fbpx

Αυτά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι νέοι σήμερα! (έρευνα)

Είναι δεδομένο ότι οι νέοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς για διάφορα θέματα! Ειδικότερα σε αυτή την περίοδο, με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε λόγω πανδημίας αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση στην κοινωνία, αυτές οι ανησυχίες έχουν γίνει πιο έντονες!

Το «Νέο-Βαρόμετρο», η Παγκύπρια έρευνα για τη νεολαία που διεξάγεται 2 φορές τον χρόνο από τον Οργανισμό Νεολαίας, θα λέγαμε ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή! Στόχο έχει να αποτυπώσει την κατάσταση των νέων στην Κύπρο και να διερευνήσει τις απόψεις και αντιλήψεις τους για θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.

Δες πιο κάτω όσα προβληματίζουν τους Κύπριους νέους σήμερα:

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα του 2ου «Νέο-Βαρόμετρου» για το 2020, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Κύπρο σήμερα είναι: η επαγγελματική προοπτική (76%), η εύρεση εργασίας (68%), το μέλλον της χώρας (65%) και η πανδημία (53%).

Το 2ο «Νέο-Βαρόμετρου» διενεργήθηκε κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και στην έρευνα έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται: η διατήρηση της δουλειάς (29%), η δημιουργία οικογένειας (26%), το περιβάλλον (25%), οι σπουδές (14%) και η υγεία (13%).

Οι νέοι ανησυχούν… αλλά δεν ψηφίζουν!

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανησυχεί για το μέλλον της χώρας, την ίδια ώρα μόνο το 31% απάντησε ότι σίγουρα θα ψηφίσει στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το 31% δηλώνει «Σίγουρα ναι», το 20% «Μάλλον ναι», το 12% «Μάλλον όχι», το 11% «Σίγουρα όχι» και το 26% «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».

Επίσης, μειωμένο παρουσιάζεται γενικότερα το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των νέων για την πολιτική, με ποσοστό 65% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον, ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η συμμετοχή των Κύπριων νέων σε οργανωμένα κοινωνικά σύνολα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας, και δίνει σημαντικά ευρήματα για τις απόψεις των νέων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Νεολαίας και μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ: https://onek.org.cy/apotelesmata-2ou-neo-varometrou-2020/

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending