fbpx

CyFFORS: Πρότυπο σύστημα πρόγνωσης πλημμυρών από το Frederick Research Center!

Προσβάσιμες στο κοινό πληροφορίες σχετικά με επικείμενα πλημμυρικά επεισόδια

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την πρόγνωση πλημμυρών στην Κύπρο και στην περιοχή της Αττικής στην Ελλάδα ανέπτυξε το Frederick Research Center μέσω του έργου CyFFORS (Cyprus Flood Forecasting System). Εκτός από τα προγνωστικά στοιχεία που δίνονται και βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση πλημμυρών, στη διαδικτυακή πλατφόρμα παρέχονται επιπλέον προειδοποιήσεις σχετικά με επικείμενα πλημμυρικά επεισόδια.

Τα αποτελέσματα του έργου CyFFORS παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Frederick, στην παρουσία του Δρα Φίλιππου Τύμβιου, Ανώτερου Λειτουργού του Τμήματος Μετεωρολογίας, και του Δρα Κώστα Λαγουβάρδου, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιστημονικού εταίρου του Frederick Research Center σε αυτό το έργο. Το πρότυπο σύστημα πρόγνωσης CyFFORS αναπτύχθηκε και λειτουργεί με τη χρήση του WRF-Hydro (Weather Research and Forecasting), ενός υδρομετεωρολογικού εργαλείου τεχνολογίας αιχμής. Το εν λόγω σύστημα και τα αποτελέσματά του είναι προσβάσιμα στο κοινό και τις τοπικές αρχές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (www.meteo.gr/CyprusFloodForecastingSystem), με στόχο την ετοιμότητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πλημμυρών.

«Είναι σημαντικό όταν τα αποτελέσματα έρευνας μπορούν να καταλήγουν μεν σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και να δίνουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κοινό» είπε ο Δρ Λαγουβάρδος αναφερόμενος στην διαδικτυακή πλατφόρμα του CyFFORS. «Μεταξύ του Frederick Research Center και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει αναπτυχθεί μια καλή χημεία και ένα καλό πνεύμα συνεργασίας το οποίο ελπίζω να συνεχίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε κοινά προβλήματα, κοινές μετεωρολογικές συνθήκες πάνω-κάτω, επομένως μπορούμε άνετα να δουλέψουμε μαζί και χαιρόμαστε πολύ που το κάνουμε.»

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του CyFFORS, ο Δρ Χάρης Χαραλάμπους, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick και Ερευνητής στο Frederick Research Center, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας Ιονόσφαιρας και Διαστημικού Καιρού, της οποίας είναι επικεφαλής και η οποία έχει την επιστημονική ευθύνη υλοποίησης του CyFFORS, με συντονίστρια τη Δρα Χριστίνα Οικονόμου, ερευνήτρια στο Frederick Research Center. Η Δρ Οικονόμου παρουσίασε το γενικό πλαίσιο και τις προοπτικές του CyFFORS, που απώτερο σκοπό έχει την ενίσχυση του συστήματος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Κύπρου. Ο Δρ Χρήστος Γιάνναρος, ερευνητής του έργου, σημείωσε ότι το πρότυπο σύστημα πρόγνωσης πλημμυρικών επεισοδίων CyFFORS στοχεύει σε τρεις λεκάνες απορροής στην Κύπρο και στην Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν τον ποταμό Αρχάγγελο-Καμμίτση στη Λάρνακα και τα ρέματα της Ραφήνας και του Σαρανταπόταμου στην Αττική. Ακολούθησε ανασκόπηση των ακραίων φαινομένων του φετινού καλοκαιριού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τον Δρα Κώστα Λαγουβάρδο, με ειδική αναφορά στις μεγάλες πυρκαγιές που αντιμετώπισαν Ελλάδα και Κύπρος και στις πλημμύρες που αναμένονται στις πληγείσες περιοχές εξαιτίας των πυρκαγιών. Κατά την ομιλία του, ο Δρ Λαγουβάρδος συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκε η ταινία “Climate Change Happening Now?”, η οποία  περιείχε αποσπάσματα από αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ με βασικό θέμα τις πλημμύρες το καλοκαίρι του 2021 και τη σχέση τους με την κλιματική αλλαγή. Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση της Ερευνητικής Ομάδας Ιονόσφαιρας και Διαστημικού Καιρού με τίτλο The Sun and Us, η οποία φιλοξενείται στον Πολυχώρο «Σταθμός» του Πανεπιστημίου Frederick και είναι αφιερωμένη στον διαστημικό καιρό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση στον χώρο της έκθεσης.

Το έργο CyFFORS χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος ‘DIDAKTOR’ RESTART 2016-2020 για στήριξη της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending