο Μουντιάλ του 2006, ενώ ως αναπληρωματικός κατέκτησε το Μουντιάλ του 2002.

Τερματοφύλακας που ήταν απόλυτος άρχοντας μέσα στην περιοχή, πολύ δυνατός σωματικά, αλλά και ψυχολογικά, λειτουργώντας περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα, γεγονός που του επέτρεπε να διατηρεί την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Από το 2003 μέχρι το 2005 ήταν ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο!

3
Julio Cesar

dailymail.co.uk@Getty Images

Το 2010 έφτασε στο απόγειο της καριέρας του κατακτώντας με τη φανέλα της Inter το τρέμπλ. Η καριέρα του Julio Cesar όμως είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν, όταν μια γεμάτη οκταετία (1997-2005) στην Flamengo ήταν το διαβατήριο του για την Ευρώπη και την Inter.

Στους nerazzurri έμεινε μέχρι το 2012 και ακολούθως αγωνίστηκε σε QPR, Toronto, Benfica και Flamengo πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2018.

Φόρεσε την καναρινί φανέλα της εθνικής Βραζιλίας 87 φορές από το 2004 μέχρι το 2014, όντας ουσιαστικά ο διάδοχος του Dida κάτω από τα δοκάρια.

Ταχύς στην σκέψη και την εκτέλεση, εξαιρετικά ευκίνητος, αλλά και ατρόμητος ο Julio Cesar αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που γέννησε ποτέ η Βραζιλία.

4
Ederson

gbcghanaonline.com@Skysports

Ο Ederson είναι κλασική επιτομή της νέας σχολής τερματοφυλάκων που δημιούργησε ουσιαστικά ο Manuel Neuer, αυτή του τερματοφύλακα-λίμπερο.

Πολύ γρήγορος στη σκέψη, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια και σταθερότατος είναι ένας από τους βασικότερους λόγους επιτυχίας της Manchester City, στην οποία ανήκει από το 2017.

Η διετία του στην Benfica (2015-2017) ήταν αυτή που έφερε στο προσκήνιο τον 26χρονο πορτιέρε με αποτέλεσμα οι “citizens” να δαπανήσουν 35 εκατομμύρια στερλίνες για να τον αποκτήσουν.

Μαζί με τον Alisson αποτελούν το δίδυμο της εθνικής Βραζιλίας τα τελευταία χρόνια.

5
Alisson Becker

forbes.com@Richard Calver/SOPA Images/Light Rocket/Getty Images

Από τη διετία που πέρασε στη Roma (2016-2018) φάνηκε πως ο Alisson είναι για μεγάλα πράγματα, αλλά η παρουσία του στη Liverpool (στην οποία η μεταγραφή του κόστισε 62,5 εκατομμύρια ευρώ) τον καθιέρωσε σαν τον καλύτερο τερματοφύλακα των τελευταίων χρόνων, αλλά και ως ένα από τους καλύτερους όλων των εποχών.

Υπάρχουν στιγμές που ο 27χρονος είναι απολαυστικότατος κάτω από τα δοκάρια!

Όπως και ο Ederson, o Alisson είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, αλλά και ένας από τους καλύτερους shot-stoppers στον κόσμο με τον πρώην προπονητή τερματοφυλάκων της Roma να τον χαρακτηρίζει “Messi των τερματοφυλάκων”.

Φημίζεται, παράλληλα, για τις εξαιρετικές μεταβιβάσεις προς τους συμπαίκτες του, είτε αυτές είναι με τα χέρια, είτε με τα πόδια με την ασίστ στον Salah στο τέρμα του Αιγύπτιου απέναντι στη Manchester United να είναι ένα κλασικό παράδειγμα.

Ποιος από τους πιο πάνω τερματοφύλακες από τη Βραζιλία θεωρείς πως είναι ο καλύτερος;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending