fbpx

Σύγκλητος ΤΕΠΑΚ: Απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής μαθημάτων το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2021

Η Σύγκλητος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 24 Αυγούστου 2021, συζήτησε τον τρόπο διεξαγωγής μαθημάτων κατά το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2021.

Ενώπιον της Συγκλήτου τέθηκαν τρεις ολοκληρωμένες εισηγήσεις. Μετά από εκτενή διάλογο και σε βάθος προβληματισμό με τη συμμετοχή όλων των μελών, όπου αξιολογήθηκαν οι αδυναμίες και τα ισχυρά σημεία κάθε πρότασης, η Σύγκλητος αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση που παρουσιάστηκε από τα μέλη της Συγκλήτου που προέρχονται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η πολύ ψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού οδηγεί σε έξαρση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε όσους δεν έχουν ανοσία μέσω εμβολιασμού ή νόσησης. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός αυτών που θα χρειαστούν νοσηλεία αναμένεται να είναι πολύ πέραν των αντοχών του συστήματος υγείας, το οποίο απειλείται πλέον με κατάρρευση. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο το οποίο δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όσους θα επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, δεν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και προστατεύει το σύστημα υγείας και γενικότερα τη δημόσια υγεία.

Ο καλύτερος τρόπος ατομικής προστασίας αλλά και του συστήματος υγείας είναι ο εμβολιασμός και η απόκτηση ανοσίας από ένα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού (πέραν του 90% με τα σημερινά δεδομένα). Σύμφωνα όμως με τα δημοσιευμένα από το Υπουργείο Υγείας στοιχεία, η ανοσία ανάμεσα στις ηλικίες 18-24 λόγω εμβολιασμού ή νόσησης βρίσκεται περίπου στο 50%. Το ποσοστό αναμένεται και επιδιώκουμε να αυξηθεί, ωστόσο, είναι βέβαιο πως στις 30 Αυγούστου που θα προσέλθουν για τη βδομάδα ενημέρωσης οι νέοι φοιτητές και στις 6 Σεπτεμβρίου που αρχίζουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, δεν θα βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο ιός θα έχει μετατραπεί σε ενδημικό για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία χωρίς αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα.

Με τόσο χαμηλό ποσοστό ανοσίας ανάμεσα στο φοιτητικό πληθυσμό και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου με διάσπαρτα κτίρια γραφείων, αιθουσών, εργαστηρίων και άλλων υποδομών στο κέντρο της Λεμεσού, η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση του Πανεπιστημίου πρέπει να βασιστεί σε μέτρα που να είναι πρακτικά εφαρμόσιμα.

Στοχεύοντας στην επαναλειτουργία του πανεπιστημίου μας με φυσική παρουσία, στη διασφάλιση πως όλοι ανεξαίρετα οι φοιτητές μετέχουν της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες ασφάλειας για όλους και παράλληλα στη συμβολή στη γενικότερη προστασία της δημόσιας υγείας του τόπου, η Σύγκλητος αποφάσισε (συνοπτικά):

  1. Όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται από διδακτικό προσωπικό που κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19
  2. Όλοι οι φοιτητές εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματά τους
  3. Όσοι φοιτητές κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 συμμετέχουν στα μαθήματα με φυσική παρουσία.
  4. Όσοι φοιτητές δεν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, σύμφωνα με ρυθμίσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση.
  5. Όλες οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία, με safe pass, σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

Η ηγεσία του Πανεπιστημίου τις αμέσως επόμενες μέρες θα ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης τόσο τα μέλη του προσωπικού όσο και τους φοιτητές για το πρωτόκολλο που έχει αποφασιστεί και τις πρακτικές ρυθμίσεις. Θα έχει επίσης ειδικές συναντήσεις με τη Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου.

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπό το πρίσμα και της απόφασης της Συγκλήτου, ενθαρρύνονται για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν σε εμβολιασμό αξιοποιώντας και το walk in εμβολιαστικό κέντρο που θα λειτουργήσει την προσεχή Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021, στο κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος». Για δήλωση ενδιαφέροντος, εδώ.

Δες αναλυτικά το πρωτόκολλο εδώ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
16,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending