fbpx

Φοιτητές Νοσηλευτικής αντιδρούν στο διάταγμα του Υπoυργού Υγείας για επίταξή τους!

Αντιδράσεις ανάμεσα στους φοιτητές προκάλεσε το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για αξιοποίηση/επίταξη τελειόφοιτων Νοσηλευτικών Σχολών, με σκοπό την παρεμπόδιση εξάπλωσης του Covid-19.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι τελειόφοιτοι των Νοσηλευτικών Σχολών των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ, Ευρωπαϊκού, Frederick και Λευκωσίας, καλούνται να στελεχώσουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια από τη Δευτέρα 18/01/2021 μέχρι την Τετάρτη 17/02/2021, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι φοιτητές πρέπει να στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας σύμφωνα με τον κατάλογο που στάληκε στα πανεπιστήμια και θα εργάζονται σε σύστημα βάρδιας, 6 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα υπάρχει αμοιβή.

«Ενόψει των πιο πάνω παρακαλώ όπως παρουσιαστείτε στο γραφείο του Προϊστάμενου Νοσηλευτικού Λειτουργού του Γενικού Νοσοκομείου της Επαρχίας σας, η ώρα 7.15 π.μ. με την στολή σας.», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

1
Πώς αντιδρούν φοιτητές Νοσηλευτικής

Με ανοικτή επιστολή αντιδρούν οι φοιτητές ζητώντας άμεσες απαντήσεις, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ενώ στις 14/1 σύμφωνα με τις πηγές μας, πρόκειται να αποστείλουν την επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας.

Κάποια ερωτήματα που θέτουν είναι: θα υπάρχει αμοιβή, τι θα γίνει με τους φοιτητές που ήδη εργάζονται, πώς θα τα βγάλουν πέρα με τις πτυχιακές εργασίες, τι θα γίνει με τα μαθήματα που θα χαθούν στο πιο κρίσιμο σημείο των σπουδών τους;

2
Πιο κάτω η ανοικτή επιστολή / μήνυμα από φοιτητές

Facebook.com/anthiachrysostomou

«Προς Υπουργείο Υγείας,
Σχετικά με την επιστολή που λάβαμε χθες με βάση το διάταγμα Αρ.61, όπου γίνεται επίταξη των φοιτητών του 4ου έτους των τμημάτων νοσηλευτικής, για να παρευρεθούμε στα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να τα στελεχώσουμε, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε ότι το να αποφασίζετε για εμάς, αλλά χωρίς εμάς, θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Αρχικά δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, ή μόνο τα περί πληρωμής που σχεδόν όλοι (αν όχι όλοι) δουλεύουμε ήδη και θα δουλεύαμε, θεωρείται ότι οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσηλευτηρίων όταν σας ζητούν επανειλημμένα στήριξη εννοούσαν για κάλυψη των αναγκών με φοιτητές;

Σας ζητάνε στελέχωση με απόφοιτους νοσηλευτές με το άκουσμα για πανδημία. Όταν τελείωσε η πρώτη φάση γνωρίζαμε όπως και εσείς και πολλοί επιστήμονες υγείας ότι ένα νέο δεύτερο κύμα πανδημίας θα έκανε ξανά την εμφάνισή του σύντομα. Ενώ αρκετές χώρες είχαν μεριμνήσει έγκαιρα γι’ αυτές τις συνθήκες εσείς είχατε μείνει στα λόγια και στις υποσχέσεις.

Και δεν είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, αφού εμάς μας δίδαξαν οι καλύτεροι και μπορούμε. Το θέμα είναι ότι ακόμα μας διδάσκουν. Πλέον, βρισκόμαστε στο τελευταίο εξάμηνο επί πτυχίου, 4 χρόνια κόποι για να πάνε στράφι με ένα διάταγμα. Μαθήματα, Πτυχιακή και 6 μέρες στο νοσοκομείο σαν νοσηλευτές χωρίς να μας φέρεστε όμως όντως σαν νοσηλευτές. Εμείς να εκτελέσουμε το καθήκον μας, αν πρώτα εκτελέσετε κι εσείς το δικό σας.

Κύριε Υπουργέ, εμείς το χειροκρότημα θέλουμε να το ακούσουμε πρώτα στην αποφοίτησή μας και όχι μέσω των ΜΜΕ ή από τα μπαλκόνια.»

3
Τι άλλο μας είπαν φοιτητές

moh.gov.cy

Φοιτητές, καθώς και η εκπρόσωπος του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους για τις επιπτώσεις που ίσως προκύψουν.

Φοιτητής Νοσηλευτικής στο ΤΕΠΑΚ, μας ανέφερε: «Προσωπικά θέλω να βοηθήσω τα νοσηλευτήρια, έτσι κ αλλιώς, αυτή θα είναι η δουλειά μου στο μέλλον. Αλλά δώστε έμφαση στη λέξη «δουλειά»!

Το να εργάζεται ένας τελειόφοιτος φοιτητής σε εξαήμερες βάρδιες, αγνοώντας το νέο εξάμηνο που ξεκινά́ στο πανεπιστήμιο και μάλιστα χωρίς κάποια χρηματική αμοιβή, θεωρώ ότι είναι υπερβολικό!»

Δεύτερος φοιτητής νοσηλευτικής στο ΤΕΠΑΚ, μας είπε: «Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο τόπος χρειάζεται τον κάθε ένα από εμάς -και ειδικότερα τους επαγγελματίες υγείας- προς αντιμετώπιση της παρούσας υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα, πρέπει να τονίσουμε, ως τελειόφοιτοι φοιτητές Νοσηλευτικής, ότι αποτελεί μια άκρως αμφίρροπη και ετεροβαρή πράξη δεδομένου ότι η Κυβέρνηση θα επιτύχει την επίταξη φοιτητών αφιλοκερδώς και όχι επαγγελματιών υγείας επί πληρωμή.

Ως φοιτητές, όμως, θέτουμε σε κίνδυνο τις οικογένειές μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά.

Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη συνέχιση των μαθημάτων μας, με αυτή να κρίνεται αβέβαιη εξαιτίας της βάρδιας των 6 ημερών εβδομαδιαίως. Ως εκ τούτου καταστρατηγείται η ολοκλήρωση των μαθημάτων μας, της πτυχιακής μας εργασίας, καθώς και της αποφοίτησής μας.

Τέλος, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών εργάζεται, λόγω αντιμετώπισης οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα η επίταξη να οδηγήσει στον τερματισμό της εργοδότησής τους… Αυτά τα σκέφτηκε κανείς;»

Εσύ τι πιστεύεις; Γράψε μας σε σχόλιο τη δική σου άποψη!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending