fbpx

Ανακαλύπτοντας τον οινικό θησαυρό της γης!

Η γέννηση του κρασιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εδώ και χιλιετίες, η ιστορία του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια αμπελιού και την παραγωγή οίνου. Οι αρχαίοι Έλληνες, λάτρευαν το Θεό Διόνυσο ως «Θεό του κρασιού», ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό μέσο, ενώ ο ιστορικός ποιητής Όμηρος, στα έπη του, τραγούδησε με τόση θέρμη τα εγκώμια του οίνου, ώστε να επονομαστεί ως «Vinosus Homerus» (Όμηρος ο οινολόγος).

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, δημιουργήθηκε και παραμένει, μία διάκριση, ανάμεσα σε Νέο και Παλαιό Κόσμο, με τον όρο «Παλαιός Κόσμος», να αφορά στις περιοχές της Ευρώπης, καθώς και αυτές της Μεσογείου, στις οποίες το αμπέλι υπήρχε ιστορικά τόσο ως φυτό, όσο και ως μέρος της αγροτικής ζωής και καθημερινότητας των λαών, ενώ ως «Νέος Κόσμος», αναγνωρίζονται οι χώρες στις οποίες το σταφύλι και κατ’ επέκταση το κρασί, αποτελούν μέρος της νεότερης ιστορίας τους.

Στις χώρες που απαρτίζουν τον Παλαιό Κόσμο περιλαμβάνονται, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ουγγαρία, τα κράτη του τέως Ανατολικού μπλοκ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Τουρκία, το Μαρόκο και φυσικά η Κύπρος. Στο Νέο Κόσμο, κατατάσσονται χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, η Χιλή και η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, καθώς και άλλες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Στην Κύπρο συγκεκριμένα, το κρασί έχει μακραίωνη ιστορία, με τον αυξημένο όγκο εξαγωγών και τον αριθμό των διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο, να επιβεβαιώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι. Υπάρχουν αρκετές αυτόχθονες ποικιλίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν, το Ξυνιστέρι, η Μωροκανέλλα, η Πρωμάρα, το Σπούρτικο, το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι. Επίσης, η κουμανταρία, η οποία παράγεται από τις γηγενείς ποικιλίες Μαύρο και Ξυνιστέρι, αποτελεί οινική αποκλειστικότητα της Κύπρου επί σειρά αιώνων.

Η αυξανόμενη ζήτηση ανά το παγκόσμιο τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με την ακόρεστη δίψα του καταναλωτικού κοινού, να ‘εξερευνήσει’ γνωστές και άγνωστες πτυχές του κρασιού, έδωσαν το έναυσμα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του οινικού κλάδου, σε διεθνές επίπεδο.

Η εταιρία, TEMPO BEVERAGES CYPRUS – από τους σημαντικότερους εγχώριους παίκτες στη διανομή και την προώθηση αλκοολούχων brands – αφουγκραζόμενη πλήρως τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και τις προσδοκίες των καταναλωτών, έχει εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο της, με μια ευρεία γκάμα κρασιών, από την Κύπρο και το εξωτερικό και σας προσκαλεί σε ένα απολαυστικό ταξίδι, για να γνωρίσετε από κοντά τον μοναδικό, οινικό «θησαυρό» της γης.

Με 231 μετάλλια και διεθνείς διακρίσεις, το Oινοποιείο Καμαντέρενα, αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων και πιο πολυβραβευμένων οινοποιείων στην Κύπρο. Το οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στη καρδιά του Παφίτικου αμπελώνα, παράγει επί σειρά ετών, ποιοτικά κρασιά, από Κυπριακά και μόνον σταφύλια, έχοντας αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς οίνων (Decanter World Wine Awards, International Wines & Spirits Competition).

Το οινοποιείο Καμαντέρενα, διαθέτει πλήρη οινολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και αξιοσημείωτες δυνατότητες παραγωγής, ενώ το ευρύ χαρτοφυλάκιο του, περιλαμβάνει, την ομώνυμη σειρά κρασιών Καμαντέρενα, τα ιστορικά Afames, Arsinoe και Santa Marina, καθώς και την premium μονοποικιλιακή γκάμα κρασιών, με την επωνυμία «Στρούμπελη». Επίσης, το οινοποιείο, παράγει την πολλάκις βραβευμένη κουμανταρία Saint Barnabas, καθώς και οινικά αποστάγματα, όπως ζιβανία, ούζο αλλά και το περίφημο V.S.O.P. Brandy.

Eνα εκ των πλέων ανερχόμενων boutique τοπικών οινοποιείων, που έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε οινικούς διαγωνισμούς ανά το παγκόσμιο και πορεύεται με όραμα την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, είναι το Oινοποιείο Άης Αμπέλης. Τοποθετημένο στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής Λευκωσίας, με τους αμπελώνες του να καλλιεργούνται με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, το οινοποιείο περιλαμβάνει σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και υπόγεια κάβα για παλαίωση κρασιών σε βαρέλια και φιάλες.

Η πλούσια γκάμα του, εκτός της κλασικής σειράς (λευκό, ερυθρό, ροζέ), περιλαμβάνει την premium σειρά ερυθρών οίνων από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες όπως Μαραθεύτικο, Shiraz και Cabernet Sauvignon, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται από ελίτ κρασιά με βάση, είτε αυτόχθονες ποικιλίες (Μωροκανέλλα, Πρωμάρα) ή διεθνείς (Sauvignon Blanc). Άξια επαίνων, η κουμανταρία του οινοποιείου, με την πλούσια και πληθωρική της γεύση, να πλαισιώνεται από ένα φινετσάτο packaging, με σύγχρονες καταβολές.

Εμμένοντας στις οινοπαραγωγές χώρες του παλαιού κόσμου, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην γειτονική Ελλάδα, εστιάζοντας σε εξαίρετους Έλληνες παράγωγους, όπου τα κρασιά τους, είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή αγορά, μέσω της Tempo Beverages Cyprus.

Ξεχωρίσαμε, το Kτήμα Φουντή, που εστιάζει στην ποικιλία Ξινόμαυρο; το Kτήμα Βογιατζή, με τον ιδιαίτερο ποικιλιακό του κορμό (Malvasia Aromatica, Τσαπουρνάκος, κ.α.); το σύγχρονο Oινοποιείο Kitrvs, με χαρακτηριστικότερες ποικιλίες την Μαλαγουζιά και το Aglianico; καθώς επίσης, το Kτήμα Λαντίδη και τους Aμπελώνες Ζαχαριά, από την ιστορικά οινοπαραγωγική γη της Νεμέας στην Πελοπόννησο.

Άλλα «παλαιοκοσμίτικα» brands κρασιών, που ξεχωρίζουν στην Κύπρο, είναι τα Γαλλικά, Sainte-Marie, Patriache, La Chablisienne, Hugel, Chateau De Saint Cosme, Fournier, τα Ιταλικά San Felice, Ca’Rugate, Bottega, Cesari, Vietti, Il Poggione και τα Ισπανικά Luis Canas.

Με καταγωγή από το Νέο κόσμο, ξεχωρίζουν και είναι διαθέσιμα στην κυπριακή αγορά, τα αριστουργηματικά Trapiche και El Esteco, από την Αργεντινή, τα Αμερικάνικα κρασιά του οινικού κολοσσού E.&J. Gallo, τα Louis Martini, τα ‘κινηματογραφικά’ κρασιά του οινοποιείου Francis Ford Coppola και τα Νεοζηλανδέζικα Cable Bay.

Παρά την ισχύουσα διάκριση μεταξύ παλαιού και νέου κόσμου, ο μαγικός κόσμος του κρασιού, εύφημα υποδέχεται, οινόφιλους και μη, με διάθεση να δοκιμάσουν. Εξάλλου, το κρασί, αποτελεί μια προσωπική υποκειμενική εμπειρία και αποτείνεται στην γευστική αισθητική του καθενός από εμάς.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending