fbpx

5+1 θεωρίες (συνωμοσίας) που πιθανό να άκουσες για το 5G αλλά δεν ισχύουν!

Η εμφάνιση της τεχνολογίας 5G είναι γεγονός, αν και ακόμα δεν έφτασε επίσημα από κάποιον πάροχο στην Κύπρο. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που πρόλαβαν να αρχίσουν τις πρώτες, σχετικά παράλογες, υποθέσεις για το 5G.

Οι διάφορες θεωρίες για “τον ρόλο και τις επιδράσεις” της λειτουργίας του 5G ξεκίνησαν φυσικά από το εξωτερικό και υιοθετήθηκαν από μερικούς και στην Κύπρο. Οι δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε διάφορα μέσα και στα social media, έκαναν σχεδόν όλους μας να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το θέμα.

Τι είναι το 5G;

epixeiro.gr

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εφαρμόζουν ένα ασύρματο πρότυπο περίπου κάθε δεκαετία. Πριν από 10 χρόνια εφαρμόστηκε το 4G, το δίκτυο τέταρτης γενιάς, το οποίο ήταν πιο γρήγορο σε ταχύτητα και αξιοπιστία από το προηγούμενο δίκτυο, το 3G.

Τώρα ήρθε το 5G, δίκτυο πέμπτης γενιάς, που υπόσχεται πολύ πιο υψηλές ταχύτητες σύνδεσης και είναι πιο αξιόπιστο από το 4G. Μια πολύ σημαντική ιδαιτερότητα του 5G, είναι ότι θα μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Με το 5G θα μεταφέρεται 1000 φορές περισσότερη πληροφορία αλλά αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι η πληροφορία θα μεταφέρεται τόσο γρήγορα που πολλές φορές οι συσκευές ή τα μηχανήματα που παίρνουν την πληροφορία θα ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και από τα ανθρώπινα αντανακλαστικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Νίκος Κωνσταντίνου, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕ.ΠΑ.Κ.

Δες πιο κάτω γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας που μάλλον άκουσες για το 5G, δεν ισχύουν:

1
Το 5G προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού

nnxblog.com

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι αυτή η άποψη είναι λανθασμένη.

Αρχικά, το 5G ξεκίνησε να κάνει την εμφάνιση του το 2018, δηλαδή προ-κορωνοϊού. Αν και η Κίνα άρχισε πρόσφατα να εφαρμόζει το δίκτυο 5G, αυτό ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Κορέα και σε περιοχές των ΗΠΑ. Έτσι συμπεραίνουμε ότι εάν ο κορωνοιός προέρχεται από το 5G, τότε θα υπήρχαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλα μέρη του κόσμου, παρά στην Κίνα!

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι περιοχές με 5G έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοιό. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του δικτύου 5G γίνονται πρώτα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Άρα αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων, γιατί έχουν και μεγαλύτερο πληθυσμό.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαιώνει ότι το δίκτυο 5G δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό!

2
Το 5G βοηθά στη διάδοση του κορωνοϊού

telecoms.com

Η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται με τη μεταφορά σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει. Ο ιός μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες ή ακόμη και στον αέρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κάποιοι συσχέτισαν τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των ραδιοκυμάτων! Τα ραδιοκύματα είναι μία μορφή ηλεκτρομαγνητικού κύματος, άρα δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με σταγονίδια. Επίσης, τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τηλεφωνικές κεραίες δεν είναι τόσο ψηλά ώστε να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

3
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι κάτι αφύσικο

adweek.com/Getty Images

Αρχικά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ΗΜ) δεν είναι τόσο εκφοβιστική όσο ακούγεται. Η ακτινοβολία είναι η εκπομπή ενέργειας από οποιαδήποτε πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η θερμότητα που προέρχεται από το σώμα μας θεωρείται ακτινοβολία.

Όπως την ορίζει το FDA (To Αμερικανικό Food and Drug Administration), είναι μία μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που αποτελείται από κύματα ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας που κινούνται μαζί μέσω του διαστήματος.

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα βρίσκεται στο άκρο χαμηλής ενέργειας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Έτσι, είναι πολύ πιο ασφαλή από την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες X-ray και οι ακτίνες γάμμα.

4
Δεν έχουν γίνει έρευνες για το 5G

eetimes.com

Άλλος ένας μύθος! Έχουν γίνει πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η ακτινοβολία από τηλέφωνα που παρέχουν το δίκτυο 5G έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα τυπικά τηλέφωνα με άλλο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Van Rongen (μέλος της Διεθνής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ), αν και διαπιστώθηκε ότι οι προηγούμενες οδηγίες θα εξακολουθούσαν να παρέχουν επαρκή προστασία και για τις τρέχουσες τεχνολογίες, προχώρησαν σε αναθεώρηση ώστε οι νέες κατευθυντήριες γραμμές να παρέχουν ακόμα καλύτερη και πιο λεπτομερή καθοδήγηση, κυρίως για το υψηλότερο εύρος συχνοτήτων, άνω των 6GHz, το οποίο είναι σημαντικό για το 5G και τις μελλοντικές τεχνολογίες.

Προσθέτει επίσης, ότι το σημαντικό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι άνθρωποι είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη, όταν τηρούνται αυτές οι νέες οδηγίες.

5
Το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του καιρού

thesun.co.uk

Αυτή η θεωρία προέρχεται από την ιδέα που υπάρχει ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το πρόγραμμα υψηλής συχνότητας Active Auroral Research ή το HAARP για τον έλεγχο του καιρού.

Το HAARP είναι μια εγκατάσταση που χτίστηκε για να μελετήσει την ιονόσφαιρα και βρίσκεται στην Αλάσκα. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε την εγκατάσταση και μεταβίβασε την ιδιοκτησία της στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας.

Σύμφωνα με όσους πιστεύουν αυτή τη θεωριά, η ιονόσφαιρα βρίσκεται εκεί που είναι οι «δορυφόροι 5G». Μόνο που το 5G είναι περισσότερο επίγειο πρότυπο. Οι δορυφόροι, αν και θεωρητικά θα χρησιμοποιούνταν για τη συνδεσιμότητα του 5G, δεν χρησιμοποιούνται  καθώς έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

6
Οι αντένες ή το Wi-Fi προκαλούν καρκίνο

xpertscouncil.com

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούσαν ότι το 5G θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία, όπως αυξημένο ποσοστό καρκινικών όγκων. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υγείας υποστήριξαν ότι το 5G δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι νέες οδηγίες σχετικά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από το ICNIRP, Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (NTP), επίσης δεν έχουν κατατάξει επίσημα την ακτινοβολία RF ως αιτία καρκίνου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των ποσοστών καρκίνου, είναι σαφές ότι αυτά τα ραδιοκύματα δεν επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.


Η τεχνολογία 5G θα έρθει για να δώσει ακόμη περισσότερες δυνατότητες στον άνθρωπο. Οι ανησυχίες ειδικά για θέματα υγείας είναι λογικό να υπάρχουν. Καλύτερα, όμως, να ακούμε όσα λένε οι επιστήμονες, παρά να δίνουμε βάση σε θεωρίες συνωμοσίας.

Εκτός από τα πιο πάνω, ας μην ξεχνάμε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σήμερα από την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών όπως: ψυχολογικές εξαρτήσεις, επιθετική συμπεριφορά, κακή ακαδημαϊκή επίδοση, παχυσαρκία, αϋπνίες κ.ά.

Είναι καλό η χρήση του διαδικτύου και η έκθεση στην ακτινοβολία να γίνεται με μέτρο και σύνεση.

Εσύ τι πιστεύεις για τη νέα τεχνολογία του 5G;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending