fbpx

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Frederick στη διεθνή κοινοπραξία iSports για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού

Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που προσεγγίζει ολιστικά το φαινόμενο

Στη διαχείριση, πρόληψη, αντιμετώπιση αλλά και αναφορά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού συμβάλλει το Πανεπιστήμιο Frederick, μέσα από τη συμμετοχή του στο έργο iSports του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία φτάνουν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του κυπριακού αθλητισμού, το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει ως εταίρος στη διεθνή κοινοπραξία iSports (Integrated Approach for the Prevention, Detection and Combat of Sexual Harassment in Sports) με δέκα πανεπιστήμια και οργανισμούς από Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Τουρκία και Κύπρο.

Στόχος του iSports είναι η δημιουργία και προώθηση εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο του οποίου θα αναδειχθούν μηχανισμοί για την προστασία και στήριξη των νεαρών αθλητών/τριών και τη διαμόρφωση πρακτικών για μια πολύπλευρη αντιμετώπιση του φαινομένου. Το εν λόγω πρόγραμμα δεν αρκείται στο «δεν πρέπει να παρενοχλείς», αλλά στοχεύει σε μια ολιστική προσέγγιση ως προς την ανίχνευση και τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε αυτά να καταγγέλλονται.

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία της αποκάλυψης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης όχι μόνο στον κυπριακό αθλητισμό αλλά και παγκόσμια, η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Frederick ως εταίρου στο πρόγραμμα iSports κρίνεται όχι μόνο ως σημαντική αλλά και εξαιρετικά αναγκαία για την εξάλειψη αυτού του καταδικαστέου φαινομένου», αναφέρει η Δρ Έλενα Παπακώστα, Λέκτορας Εργοφυσιολογίας στο Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ερευνήτρια και συντονίστρια της ομάδας του Πανεπιστημίου Frederick. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης ο Δρ Πάνος Κωνσταντινίδης και ο Δρ Γαρύφαλλος Αναγνώστου, Επίκουροι Καθηγητές στο Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Frederick.

«Συμμετέχουμε στο iSports ως εκπαιδευτικό ίδρυμα με εξειδίκευση στην επιστήμη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε την ευθύνη δημιουργίας του εκπαιδευτικού υλικού το οποίο θα αξιολογηθεί και τελειοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Ελλάδα, που συντονίζει το έργο, ώστε να χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας, με απώτερο στόχο τη συμβολή μας στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό» συμπληρώνει η Δρ Παπακώστα.

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα προκύψει, θα προωθηθεί ως ένα διαδραστικό και εύκολο στη χρήση εργαλείο για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και την προστασία των αθλητών και αθλητριών από τέτοια περιστατικά. Αποδέκτες του υλικού θα είναι αθλητικά σωματεία/ομοσπονδίες, επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού όπως προπονητές, διοικητικοί, αθλητικοί επιστήμονες και υποστηρικτικό προσωπικό, νεαρές/οί αθλήτριες/ές, γονείς αθλητών/τριών, αθλητικοί οργανισμοί χάραξης πολιτικής και το ενδιαφερόμενο κοινό.

Το iSports υλοποιείται από το προπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών που εμβαθύνει στον αθλητικό τουρισμό και τον αθλητισμό αναψυχής, παρέχοντας παράλληλα εξειδίκευση στην προπονητική πληθώρας ολυμπιακών αθλημάτων και καλλιεργεί τη γνώση αλλά και την πρακτική εφαρμογή στον τομέα της υγείας και ευεξίας του ατόμου μέσω της άσκησης και φυσικής δραστηριότητας.

Μαζί με το Πανεπιστήμιο Frederick, στο πρόγραμμα iSports συμμετέχουν: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα), που έχει και τον ρόλο του συντονιστή του έργου, η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ελλάδα), η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Helping Hand (Ελλάδα), ο οργανισμός Σύμπλεξις (Ελλάδα), το Center for Social Innovation LTD CSI (Κύπρος), οι οργανισμοί L’ORMA (Societa Sportiva Dilettantistica a responsabilita limitata) και Organizzazione per l’ educazione allo sport (Ιταλία), το Business World and Sustainable Development Association (Τουρκία), το Unye Gucu Futbol Kulubu Dernegi (Τουρκία) και το Champions Factory Ireland Limited (Ιρλανδία).

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending