fbpx

Βαθιά τραυματισμένα παιδιά και νέοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας!

Το Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονα θέματα παιδικής/εφηβικής ηλικίας και η παρέμβαση της Κοινωνικής Εργασίας σε περίοδο πανδημίας»

Αισθήματα φόβου, άγχους, θυμού, λύπης και συντριβής βιώνουν σε μεγάλο βαθμό οι νέοι στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια διαδικτυακής Ημερίδας με θέμα «Σύγχρονα θέματα παιδικής/εφηβικής ηλικίας και η παρέμβαση της Κοινωνικής Εργασίας σε περίοδο πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 από το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ομιλητές από το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασαν σημαντικά ευρήματα ερευνών και στοιχεία μελετών σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα των παιδιών και εφήβων και στην υγεία τους (σωματική, ψυχική, σεξουαλική κ.ά.).

Με αναφορά στον καθοριστικό ρόλο της Κοινωνικής Εργασίας, η διαδικτυακή Ημερίδα κατέδειξε το βαθύ ψυχοκοινωνικό τραύμα που αφήνει η πανδημία σε παιδιά και έφηβους/ες αλλά και στους γονείς τους και τις προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρίσκονται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Την Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, εξαίροντας πρώτιστα τον ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών και τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Frederick «ήταν το πρώτο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο που οραματίστηκε τη λειτουργία προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας» πριν από 20 χρόνια. «Αν αναλογιστούμε τις κεντρικές αρχές της Κοινωνικής Εργασίας που είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συλλογική ευθύνη, μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε γιατί ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας στις μέρες μας» σημείωσε ακόμη η κα Φρειδερίκου.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε, επίσης, η Δρ Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick.

«Στη διεθνή βιβλιογραφία τεκμηριώνεται ότι τα μέτρα κοινωνικής και φυσικής αποστασιοποίησης συσχετίζονται θετικά με ψυχολογικές διαταραχές τόσο σε παιδιά όσο και στους γονείς τους κυρίως με αγχωτικές διαταραχές που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ευζωία και ευημερία τους» σημείωσε η Δρ Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι «στους έφηβους φάνηκαν ανησυχητικά συμπτώματα κατάθλιψης, μετατραυματικού άγχους και αγωνίας, ενώ για να ξεπεράσουν τα έντονα αισθήματα μοναξιάς τους πολλοί έφηβοι περνούσαν κι ακόμα περνούν πολλές ώρες στα social media. Έχοντας χάσει τη φυσική επαφή με την ομάδα των συνομηλίκων, που είναι κι η ομάδα αναφοράς των εφήβων, βλέπουμε πλέον αυξητική τάση στη μοναξιά στις ηλικίες 16-24 ετών, κάτι που κάποιοι επιστήμονες ονόμασαν ‘lockdown loneliness’».

Στη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων οι έρευνες για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού που διεξήγαγε το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών με το νεοσύστατο Ερευνητικό Κέντρο Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick.

Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι το 10% των παιδιών και εφήβων παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη και το 55% κοινωνικές δυσλειτουργίες. Έγινε επίσης αναφορά στις παρεμβάσεις της Κοινωνικής Εργασίας στην παιδική προστασία όταν υπάρχει αναφορά περιστατικών κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παρουσιάστηκε ευρωπαϊκή μελέτη σχετικά με τις αντιλήψεις γονιών για την παραμέληση και κακοποίηση παιδιών.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγινε αναφορά και στις εφηβικές εξαρτήσεις. Δόθηκε, δε, το παράδειγμα του ελληνικού Κλινικού Παρατηρητηρίου, το οποίο προωθεί εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού και της διαγνωστικής εκτίμησης των επικίνδυνων συμπεριφορών στην εφηβεία.

Οι ομιλητές συνηγόρησαν στην ανάγκη να δοθεί η απαιτούμενη σημασία στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και δη των παιδιών και εφήβων κατά την πανδημία του κορωνοϊού μέσα από τον σχεδιασμό προληπτικών προγραμμάτων και υπηρεσιών για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των νέων.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από τα θέματα που έθιξαν οι ομιλητές, σε συντονισμό του Δρα Σταύρου Κ. Πάρλαλη, Επίκουρου Καθηγητή και συντονιστή του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3wUzNrf

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending