fbpx

Το Παν. Λευκωσίας μας εξηγεί γιατί αξίζει να συμμετέχεις κι εσύ στο πρόγραμμα Erasmus+!

Σκέφτεσαι κι εσύ να πας Erasmus; Η σκέψη αυτή πέρασε λίγο πολύ από το μυαλό όλων μας κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Διερωτάσαι αξίζει να συμμετέχω σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus+ και τι έχω να κερδίσω;

Ακόμη κι αν δεν σου πέρασε ποτέ η ιδέα να συμμετέχεις, τότε ίσως να ήρθε η ώρα να το σκεφτείς και να εκμεταλλευτείς κι εσύ τις ευκαιρίες που σου προσφέρει! Αφού το Erasmus δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα ανταλλαγής. Είναι μια εμπειρία ζωής που αλλάζει (προς το καλύτερο) κάθε φοιτητή που συμμετέχει.

Αν σκέφτεσαι, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους αξίζει να πας, πώς μπορείς να επωφεληθείς ως φοιτητής και τι έχεις να κερδίσεις ως άνθρωπος από αυτήν τη μοναδική εμπειρία, τότε, αυτό το άρθρο θα σου λύσει κάθε απορία, αφού μιλήσαμε με τη Μαριάννα Μιχάηλ, Διευθύντρια του Τμήματος Erasmus του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για να σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι για να κάνεις την αίτησή σου!

Μάθε πιο κάτω όσα χρειάζεται να ξέρει ένας φοιτητής για το πρόγραμμα Erasmus:

– Τι ακριβώς είναι το Erasmus;
Freepik.com

Το Erasmus είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987. Το 2014 προστέθηκε το σύμβολο «+» στο Erasmus, για να σηματοδοτήσει τη συμπερίληψη πολλών περισσότερων ευκαιριών για κινητικότητα, εθελοντισμό, εκπαίδευση, κατάρτιση, αθλητισμό σε όλους: μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, δασκάλους, καθηγητές, Youth Workers, μεταξύ 13-30 ετών.

Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τον Ολλανδό φιλόσοφο Έρασμο, ο οποίος έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη της Ευρώπης, με σκοπό να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες εμπειρίες.

– Πώς μπορεί να επωφεληθεί ένας φοιτητής και τι μπορεί να κερδίσει;
Freepik.com

Μπορεί να ακούγεται cliché ότι με τη συμμετοχή σου στο Erasmus «αποκτάς εμπειρίες, ταξιδεύεις, γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς πέραν από τον δικό σου και κάνεις νέες φιλίες», αλλά είναι ταυτόχρονα τόσο μα τόσο αληθινό! Κι αυτό μπορούν σίγουρα να το επιβεβαιώσουν πολλοί φοιτητές που συμμετείχαν.

Η κ. Μιχάηλ μας εξηγεί όλα όσα έχει να κερδίσει ένας φοιτητής συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+ ενώ φοιτά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Κάθε συμμετέχοντας, λοιπόν, μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 12 Erasmus μήνες ανά κύκλο σπουδών, δηλαδή να ταξιδέψει στο εξωτερικό μέχρι ένα χρόνο, για σκοπούς φοίτησης σε ένα από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του τμήματός του/της με πλήρη αναγνώριση των μαθημάτων του/της!

Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση (η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των σπουδών) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο εξωτερικό, σε μία εταιρία/οργανισμό/γραφείο/ΜΚΟ και να εμπλουτίσει το βιογραφικό του/της σημείωμα, τις προσωπικές και επαγγελματικές ικανότητες, αλλά και τη δυνατότητα να κερδίσει επαγγελματική εμπειρία που είναι απαραίτητη για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του/της. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα Erasmus+ δεν αφορά μόνο φοιτητές, αφού μπορούν να συμμετέχουν και απόφοιτοι, οι οποίοι μπορεί να κάνουν την πρακτική άσκησή τους ή ακόμη και να εργαστούν ως απόφοιτοι, κερδίζοντας έτσι την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, που είναι σημαντική για το βιογραφικό τους σημείωμα!

Μέσω της διαμονής στο εξωτερικό και τη φοίτηση ή πρακτική άσκηση σε Πανεπιστήμιο ή γραφείο αντιστοίχως, ο/η φοιτητής/τρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει τη δυνατότητα να:

  1. Ζήσει στο εξωτερικό λαμβάνοντας σημαντική επιχορήγηση για τα έξοδα διαμονής, διατροφής και ταξιδιού. Σημειώνεται ότι σε συμμετέχοντες με ειδικές ανάγκες δίνεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση (με την κατάθεση των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων).
  2. Μεγαλώσει τον κύκλο γνωριμιών του και να αποκτήσει φίλους από κάθε γωνιά της Ευρώπης και όχι μόνο!
  3. Είναι ένας από τους εκατομμύρια φοιτητές που επιλέγουν το πρόγραμμα Erasmus και εντάσσονται στη «Γενιά του Erasmus+ (#ErasmusGeneration) από το 1987.
  4. Ζήσει αξέχαστες εμπειρίες ανακαλύπτοντας νέα μέρη, νέες κουλτούρες και να βελτιώσει τις διαπολιτισμικές, τις γλωσσικές, τις επικοινωνιακές και τις διαπροσωπικές ικανότητές του. Ενώ την ίδια ώρα θα ανακαλύψει νέες πλευρές του εαυτού του, όπως την προσαρμοστικότητά του, την ικανότητα να λύνει με περισσότερη ψυχραιμία κάποιο πρόβλημα και να είναι πιο ανοιχτός/ή σε νέες προκλήσεις!
  5. Μάθει να εργάζεται ανεξάρτητα, αλλά και με ομάδα, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο και το ομαδικό του πνεύμα.
– Γιατί να εμπιστευτείς το γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Λευκωσίας;

Το προσωπικό του γραφείου Erasmus του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι άρτια καταρτισμένο με πολυετή πείρα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και αποτελείται από νεαρά άτομα, κάποια εξ’ αυτών έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν ζήσει στο εξωτερικό και γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς είναι να βιώνεις τις δυσκολίες προσαρμογής, αλλά και πώς είναι να μην θέλεις να τελειώσει αυτή η περίοδος της ζωής σου ποτέ!

Επίσης, πρώτο μέλημά τους είναι να βοηθήσουν τους φοιτητές να επιτύχουν τους στόχους τους, είτε μέσω βοήθειας εξεύρεσης εργασίας και/ή διαμονής, αλλά και φέρνοντάς τους σε επαφή με φοιτητητικές οργανώσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με φοιτητές Erasmus.

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία του προγράμματος και θέλουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους φοιτητές γίνεται, ώστε να επωφεληθούν από αυτό!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Τμήματος Erasmus του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Μιχάηλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο Erasmus του UNIC έχει περισσότερες από 200 συνεργασίες με αξιόλογα Πανεπιστήμια και οργανώσεις στην Ευρώπη και εξωτερικό και είναι το δεύτερο γραφείο στην Κύπρο σε αριθμό διαχείρισης κινητικοτήτων!

Το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει ευκαιρίες σε όλους και είναι ένα ταξίδι γνώσεων και δεξιοτήτων. Τι λες θα το κάνεις κι εσύ;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending