fbpx

Οι Κύπριοι νέοι απαντούν: Αυτοί είναι οι λόγοι που επιλέγουν αποχή στις εκλογές! (έρευνα)

Τα ποσοστά αποχής στις εκλογές της Κύπρου μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο κάθε εκλογική αναμέτρηση και είναι ένα γεγονός που σίγουρα πρέπει να μας προβληματίζει.

Ειδικότερα οι νέοι προτιμούν να απέχουν από τις εκλογές, αφού είτε δεν ασχολούνται με την πολιτική, είτε έχουν απογοητευθεί από όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και πιστεύουν ότι η αποχή είναι μια μορφή αντίδρασης.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και στο «Νέο-Βαρόμετρο» 2020, την Παγκύπρια έρευνα για τη νεολαία που διεξάγεται 2 φορές τον χρόνο από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Οι 1000 νέοι που ερωτήθηκαν φαίνεται να είναι «διχασμένοι» όσον αφορά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αφού το 54% των νέων δηλώνει ότι συνηθίζει να ψηφίζει και το 46% να απαντά ότι δεν ψηφίζει!

Το «Νέο-Βαρόμετρο» έχει ως στόχο να αποτυπώσει την κατάσταση των νέων στην Κύπρο και να διερευνήσει τις απόψεις και αντιλήψεις τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και η ενεργός συμμετοχή στα κοινά, ενόψει των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών.

Γιατί οι νέοι επιλέγουν να ΜΗΝ ψηφίζουν στις εκλογές;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα του 2ου «Νέο-Βαρόμετρου» 2020 που διενεργήθηκε κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, οι κύριοι λόγοι που οι νέοι επιλέγουν να μην ψηφίζουν είναι: «έλλειψη εμπιστοσύνης για την πολιτική και τους πολιτικούς» (58%), «δεν με ενδιαφέρει η πολιτική» (42%), «η ψήφος δεν έχει αποτέλεσμα/δεν αλλάζει τίποτε» (19%), «δεν έχω/είχα δικαίωμα ψήφου» (17%), «η αποχή μου είναι τρόπος αντίδρασης» (11%).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των 1000 νέων, ηλικίας 14-35 ετών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι κύριοι λόγοι που θα τους οδηγούσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν, θα ήταν: η επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτικών για τη νεολαία (46%), αν ένιωθαν ότι με την ψήφο τους θα άλλαζε κάτι (43%), μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση (38%) ή κάποιος νεαρός υποψήφιος (34%).

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην ερώτηση “εάν υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις μέσω διαδικτύου, θα ψηφίζατε;”, οι νέοι απάντησαν: «μάλλον ναι» (32%), «μάλλον όχι» (22%), «σίγουρα ναι» (37%), «σίγουρα όχι» (9%). Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, το ποσοστό που θα τηρούσε αποχή παραμένει μεγάλο.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας.

Τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Νεολαίας και μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ: https://onek.org.cy/apotelesmata-2ou-neo-varometrou-2020/

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending