Ήξερες ότι νιώθουμε ευτυχία λόγω των ορμονών μας;

freepik.com/vgstockstudio

Τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα κάποιων χημικών ενώσεων που παράγουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δηλαδή ασυναίσθητα!

Αυτή είναι και η αιτία που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Με αλλά λογία η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα μας.

Δες πιο κάτω ποιες είναι οι ορμόνες που μας χαρίζουν την ευτυχία:

1Ντοπαμίνη

Freepik.com

Η ντοπαμίνη είναι ο “μεταφορέας” μηνυμάτων ικανοποίησης στον εγκέφαλο, δηλαδή όταν πίνεις ένα ποτήρι καφέ, αλκοόλ ή κάνεις γυμναστική, τότε σε ανταμείβει ο οργανισμός σου με το ωραίο συναίσθημα της ευχαρίστησης.

Όμως, κάποτε αύτη η ορμόνη δεν μας δίνει τα καλύτερα μηνύματα, αφού το συναίσθημα της ευχαρίστησης μπορεί να το πάρεις ακόμα και όταν καταναλώνεις αλκοόλ, ναρκωτικά και τσιγάρα, δηλαδή πράγματα που δεν είναι καλά για την υγεία σου.

Οπόταν χρειάζεται προσοχή, γιατί ναι μεν οι ορμόνες παίζουν ρόλο, όμως, εμείς τους δίνουμε τα ερεθίσματα για να μας χαρίσουν την ευτυχία!

2Σεροτονίνη

Freepik.com

Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που έχουμε στο αίμα και είναι υπεύθυνη για αρκετές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Διαδραματίζει μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά μας, καθώς και στην ανάπτυξη των συναισθημάτων μας.

Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της διάθεσης, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.

3Ενδορφίνες

Freepik.com

Οι ενδορφίνες είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που παράγονται από τον εγκέφαλο, την πρόσθια υπόφυση, που ταξινομούνται ως νευροδιαβιβαστές. Μπορούν να δημιουργήσουν 100 φορές πιο δυνατή χημική αντίδραση από τη μορφίνη.

Κάθε δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, κάνει τον οργανισμό μας να παράγει ενδορφίνες που μας ηρεμούν. Καταφέρνουν, έτσι να εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα στρες!

Εσύ ήξερες ποιες είναι οι “ορμόνες της ευτυχίας”;