fbpx

Καθαρά Δευτέρα: Ήξερες γιατί ονομάστηκε έτσι και τι ακριβώς γιορτάζουμε;

Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί επίσημη αργία και γιορτάζεται με διάφορα έθιμα, όπως το να τρώμε λαγάνα, ταραμά, χαλβά, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι.

Κύριο έθιμο σε όλη την Κύπρο είναι το πέταγμα του χαρταετού και ίσως και το πιο αγαπημένο έθιμο της συγκεκριμένης ημέρας.

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε από πού πήρε την ονομασία της η ημέρα αυτή και τι ακριβώς γιορτάζουμε, γι’ αυτό κι εμείς θα σου λύσουμε την απορία!

Μάθε και εσύ γιατί ονομάστηκε “Καθαρά Δευτέρα” και τι ακριβώς γιορτάζουμε:

1
Γιατί ονομάστηκε έτσι;

freepik.com/prostooleh

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας όλες τις “αμαρτωλές” συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας!

Εκτός από τη Χριστιανική σημασία της, η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει επίσης και το τέλος της Αποκριάς, καθώς εκείνη τη μέρα πέφτει η αυλαία για τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας είναι γνωστός και ως «Κούλουμα» ή “Green Monday”!

2
Τι συμβολίζει;

Sportime

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 50 μέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

3
Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα;

Freepik.com

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα η καθαρά Δευτέρα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και -πάντοτε φυσικά- ημέρα Δευτέρα!

4
Τι τρώμε την ημέρα αυτή;

Typosthes.gr

Την καθαρά Δευτέρα τρώμε μόνο νηστίσιμα φαγητά. Από το τραπέζι -σίγουρα- δεν λείπει η λαγάνα, ο χαλβάς, ο ταραμάς, οι ελιές και τα λαχανικά όλων των ειδών.

Κι αφού στην Κύπρο δεν λείπουν οι μερακλήδες από το τραπέζι, συνήθως τρώνε διάφορα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές κλπ), αλλά και όστρακα (μύδια, στρείδια, κλπ), ενώ οι πιο παραδοσιακοί προτιμούν μια νοστιμότατη φασολάδα (χωρίς λάδι).

5
Το πέταγμα του χαρταετού

Forin.gr

Με όποιον τρόπο και να επιλέξει ο καθένας να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα, ό,τι κι αν επιλέξει να φάει ή να πιει… ένα είναι το σίγουρο! Η μέρα απαιτεί το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού.

Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα αποτελεί ένα έθιμο – μια παράδοση και συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Με άλλα λόγια το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό, δίπλα στον Δημιουργό του.

Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο, αφού οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Εσύ ήξερες γιατί ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα και γιατί έχουμε αυτά τα έθιμα;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending