fbpx

#LifeStories: Γνώρισε ομάδες & οργανισμούς που στηρίζουν συνανθρώπους μας την περίοδο της πανδημίας!

Η πρωτοβουλία #LifeStories υλοποιήθηκε φέτος, για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Erasmus+, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Στόχος να αναδείξει ιστορίες ζωής που θα προβληματίσουν, θα εμπνεύσουν και θα κινητοποιήσουν!

Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε φέτος με την πανδημία του κορωνοϊού, το #LifeStories επικεντρώθηκε στην αλληλεγγύη ομάδων και οργανισμών, οι οποίοι μέσα από τις ενδιαφέρουσες κοινωνικές δράσεις τους (που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας), στήριξαν και στηρίζουν τους συνανθρώπους μας.

Οι ιστορίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, στον πολιτισμό, την τεχνολογία, τον εθελοντισμό, τις επιστήμες και την κοινωνική προσφορά!

Δες πιο κάτω τα #LifeStories που μας παρουσίασαν φέτος:

1
Μουσείο Παραμυθιού

Το Μουσείο Παραμυθιού αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο τη διάσωση και διάδοση της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους, μύθους από την Κύπρο, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Δες στο πιο πάνω video με ποιες δράσεις κατάφερε να συμβάλει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που βρέθηκαν ξαφνικά περιορισμένα στο σπίτι στη διάρκεια της καραντίνας!

2
Ομάδα «Διάσωση 1»

Η ομάδα «Διάσωση 1» είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2018 με έδρα τη Λεμεσό και έχει ως στόχο την παροχή βοηθείας στο κοινωνικό σύνολο.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι εθελοντές της «Διάσωση 1» ανέλαβαν δράση, προσφέροντας εθελοντικές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί.

Στο video πιο πάνω θα μάθεις όσα έκαναν τα μέλη της ομάδας, που τονίζουν ότι, «ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής. Οι αξίες αυτές θα πρέπει να συντηρούνται από όλους, σε κάθε επίπεδο, για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο καλύτερο για όλους.»

3
Cyprus Refugee Council (CyRC)

Το Cyprus Refugee Council (CyRC) / Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποστολή του οποίου είναι η υποστήριξη και προώθηση των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο.

Η πανδημία του κορωνοϊού πολλαπλασίασε τις δυσκολίες πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου και σε ζωτικές υπηρεσίες, ενώ παρατηρείται ραγδαία υποβάθμιση των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των προσφύγων.

Δες πώς το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσάρμοσε τις δράσεις του προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες στον πληθυσμό των προσφύγων.

4
Δήμος Ύψωνα

Κατά την περίοδο της καραντίνας ο Δήμος Ύψωνα ανέπτυξε δράσεις, όπως η κατ’ οίκον παράδοση φαγητού και φαρμάκων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, αλλά και η παροχή τροφίμων σε οικογένειες που πλήγηκαν οικονομικά.

Στόχος ήταν η αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στην κοινωνική συνοχή αλλά και την μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών.

5
Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αυγόρου

To Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Αυγόρου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φιλοξένησε 5 εθελοντές από Πορτογαλία, Ιταλία, Γεωργία και Λευκορωσία, οι οποίοι απασχολούνταν εθελοντικά στις υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων που παρέχει το ΣΚΕ.

Οι δράσεις τους όμως, όπως θα δεις και στο video, δεν σταματούν εδώ, αφού «η ικανοποίηση του να βοηθήσεις κάποιον είναι ισχυρό τονωτικό για την ενίσχυση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μας»!

6
Save Our Food

Το “Save Our Food” αποτελεί ένα ερευνητικό έργο, το οποίο συντονίζεται από το Frederick Research Center και έργο του είναι να διασυνδέει τις επιχειρήσεις που έχουν περισσευούμενο φαγητό με άτομα/οικογένειες που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν με την έξαρση της πανδημίας, έκαναν τη συγκεκριμένη δράση πιο απαραίτητη από ποτέ! Δες το βίντεο και μάθε για τη δράση του “Save Our Food”.

7
Συμβούλιο Νεολαίας Σώματος Κυπρίων Οδηγών

Με την έναρξη της καραντίνας, τα νεαρά μέλη του Συμβουλίου Νεολαίας Σώματος Κυπρίων Οδηγών (ΣΚΟ), ηλικίας 16-30, δημιούργησαν ένα έντυπο με ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, το οποίο είχε στόχο να κρατήσει την ομάδα ενωμένη και δραστήρια.

Επίσης, το ΣΚΟ έκανε εκστρατεία προσφοράς γλυκών στους ήρωες της πρώτης γραμμής, υποστηρίζοντας πως: «Αν εμείς, οι νέοι κατορθώσουμε να ανακαλύψουμε τη φωτεινή πλευρά του σύγχρονου κόσμου, θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά πρωτοπόροι, να πλάσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό σύνολο και να μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους τα πολύτιμα και απαραίτητα εφόδια που θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον».

8
RISE Up Cyprus

Το κέντρο αριστείας RISE, κατά τη διάρκεια των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είχε πάρει πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα πολλά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί.

Σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς ανέπτυξε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία ιχνηλάτισης φορέων του κορωνοϊού. Στο video μπορείς να δεις αναλυτικά πώς ακριβώς έδρασε!

9
Covid-19 Response Cyprus

Η ομάδα “Covid-19 Response Cyprus” είναι μια άτυπη ομάδα νέων, η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας, με σκοπό την έρευνα και τον σχεδιασμό πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων!

Η ομάδα δημιούργησε επαναχρησιμοποιούμενες προσωπίδες για παιδιά και ενήλικες. Έφτιαξε επίσης clips μασκών, τα οποία μοιράστηκαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι φορούσαν τις μάσκες για πολλές ώρες. Δες όλα όσα έκανε η ομάδα στο video.

10
Science Hoaxes

«Η καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης και η προώθηση του επιστημονικού γραμματισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας!» Αυτός είναι ο στόχος της εθελοντικής ομάδας Science Hoaxes!

Η ομάδα μέσα από διαδικτυακές εκπομπές και αναρτήσεις με θέματα όπως: οι μύθοι για τις κεραίες 5G, τα ερευνητικά δεδομένα για την πρόληψη και θεραπεία του Covid-19, οι πολιτικές για έρευνα και καινοτομία, προσπαθεί να προωθήσει την άποψη ότι η επιστημονική έρευνα και τα συμπεράσματά της, αποτελούν τον πιο ασφαλή τρόπο για αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων των σύγχρονων κοινωνιών.

11
Ομοσπονδία Φιλιπινέζικων Οργανώσεων Κύπρου

Η Ομοσπονδία Φιλιπινέζικων Οργανώσεων Κύπρου ιδρύθηκε το 2016, με σκοπό να αγκαλιάσει την Φιλιππινέζικη κοινότητα που ζει στην Κύπρο και να προωθήσει τα ζητήματα που την απασχολούν.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει μάσκες διπλής όψης, οι οποίες πωλούνταν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά και τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που το χρειάζονταν πραγματικά!

12
Πολιτιστικός Όμιλος Ορμήδειας “ΤΟ ΡΟΔΙ”

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ορμήδειας “ΤΟ ΡΟΔΙ”, κατά την πανδημία, δημιούργησε υφασμάτινες μάσκες, τις οποίες παραχωρούσε δωρεάν σε άτομα, που εκείνες τις δύσκολες μέρες, τις είχαν άμεσα ανάγκη.

Όπως είπαν τα μέλη του oμίλου: «οι κοινωνίες που θέλουν πραγματικά να λέγονται «ανθρώπινες», είναι εκείνες οι κοινωνίες όπου τα μέλη τους, οι άνθρωποί τους, αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και νοιάζονται γι’ αυτόν!» Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν σε όλους εμάς!

Εσύ γνώριζες για αυτές τις καθημερινές ιστορίες αλληλεγγύης; Είναι στο χέρι σου να βοηθήσεις κι εσύ, συμμετέχοντας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending