fbpx

Μιλήσαμε με την 1η Κύπρια που θα ζήσει σαν αστροναύτης στο διάστημα για 19 μέρες!

Έλεγες κι εσύ όταν ήσουν παιδί ότι ήθελες να γίνεις αστροναύτης; Πάντως η Ελένη Χαρίτωνος και το έλεγε και το ήθελε… και θα το κάνει!

Το μεγαλύτερο της όνειρο ήταν από μικρή να κατακτήσει το διάστημα και να γίνει η πρώτη Κύπρια αστροναύτης. Η 21χρονη Ελένη είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και κατάφερε να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για το μέλλον που ονειρεύεται.

Ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους από διάφορες χώρες, η Ελένη κατάφερε να επιλεγεί για να παρακολουθήσει μια ιδιαίτερα δύσκολη εκπαίδευση, ως Αναλογική Αστροναύτης! Ενώ την ίδια ώρα, τιμήθηκε, για τη δράση της και τη γενικότερη συνεισφορά της στη διαστημική κοινότητα, με το National UKSEDS βραβείο “Student of the Year 2021”!

Δες πιο κάτω όσα μας είπε η πρώτη Κύπρια γυναίκα Αναλογικός Αστροναύτης:

– Γεια σου Ελένη, αρχικά θα θέλαμε να μας μιλήσεις λίγο για τον εαυτό σου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ln(e) (@elenicharitonos)

«Το πάθος μου για το διάστημα είναι απέραντο. Το να γίνω αστροναύτης είναι ένα όνειρο που έχω από μικρό παιδί και γι’ αυτό δουλεύω όσο πιο σκληρά μπορώ για να γίνει κάποτε πραγματικότητα.

Προσωπικά νιώθω ότι αυτός ο τομέας με αντιπροσωπεύει σαν άτομο. Πώς; Υπερισχύει η ομαδικότητα και όχι το συμφέρον. Όλοι δουλεύουμε μαζί για να συμβάλουμε στην επιστήμη με το δικό μας λιθαράκι

– Τι είναι οι Αναλογικές αποστολές και πώς κατάφερες να πετύχεις το πρώτο βήμα στο όνειρό σου;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ln(e) (@elenicharitonos)

Οι Αναλογικές αποστολές είναι δοκιμές πεδίου, δηλαδή προσομοιώσεις που έχουν ομοιότητες με τα ακραία διαστημικά περιβάλλοντα.

«Οι αναλογικές αποστολές αντιπροσωπεύουν διαχρονικά στο μυαλό μου το πρώτο σκαλί σε ένα μεγάλο ταξίδι προς τον τελικό μου στόχο, δηλαδή να γίνω η πρώτη Κύπρια Αστροναύτης. Γι’ αυτό και το κυνήγησα όσο μπορούσα! Έστειλα την αίτηση στο LunAres με τη βοήθεια του Δρ. Luke Daly, λέκτορα στο Planetary Geoscience στη Σχολή Γεωγραφικών & Γήινων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.»

Στα πλαίσια της πρώτης αποστολής της, η οποία θα είναι στον Ερευνητικό Σταθμό LunAres, στην Πολωνία, η νεαρή Κύπρια αναμένεται να περάσει από όλα τα στάδια της εκπαίδευσης ενός κανονικού αστροναύτη. 

Εκεί θα πραγματοποιήσει επίσης τη δική της έρευνα με θέμα «Πανδημίες στο Διάστημα», υπό την επίβλεψη του Δρ. Luke Daly.

Όπως συμπληρώνει η Ελένη, «πάντοτε φανταζόμουν τον εαυτό μου στο διάστημα. Πώς θα ήταν μια μέρα να ξυπνήσω σε ένα διαστημόπλοιο, να δω έξω από το παράθυρο και να δω τη γη από μακριά.»

– Τι συμβουλή θα έδινες και σε άλλους φοιτητές ή νέους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ln(e) (@elenicharitonos)

«Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι να μην φοβούνται να ζητούν βοήθεια! Για να κάνω τα πρώτα μου βήματα, έστειλα μηνύματα σε ανθρώπους που είχαν ήδη εμπειρία στον τομέα για να ακούσω τις συμβουλές τους, όσον αφορά το από πού θα ήταν καλό να ξεκινήσω για να αποκτήσω κάποια εμπειρία πριν τελειώσω τις σπουδές μου.

Μετά είναι θέμα ευκαιριών και επιμονής! Αν δεν βρίσκετε ευκαιρίες, τότε μην δειλιάσετε να πάρετε πρωτοβουλίες και να δημιουργήσετε μόνοι σας τις ευκαιρίες. Το «χειρότερο» που μπορεί να συμβεί είναι να μην πετύχει το ρίσκο, τότε προσπαθούμε ξανά και ξανά μέχρι να το πετύχουμε! Άλλωστε, «Ο επιμένων νικά».

Παροτρύνω, λοιπόν, τους νέους της Κύπρου που θέλουν να ασχοληθούν με τον Διαστημικό τομέα να επικοινωνήσουν μαζί μου για να λειτουργήσουμε ως ομάδα και να κάνουμε το πρώτο βήμα σε μία νέα Διαστημική Κύπρο!»

Ευχαριστούμε Ελένη για την όμορφη συνέντευξη και σου ευχόμαστε να υλοποιήσεις τον στόχο της και να κάνεις την Κύπρο περήφανη! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending