Πανεπ. Κύπρου: Διαδικτυακά τα μαθήματα – Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται φυσική παρουσία

ucy-panepistimio-kiprou-university-of-cyprus

Μετά τα αυξημένα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ενημέρωσε μέσω email τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς τους Πανεπιστημίου, ότι από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, μέχρι το τέλος του Χειμερινού Εξαμήνου 2020 – 2021 όλα τα μαθήματα μεταφέρονται διαδικτυακά.

Πότε χρειάζεται φυσική παρουσία

Με φυσική παρουσία θα συνεχίσουν να διεξάγονται τα μαθήματα εργαστηριακού χαρακτήρα τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ. Με φυσική παρουσία θα διεξαχθούν επίσης οι ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις, καθώς οι χώροι που διαθέτει το πανεπιστήμιο και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους με ασφάλεια.

university-of-cyprus
ucy.ac.cy

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει: «Όπως είχαμε εξ αρχής ενημερώσει η διεξαγωγή μαθημάτων με φυσική παρουσία δεν ήταν αυτοσκοπός. Ήταν απόφαση στηριγμένη στην επιδημιολογική εικόνα που είχαμε από την αρχή του εξαμήνου μέχρι σήμερα μπροστά μας. Βασιζόταν στην τήρηση των μέτρων, στη συνεχή εγρήγορση των υπηρεσιών, αλλά και όλων σας, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και προστασία του συνόλου, αλλά και στην ανάγκη πιστεύω της πλειοψηφίας να ανταμώσουμε, πάντα με αποστάσεις και ασφάλεια, στην πανεπιστημιούπολη και να θέσουμε στην αρχή της χρονιάς τους στόχους μας».

«Μεταφερόμαστε λοιπόν στις πλείστες των περιστάσεων στην ψηφιακή μας πανεπιστημιούπολη, την οποία μάθαμε από την αρχή της πανδημίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις υποδομές μας, ενώ η πείρα των προηγούμενων μηνών, αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση της ποιότητας στη διδασκαλία», συνεχίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Εξήγησε επίσης πως «μέχρι σήμερα στην πανεπιστημιούπολη δεν έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης, ενώ μέχρι και τώρα δεν έχουμε ενημέρωση για διάγνωση θετικού περιστατικού που να σχετίζεται με τους χώρους μας, πέραν των όσων είχαμε ήδη ανακοινώσει. Η απόφασή μας έχει χαρακτήρα πρόληψης και προστασίας, καθώς ανησυχούμε για τυχόν μη έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών μας από την ομάδα ιχνηλάτησης του ΥΥ για ύποπτα ή θετικά περιστατικά που πρέπει να περιοριστούν.»

Παράκληση για περιορισμό συναναστροφών

Ο Πρύτανης επίσης τονίζει, «Τέλος απευθύνω θερμή παράκληση σε όλες και όλους και κυρίως στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας. Η μετάβαση στη διαδικτυακή διδασκαλία γίνεται ακριβώς για να περιοριστούμε στα σπίτια μας, να μειώσουμε τις συναναστροφές και επαφές μας στις απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες. Δεν θέλουμε η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε σπίτια ή άλλους χώρους.

Μείνετε σπίτι, τηρείστε όλα τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης, φοράτε τη μάσκα σας σε κάθε σας μετακίνηση για να προστατευτείτε και κυρίως να προστατεύσετε. Ατομική ευθύνη, σεβασμός στις ευπαθείς ομάδες και σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Η κατάσταση συνεχώς αξιολογείται και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης».