fbpx

Το Facebook αλλάζει όνομα και γίνεται “Meta” – Ο ιδρυτής του εξηγεί γιατί!

Το Facebook ιδρύθηκε το 2004 και από τότε αποτελεί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και όχι μόνο) με εκατομμύρια χρήστες ανά το παγκόσμιο!

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη 28/10 την απόφασή της για μετονομασία της… σε “Meta”, αφού όπως εξηγεί ο ιδρυτής της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ επέλεξε την ελληνική λέξη «Μετά» για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Η αλλαγή ονομασίας ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου εικονικής πραγματικότητας και όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, η νέα ονομασία αντανακλά τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της εταιρείας για δραστηριοποίηση πέρα ​​από τον τομέα των social media, στο metaverse, έναν κλασικό όρο επιστημονικής φαντασίας που έχει υιοθετήσει το Facebook για να περιγράψει το όραμά του για εργασία και παιχνίδι σε έναν εικονικό κόσμο!

theverge.com

«Σήμερα ο κόσμος μας θεωρεί ως μία εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο DNA μας είμαστε μια εταιρεία που κατασκευάζει τεχνολογία για να συνδέει ανθρώπους», ανέφερε ο ιδρυτής του Facebook, συμπληρώνοντας πως «το metaverse (που σημαίνει «μετα-σύμπαν») είναι το επόμενο σύνορο, όπως ακριβώς ήταν η κοινωνική δικτύωση όταν ξεκινήσαμε».

«Θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media, αλλά ως μια εταιρεία metaverse», είχε δηλώσει τον Ιούλιο στο Verge ο Ζούκερμπεργκ.

Όπως αναφέρει το BBC, η αλλαγή στο όνομα του Facebook έρχεται μετά από τη συνεχόμενη αρνητική διαφήμιση προς το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά από αποκαλύψεις της πληροφοριοδότη και πρώην τεχνικού της εταιρείας, Φράνσις Χόγκεν. Η Χόγκεν, μιλώντας στο Κογκρέσο και στη βρετανική βουλή, υποστήριξε πως τα υψηλά ιστάμενα στελέχη του Facebook βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την ασφάλεια των χρηστών.

1
Η ανάρτηση Μαρκ Ζούκερμπεργκ

«Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε ως επί το πλείστον κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν αποκτήσαμε τηλέφωνα με κάμερες, το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν ταχύτερες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραζόμαστε εμπειρίες», ανέφερε ο στην ανάρτησή του ο ιδρυτής του Facebook.

«Η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμη πιο καθηλωτική – ένα ενσώματο διαδίκτυο όπου θα είστε μέσα στην εμπειρία, όχι απλώς θα την κοιτάτε. Το αποκαλούμε αυτό metaverse και θα αγγίξει κάθε προϊόν που κατασκευάζουμε. (…) Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε πρώτα στο metaverse, όχι στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα χρειάζεστε λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσετε τις άλλες υπηρεσίες μας», συνέχισε.

«Καθώς το νέο μας εμπορικό σήμα αρχίζει να εμφανίζεται στα προϊόντα μας, ελπίζω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γνωρίσουν το εμπορικό σήμα Meta και το μέλλον που αντιπροσωπεύουμε».

2
Τα apps της εταιρείας δεν αλλάζουν όνομα

Το app του Facebook, καθώς και τα υπόλοιπα apps που ανήκουν στην ίδια εταιρεία “Meta”, όπως το Instagram και το WhatsApp, δεν θα αλλάξουν το όνομά τους!

3
Τι είναι το metaverse

YouTube.com/Simplilearn

Το Facebook επενδύει εδώ και πάρα πολύ καιρό στις τεχνολογίες AR (επαυξημένη πραγματικότητα) και VR (εικονική πραγματικότητα) και ουσιαστικά έχει όλες τις βάσεις στο να γίνει κάτι παραπάνω από την εταιρεία της πλατφόρμας.

Πλέον, δεν θα πουλάει πρόσβαση στο Facebook ή στο Instagram, αλλά έναν online κόσμο που θα μπορούμε να ζούμε με το avatar μας, να βλέπουμε αγώνες με τους φίλους μας, να παίζουμε online με το πάτημα ενός πλήκτρου και να ταξιδεύουμε σε κόσμους που δεν έχουμε φανταστεί!

Η εξαγορά της Oculus VR πριν χρόνια και η συνεχής επένδυση σε περιεχόμενο έχει κάνει το Facebook έναν δυνατό παίκτη στο κομμάτι της εικονικής πραγματικότητας, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και gaming studios όπως η BigBox VR. Μέχρι και τον Μάρτιο, πάνω από 10.000 υπάλληλοι του Facebook εργάζονταν πάνω στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, κάτι που από μόνο του λέει πολλά.

Η κίνηση του Ζούκερμπεργκ, για αλλαγή του ονόματος, μεταφράζεται με πολλούς τρόπους. Σε πρώτη φάση θέλει να διαχωρίσει την εταιρεία του από το Facebook, μιας και πλέον είναι μόλις μία από τις υπηρεσίες/προϊόντα του. Από την άλλη, θέλει να μπορεί να «πουλάει» ενιαία όλες τις υπηρεσίες του και να μπορεί να εκμεταλλεύεται καλύτερα εμπορικά τα πάντα, ακόμη και συνδυαστικά.

Πολλοί ανησυχούν ότι θα δημιουργήσει έναν νέο διαδικτυακό κόσμο που θα συνδέεται με τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα προσωπικά δεδομένα, μετά τις κατηγορίες ότι δεν μπλοκάρει το επιβλαβές περιεχόμενο.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο άκουσμα της είδησης αυτής, η μετοχή του Facebook στην Wall Street ενισχύεται άνω του 3%, ενώ το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η μετοχή του Facebook θα φέρει τη συντομογραφία MVRS, από την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Εσύ τι πιστεύεις για τη νέα ονομασία του Facebook;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending