fbpx

1ο CASSINI Hackathon: Δες όσα μας είπε η ομάδα Parametricos που κέρδισε το 1o βραβείο!

Ο διαγωνισμός CASSINI Hackathon, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά, 18-20 Ιουνίου σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο διοργανώθηκε από την εταιρεία CyRIC, σε συνεργασία με το εκκολαπτήριο Gravity Ventures Incubator και το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης/Εργο Teaming EXCELSIOR και σ’ αυτήν συμμετείχαν εξ’ αποστάσεως πέραν των 45 hackers με 9 ομάδες.

Οι hackers δημιούργησαν καινοτόμες λύσεις για την ψηφιοποίηση και βελτίωση των χώρων πρασίνου σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου, χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα και σήματα της ΕΕ. Η κριτική επιτροπή βράβευσε 5 ομάδες, οι οποίες μοιράστηκαν €10,000 χορηγία των CyRIC, Gravity Ventures Incubator και Cablenet.

Εμείς, μιλήσαμε με την ομάδα Parametricos που κέρδισε το 1ο βραβείο! Η ομάδα αποτελείται από τους Harry Collin, Μάριο Μέσσιο και Άννινο Λοϊζου, οι οποίοι δημιούργησαν την πλατφόρμα CityLite για σχεδιασμό, ανάλυση και προσομοίωση σε “έξυπνες πόλεις”.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε ο Μάριος εκ μέρους της ομάδας:

– Η ομάδα σας κέρδισε το 1o βραβείο στο Cassini Hackathon! Πώς νιώσατε με αυτή τη διάκριση; Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ιδέα με την οποία συμμετείχατε.

Aυτή τη διάκριση τη ζήσαμε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό, αφού για πρώτη φορά διεξάγηκε στη Κύπρο το Cassini Hackathon με θέμα “Ψηφιοποίηση των Χώρων Πρασίνου” το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στον ψηφιακό χώρο των κατασκευαστικων έργων και παντρεύοντας τα δύο να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή και καινοτόμα ιδέα.

Η ομάδα μας συμμετείχε στο διαγωνισμό με την ανάπτυξη ενός λογισμικού ανοικτού κώδικα (Open-Source) για έξυπνες πόλεις (Smart Cities), που ονομάσαμε CityLite.

Ο χρήστης μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα από διαφορετικές πηγές για ανάλυση και προσομοίωση διαφορετικών σεναρίων που αφορούν μια πόλη. Τα δεδομένα θα μπορούν να προέρχονται απευθείας από δορυφορικές πηγές, κρατικές πηγές και άλλα ανοιχτά δεδομένα, για να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, είτε σε επίπεδο πόλης είτε σε επίπεδο κτιρίου, να ανταποκριθούν σε τυχόν μετρήσιμα ζητήματα και να πάρουν καλύτερες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον.

– Πώς σας φάνηκε η όλη εμπειρία που ζήσατε στο Cassini Hackathon που διοργανώθηκε στην Κύπρο;

Η όλη εμπειρία και οργάνωση του Cassini Hackathon ήταν εξαιρετική. Υπήρξε συνεχόμενη επικοινωνία με τους τοπικούς οργανωτές (CyRIC) αλλά και με τους ευρωπαϊκούς οργανωτές.

Μέσω του διαγωνισμού, μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε με δορυφορικά δεδομένα του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές των δεδομένων αυτών.

– Πόσο challenging και πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η θεματική για “Ψηφιοποίηση των Χώρων Πρασίνου” που επέλεξαν φέτος στο Cassini Hackathon;

CityLite – Exploring the infinite possibilities of an Open-source 3D world

Imagine the infinite possibilities of an #Opensource 3D world with contributions from all over the world – We’ve built #CityLite, an Open-Source Smart Cities Concept, with the vision of building together a complete world for designers to simulate better urban environments in the design phase!
.
??? ??? ???? ???? 3? ??? 2? ??????? ?️
We are now opening up to the world to ask for your contribution with your #3Dmodels, #geospatial data, #BIM models and many more
.
??? ??? ???? ???? ????? </>
We are looking for contributions in code to empower CityLite with environmental simulations, geospatial tools, data extraction, API with GIS databases, 3D design tools and anything that you might suggest to improve your workflow and designs
.
??? ?? ??? ???? ??? ?????
Our mission is to help CityLite grow organically and develop tools that designers, architects and engineers need to make better and faster design decisions

CityLite was developed by parametricos as part of the CASSINI EU hackathon and won the 1st prize at the Cyprus Chapter.
Let’s take it to the next level together!

CityLite is built on top of amazing open source technologies #ifcjs, #harpgl and HERE Technologies.

Posted by parametricos on Monday, 12 July 2021

Η θεματική του φετινού Cassini Hackathon για “Ψηφιοποίηση των Χώρων Πρασίνου”, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα για πράσινες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα είναι αρκετά απαιτητική διότι υπάρχουν δυσκολίες στο να σχεδιάσεις μια καινοτόμα πρόταση για “Ψηφιοποίηση των Χώρων Πρασίνου” που να μπορεί την ίδια στιγμή να είναι και οικονομικά βιώσιμη.

Ιδέες και προτάσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και πράσινη τεχνολογία, πολλές φορές έχουν δυσκολίες εφαρμογής, που για να ξεπεραστούν απαιτούν την συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό σε πολλά επίπεδα, κάτι που καθιστά τις προτάσεις ρεαλιστικά μη εφαρμόσιμες.

Παρόλα αυτα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι στην Κύπρο οργανισμοί όπως η CyRIC προωθεί οργανώσεις όπως το Cassini Hackathon με τέτοιες θεματικές και μας αποδεικνύει πώς με τη σωστή υποστήριξη μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

– Τι ώθησε εσένα και την ομάδα σου να συμμετέχετε σ’ αυτή την πρωτοβουλία για “Ψηφιοποίηση των χώρων πρασίνων” στο Cassini Hackathon;

Η νεοφυής εταιρεία μας, Parametricos, ειδικεύεται στην δημιουργία λογισμικών για τον κατασκευαστικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και του συντονισμού των ατόμων που εργάζονται σε ένα κατασκευαστικό έργο και την συγκέντρωση και χρήση δεδομένων από διαφορετικές πηγές για πιο αποδοτικό σχεδιασμό των έργων αυτών.

Μέρος της δουλειάς της ομάδας μας είναι και η μελέτη του περιβάλλοντα χώρου ενός κατασκευαστικού έργου μέσω γεωγραφικών δεδομένων, κάτι που θεωρήθηκε ιδανική ευκαιρία για μας για να αναπτύξουμε αυτή την ιδέα και να την υλοποιήσουμε σε μια καινούργια και ανοικτή πλατφόρμα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Πιστεύουμε ως ομάδα, ότι πρέπει να γίνεται σωστός σχεδιασμός ενός κατασκευαστικού έργου και η ανάπτυξη μιας κοινότητας/πόλης να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, τους χώρους πρασίνου και πάρκα, τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, τις εκπομπές ρύπων και γενικότερα την προώθηση της οικολογικής βιωσιμότητας.

– Πώς χρησιμοποιήσατε εσείς τα EU Space data (δεδομένα από δορυφόρους) και γιατί είναι σημαντικά για την εταιρεία/ιδέα σας;

Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε για το CityLite, είναι κυρίως δεδομένα από τους δορυφόρους Copernicus, Sentinel-2 και Copernicus Sentinel-3, που αφορούν θαλάσσια και χερσαία φωτογραφικά δεδομένα υψηλής ευκρίνειας, όπως εικόνες βλάστησης, κάλυψης εδάφους και νερού, εσωτερικών πλωτών οδών και παράκτιων περιοχών.

Τα δορυφορικά αυτά δεδομένα σε συνδυασμό με άλλα γεωγραφικά δεδομένα και πληροφορίες από άλλες πηγές, καθώς επίσης και με την σωστή ανάλυση, μπορούν να γίνουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια των χρηστών μας για καλύτερο και πιο βιώσιμο σχεδιασμό.

Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη την πόλη/κοινότητα και το περιβάλλον, και σε συνδυασμό με Πληροφορική Μοντελοποίηση Κτιρίων (BIM), να εκτελείτε με λιγότερα κατασκευαστικά λάθη και ως εκ τούτου λιγότερη σπατάλη υλικών και στην μείωση ρύπων, από την παραγωγή στην κατασκευή. Αυτό ως αρχή, και στην συνέχεια με δεδομένα από συσκευές και αισθητήρες (IoT devices και sensors), μοντέλα σάρωσης με λέιζερ (laser scanned models), μοντέλα ΒΙΜ, θα μιλάμε στο σύντομο μέλλον για μια τελειοποιημένη πλατφόρμα έξυπνης πόλης για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CityLite χρησιμοποιεί ανοικτά δεδομένα από άλλες διάφορες πηγές όπως χάρτες από Here Technologies αλλά και ανοικτές τεχνολογίες όπως το Harp.gl, IFC.js και Three.js.

– Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις επιστήμες STEM και τη χρήση των δεδομένων από το EU Space για τις μελλοντικές γενιές;

Θεωρώ ότι οι επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) και η εκπαίδευσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική στην προώθηση της κριτικής σκέψης και της καινοτομίας, ιδιαίτερη στην εποχή που ζούμε όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βιώσιμες λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κρατώντας τις επιστήμες STEM ως βάση και μεθοδολογία, και με την αξιοποίηση δεδομένων όπως είναι τα EU Space Data, χρήση ανοικτών λογισμικών, γεωγραφικών δεδομένων, και μεθοδολογίες σχεδιασμού BIM δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς επαγγελματίες να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε καινοτόμες προτάσεις, αντιμετωπίζοντας έτσι διαφόρων μεγεθών προκλήσεις από διαφορετικά κλάδους.

Ευχόμαστε στην ομάδα της Parametricos κάθε επιτυχία στις καινοτόμες ιδέες που προτείνουν!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending