fbpx

Κύπριοι φοιτητές στο εξωτερικό: Τι συμβαίνει στην Αγγλία – Πώς θα πάρεις το επίδομα των €750!

Μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού ανά το Παγκόσμιο, πολλές χώρες προχωρούν η μία μετά την άλλη στην πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τους (lockdown), με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού.

Η Βρετανία ήταν μια από τις χώρες που μέχρι και τις τελευταίες ημέρες δεν είχε λάβει έκτακτα μέτρα ενάντια στην πανδημία, παρά τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα, με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία των Κύπριων φοιτητών και των οικογενειών τους.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο της Βρετανικής Κυβέρνησης

whtc.com/LONDON (Reuters)

H βρετανική κυβέρνηση προχώρησε μόλις την Πέμπτη 19/3 σε έκτακτο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και μεταξύ άλλων επιτρέπει στην αστυνομία και τους αξιωματικούς της δημόσιας υγείας να «συλλαμβάνουν» άτομα που μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού και δεν υπακούν στις οδηγίες κοινωνικής απομόνωσης!

Επιπλέον, το νομοσχέδιο επιτρέπει το κλείσιμο των συνόρων της Βρετανίας και την ενεργοποίηση στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας συνταξιοδοτημένων γιατρών και φοιτητών ιατρικής, ενώ από την Παρασκευή 20/3 ενεργοποιούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μεταξύ αυτών και το κλείσιμο των σχολείων. 

Εν τω μεταξύ, παρατηρείται έντονη ανησυχία από τους πολίτες που σπεύδουν στα σουπερμάρκετς για να προμηθευτούν προϊόντα υπό τον φόβο του πιθανού lockdown.

Οι Κύπριοι φοιτητές δεν θα εκδιώχνονται από τις εστίες στους

Παρά τα πάραπάνω μέτρα, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Universities UK έδωσε με δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τη διαβεβαίωση πως τα βρετανικά πανεπιστήμια δεν θα αφήσουν κανένα φοιτητή χωρίς τόπο να μείνει, αν δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, θα διασφαλίζεται η τροφοδοσία, ο καθαρισμός και η ασφάλεια όσων φοιτητών παραμείνουν στις πανεπιστημιακές εστίες. Ενώ, για όσους φοιτητές έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και θα πρέπει να μένουν σε αυστηρή αυτοαπομόνωση, προβλέπεται η μεταφορά τους σε δωμάτια με αποκλειστική χρήση τουαλέτας.

Όσον αφορά τις διδασκαλίες, θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται κατά πλειοψηφία μέσω διαδικτύου.

Επαναπατρισμός Κυπρίων

straitstimes.com/EPA-EFE

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού – χωρίς πιστοποιητικό υγείας, μέχρι τις 21 Μαρτίου (στις 3:00 πμ), μόνο σε όσους βρίσκονταν στη χώρα για λόγους υγείας ή για ολιγοήμερο επαγγελματικό ή υπηρεσιακό ταξίδι.

Επίδομα €750 σε φοιτητές που θα παραμείνουν στο εξωτερικό

Με στόχο τη μείωση της μαζικής επιστροφής των Κυπρίων φοιτητών, η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση επιδόματος ύψους €750, σε όσους φοιτητές παραμείνουν στις χώρες όπου φοιτούν για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΦΜ) της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των πιο πάνω αιτήσεων, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον σύνδεσμο http://www.moec.gov.cy/.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14:00 της Τετάρτης, 22 Απριλίου 2020.

Σημειώνεται ότι στον πιο πάνω σύνδεσμο είναι αναρτημένος λεπτομερής οδηγός καθοδήγησης για συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ΥΦΜ για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι τα ακόλουθα: 22804002, 22804050, 22804053, 22804055.

Στήριξη στους Κύπριους που βρίσκονται στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τη στήριξη του Επιτρόπου Προεδρίας, μέσω της της διαδικτυακής πλατφόρμας «Covid-19: Gettingthroughthistogether», θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, συστάσεις και σύνδεσμους για Κύπριους επισκέπτες και φοιτητές που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για την Κυπριακή παροικία Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, στην πιο κάτω διεύθυνση: https://cypriotfederation.org.uk/covid19support/

Στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας για την ουσιαστικότερη δυνατή στήριξη όλων των Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εξωτερικών καταρτίζει δίκτυο επαγγελματιών στον τομέα της υγείας που καλύπτει όλες τις χώρες ανά το παγκόσμιο όπου εδρεύουν Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας, με στόχο την διασφάλιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending