fbpx

Οι 5 πιο γνωστές ομάδες στον κόσμο με αρχαιοελληνικό όνομα!

Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας είναι κάτι που ακόμα και σήμερα ενδιαφέρει και συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Εξάλλου, σχεδόν όλες οι επιστήμες είναι βαθύτατα επηρεασμένες από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό!

Αυτό που ίσως δεν πρόσεξες ποτέ είναι πως αρκετές ομάδες σε όλο τον κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αρχαιότητα, τουλάχιστον όσον αφορά την ονομασία τους.

Παρακάτω θα βρεις τις 5 πιο γνωστές ομάδες στον κόσμο με αρχαιοελληνικό όνομα:

1
Ajax

verdict.co.uk

Ο Ajax ιδρύθηκε το 1900 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πολεμιστή Αίαντα. Ο Αίαντας ήταν ξάδελφος του Αχιλλέα και ετεροθαλής αδελφός του Τεύκρου, που μετά τον Τρωικό Πόλεμο, υπήρξε βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας, λίγο έξω από την Αμμόχωστο.

Με βάση την Ομήρου Ιλιάδα, ο Αίαντας πολέμησε στον Τρωικό Πόλεμο και περιγράφεται ως ο δεύτερος πιο ανδρείος Αχαιός μετά τον Αχιλλέα, όντας «μέγας, πελώριος και έρκος Αχαιών».

2
Atalanta

skypsorts.com

Ιστορικά, η Ελλάδα και η Ιταλία συνδέονται από την αρχαιότητα, αφού οι Έλληνες δημιούργησαν αποικίες στη νότια Ιταλία και τη Σικελία. Είναι, επίσης, γνωστός ο θαυμασμός που τρέφουν αρκετοί Ιταλοί για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Μάλλον αυτός ο θαυμασμός οδήγησε τους Ελβετούς φοιτητές που ίδρυσαν στο Bergamo την Atalanta το 1907, να της δώσουν το συγκεκριμένο όνομα. Συγκεκριμένα, η Αταλάντη, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν περίφημη δρομέας!

3
Hellas Verona

zimbio.com@Getty Images

Η Hellas Verona ιδρύθηκε το 1903 με το όνομα της να σημαίνει «Ελλάδα Verona». Υπάρχει πιο ξεκάθαρη σύνδεση με τον ελληνικό κόσμο;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ιδρύθηκε από μια ομάδα μαθητών λυκείου που της έδωσαν το όνομα “Hellas”, μετά από υπόδειξη ενός καθηγητή τους, του Decio Corumbolo.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής δίδασκε κλασική φιλολογία, λάτρευε τα ελληνικά και πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα ένδοξο όνομα!

4
Olympique Marseille

Ίσως η πιο «ελληνική» ομάδα στον κόσμο να είναι η Olympique de Marseille ή αλλιώς «η Ολυμπιάδα της Μασσαλίας».

Ιδρύθηκε το 1892 και ήταν γνωστή ως Sporting Club, US Phocéenne ή Football Club de Marseille.

Το 1899, εντούτοις, υιοθέτησε το σημερινό της όνομα για να τιμήσει την επέτειο της ίδρυσης της πόλης από τους αρχαίους Φωκαείς, γύρω στο 600 π.χ., ενώ ως χρώματα επέλεξε το γαλάζιο και το λευκό, από την ελληνική σημαία!

5
Sparta Prague

sportsmole.co.uk@PA Photos

Η αρχαία Σπάρτη κρύβεται πίσω από το όνομα της Sparta Prague. Η Sparta ιδρύθηκε το 1893 στην Πράγα από μια ομάδα νεαρών που ήθελαν να δημιουργήσουν μια αθλητική ομάδα.

Επέλεξαν το όνομα “Sparta” ως αναφορά στην αρχαία Σπάρτη, αφού όπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν γνωστοί ως θαρραλέοι, ατρόμητοι πολεμιστές, έτσι ήθελαν να είναι και οι αθλητές της ομάδας τους!

Ξέρεις άλλες ομάδες με όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending