fbpx

Σπουδές Ψυχολογίας με αμέτρητες προοπτικές εργοδότησης

Είτε βρίσκεσαι σε εκείνη την καθοριστική στιγμή της ζωής σου όπου καλείσαι να αποφασίσεις για τις σπουδές σου, είτε πιστεύεις πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κάνεις ένα νέο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό ξεκίνημα, ο κλάδος της ψυχολογίας παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές.

Η λέξη ψυχολογία αναλύεται ως ο λόγος, δηλαδή η μελέτη της ψυχής, και η Ψυχολογία ορίζεται ως η επιστήμη που μελετά όλες τις εκφάνσεις της συμπεριφοράς, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα που σχετίζονται με αυτήν. Κατανοούμε, δηλαδή, πως η ψυχολογία αφορά ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και για το λόγο αυτό αποτελεί και έναν δυναμικό τομέα σπουδών, συνεχώς εξελισσόμενο, που προσφέρει πληθώρα επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης.

Την αυξημένη ζήτηση για σπουδές στον κλάδο της ψυχολογίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που δέχεται ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών ετησίως στο τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα της Ψυχολογίας, το οποίο προσφέρεται είτε με τον συμβατικό τρόπο εκπαίδευσης είτε με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνει η Δρ. Μόνικα Σιακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον τομέα της Ψυχολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ο πλανήτης νοσεί, οι ψυχιατρικές διαταραχές αυξάνονται και ο κόσμος αναζητεί ολοένα και περισσότερο τη στήριξη ενός ψυχολόγου, πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν. Γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον τομέα της Ψυχολογίας, πρέπει να έχουν ευαισθησία και έντονη περιέργεια γύρω από την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα ανθρώπινα προβλήματα.

Μάλιστα, το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, διεξήγαγε τον Απρίλιο του 2020 διαδικτυακά σεμινάρια, παρέχοντας συμβουλές για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης, ειδικά για γονείς.

Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, η Δρ. Σιακού τονίζει πως οι απόφοιτοι πτυχίου Ψυχολογίας έχουν μπροστά τους αμέτρητες προοπτικές καθώς εκτός από τον «παραδοσιακό» δρόμο του θεραπευτή και του ερευνητικού ψυχολόγου, με το πτυχίο αυτό, αναπτύσσονται δεξιότητες που επιτρέπουν την απασχόληση σε σχεδόν όλους τους σύγχρονους επαγγελματικούς τομείς. Προοπτικές εργοδότησης στο χώρο υπάρχουν στην Εφαρμοσμένη Έρευνα, στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, σε Σχολεία, σε Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα, ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες και σε πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες όπως η Κλινική, Δικανική, Εργασιακή και Αθλητική Ψυχολογία.

Εάν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι για σπουδές Ψυχολογίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα και αποτελεί μια εξαιρετική βάση για εξειδίκευση και συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στο αντίστοιχο 2ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, στην Κλινική Ψυχολογία, οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου. Και για όσους επιθυμούν να διεξάγουν εμπεριστατωμένη έρευνα στον κλάδο της Ψυχολογίας ως υποψήφιοι διδάκτορες, το Διδακτορικό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δίνει τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης στους εξής κλάδους: Κλινική, Συμβουλευτική, Αναπτυξιακή, Σχολική, Κοινωνική Ψυχολογία ή Νευροψυχολογία.

Περαιτέρω, τα προγράμματα διδάσκονται από διεθνώς διακεκριμένους καθηγητές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου στόχο έχουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση στους φοιτητές, εξοπλίζοντάς τους με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εισέλθουν στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες.

Το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με την Δρ. Σιακού, είναι η ποικιλία ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων του ακαδημαϊκού προσωπικού. Εξέχουσα σημασία έχουν και οι σχέσεις των φοιτητών με τους καθηγητές, με την πολιτική του «open door», καθώς πολλοί από τους φοιτητές ακολουθούν τους καθηγητές τους σε διεθνή συνέδρια, παρουσιάζουν τις μελέτες τους σε εξειδικευμένα έντυπα του χώρου και ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, «χτίζουν» τα βιογραφικά τους για το μέλλον.

Επιπλέον, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της φοίτησης, μέσω πρακτικής κατάρτισης υπό την επίβλεψη καθηγητών του τμήματος, είναι αρωγός στη σύνδεση της σύγχρονης παιδείας με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Απόδειξη, αποτελεί το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο φτάνει το 87% των απόφοιτων να εργοδοτούνται στον τομέα τους σε διάστημα έξι μηνών από την αποφοίτησή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές Ψυχολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μπορείτε να βρείτε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected].

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending