fbpx

1ο CASSINI Space Data Hackathon: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Κύπρο με την υλοποίηση πρωτοποριακών λύσεων για τους χώρους πρασίνου!

Χάκερς δημιούργησαν καινοτόμες λύσεις για την ψηφιοποίηση των χώρων πρασίνου στην Κύπρο χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα και σήματα της ΕΕ στο 1ο CASSINI Hackathon.

Το 1o CASSINI Hackathon Cyprus έφερε σε επαφή εκατοντάδες χάκερ με δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της Γης του Copernicus και τις υπηρεσίες ή/και τεχνολογίες εντοπισμού θέσης από το Galileo & το EGNOS. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου σε 10 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν βιώσιμα τους χώρους πρασίνου μας σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Το CASSINI Hackathon Cyprus διοργανώθηκε από την εταιρεία CyRIC (Κέντρο Eπιχειρηματικής Καινοτομίας Κύπρου πιστοποιημένο από τον EBN), σε συνεργασία με το εκκολαπτήριο Gravity Ventures Incubator και το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης/Εργο Teaming EXCELSIOR.

Σε μια μοναδική διοργάνωση hackathon που οργανώθηκε για πρώτη φορά σε παραλιακό χώρο, συμμετείχαν εξ’ αποστάσεως πέραν των 45 hackers με 9 ομάδες, οι οποίες ανέπτυξαν και παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους για την ψηφιοποίηση των χώρων πρασίνου με δορυφορικά δεδομένα.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε πέντε ομάδες οι οποίες βραβευθηκαν και μοιράστηκαν €10,000, χορηγία των εταιρειών CyRIC, Gravity Ventures Incubator και Cablenet. Μεγάλη επιτυχία θεωρείται το γεγονός ότι από σύνολο 40 πανευρωπαϊκών τελικών συμμετοχών, οι 9 έγιναν μέσω της κυπριακής διοργάνωσης.

Οι αστικοί χώροι πρασίνου στην Κύπρο συχνά αγνοούνται κατά την κατασκευή κτιρίων και υποδομών. Το απαιτητικό περιβάλλον εργασίας και η έλλειψη δεδομένων, αναγκάζει τους επαγγελματίες του τομέα των κατασκευών να ολοκληρώσουν ένα έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το “CityLite” ήταν η νικηφόρα λύση στην Κύπρο και είναι μια καινοτόμος λύση για την επίλυση αυτής της πρόκλησης.

Το “CityLite” είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που συγκεντρώνει δορυφορικά δεδομένα και τα καθιστά προσιτά σε αρχιτέκτονες και πολεοδόμους για να υλοποιήσουν σχεδιαστικές λύσεις με οικολογικό και βιώσιμο τρόπο. Χάρη σε αυτό, θα βελτιωθεί η ποιότητα της αστικής ζωής για τους κατοίκους και η βιωσιμότητα των χώρων πρασίνου. Η ομάδα πίσω από το “CityLite”, εκτός του ότι δημιούργησε μια εξαιρετική λύση για το Digitize Green Spaces, έλαβε επίσης ένα χρηματικό έπαθλο €5.000 ευρώ από την CyRIC. Το μέλλον των χώρων πρασίνου στην Κύπρο διαγράφεται λαμπρό!

Ο διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρώτο βραβείο απένειμε ο επικεφαλής επιστήμονας Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Η Johanna Braun, Σύμβουλος Καινοτομίας και μέλος της κριτικής επιτροπής CASSINI Hackathon, συνεχάρη όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην τελετή απονομής.

“Ήταν φανταστικό να βλέπουμε τόσους πολλούς νέους επιχειρηματίες να είναι παθιασμένοι με την ψηφιοποίηση του πρασίνου. Οι Hackathons είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώνοντας άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, που θέλουν να λύσουν σημαντικά προβλήματα – και οι ομάδες ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στην πρόκληση! Είδα μια πραγματική δυναμική στους νικητές να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα, εμπορικά βιώσιμα διαστημικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες”.

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για το CASSINI Hackathons. Η επόμενη έκδοση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-7 Νοεμβρίου και θα συνδέσει την Αρκτική με τις διαστημικές τεχνολογίες της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ:  https://hackathons.cassini.eu/cyprus

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending