Θερινή ώρα 2020: Μάθε πότε αλλάζει η ώρα!

Stephani Georgiou
StudentLife Chief Editor
allagi-oras-therini-ora-martios-kiriaki
offsite.com.cy

Με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες με τον κορωνοϊό και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ίσως να ξέχασες ότι πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να προχωρήσεις μια ώρα μπροστά τους δείκτες των ρολογιών σου!

Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μια ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής (29/3), τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα και βάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά.

Τι αποφασίστηκε τελικά σχετικά με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη;

allagi-oras-therini-ora
protothema.gr

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021, όπως υπερψηφίστηκε στην ψηφοφορία του στο Στρασβούργο.

Αποφασίστηκε όμως, ότι θα δίνεται η δυνατότητα στην κάθε χώρα της Ε.Ε να πάρει τη δική της απόφαση μέσω της κυβέρνησης της, κατά πόσο θα καταργήσει ή θα συνεχίσει την αλλαγή αυτή – μια καλοδεχούμενη πρόταση που στηρίζει τα δημοκρατικά ιδεώδη της Ε.Ε.

Θα πρέπει, λοιπόν, κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την κοινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει με την αλλαγή ώρας ή θα την καταργήσει, ίσως μέσω δημοψηφίσματος ή εκλογής της βουλής που αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη.

H αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

Πότε ξεκίνησε η εφαρμογή της αλλαγής της ώρας;

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα αιώνα κι αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από αυτό, συνεχίστηκε και επίσημα.

Εσύ θα ήθελες να συνεχιστεί η αλλαγή της ώρας στην Κύπρο;

Γράψε μας στα σχόλια!