fbpx

Το Facebook συνεργάζεται με το AFP στον έλεγχο γεγονότων (fact-checking) στην Κύπρο

Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με το AFP ως ανεξάρτητο ελεγκτή για την ελληνόφωνη Κύπρο και την Ελλάδα. Επί του παρόντος, το Facebook συνεργάζεται με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη. Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων.

Η παροχή περισσότερων πληροφοριών στους χρήστες σχετικά με αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να τους βοηθάει να αποφασίζουν τι να διαβάσουν, τι να εμπιστευτούν αλλά και να μοιραστούν. Σήμερα, το Facebook ανακοινώνει επίσης το ξεκίνημα μιας νέας εκπαιδευτικής διαφημιστικής καμπάνιας διάρκειας δύο εβδομάδων στην Κύπρο, ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους ελεγκτές γεγονότων (fact checkers) και πως να εντοπίζετε ψευδείς πληροφορίες στο χώρο του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες. Οι συνεργάτες αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό παραπληροφόρησης που καταφέρνει παρόλα αυτά να γίνει viral. Όταν ένας ελεγκτής γεγονότων αξιολογεί μια ιστορία ως ψευδή, το Facebook προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και μειώνει σημαντικά τη διανομή του. Επιπλέον, οι σελίδες και τα domain που επανειλημμένα αναρτούν ψευδείς ειδήσεις θα δουν και εκείνα τη διανομή τους να μειώνεται, ενώ η ικανότητά τους να διαφημίζονται και να παράγουν έσοδα θα αφαιρείται.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Tο ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας”, δηλώνει σχετικά η Sophie Eyears, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.

Το Facebook έχει υιοθετήσει μια στρατηγική τριών μερών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης:

  • Αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας του Facebook και του Instagram ή τις Πολιτικές διαφήμισης τους
  • Μειώνει την προβολή ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου
  • Ενημερώνει το κοινό, προσφέροντάς του περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το πλαίσιο γεγονότων που συνοδεύει τις αναρτήσεις τις οποίες που βλέπουν

Η στρατηγική αυτή έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με ζητήματα υγείας. Από την έναρξη της πανδημίας, το Facebook έχει αφαιρέσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου, επειδή αυτά παραβίασαν τους κανόνες του σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την COVID-19 και τα εμβόλια. Ετικέτες προειδοποίησης έχουν επίσης εφαρμοστεί σε περισσότερα από 167 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν μια ετικέτα προειδοποίησης τοποθετείται σε μια ανάρτηση, το 95% των φορών οι χρήστες δεν κάνουν κλικ σε αυτήν για να τη δουν.

Πρόσθετες πληροφορίες για το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων είναι διαθέσιμες εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων και τον κώδικα αρχών του διατίθενται εδώ και εδώ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending