fbpx

Learn, Innovate, Share! Πώς οι Κήποι του Μέλλοντος μπορούν ν’ αλλάξουν τη Λευκωσία!

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα…

Πώς θα σου φαινόταν να εργάζεσαι στον τομέα που αγαπάς και να νιώθεις πως μέσω της δουλειάς σου βοηθάς παράλληλα τους γύρω σου; Αν νιώθεις πως κι εσύ θέλεις να είσαι μέρος των ανθρώπων που θα βελτιώσουν τον κόσμο, ΜΠΟΡΕΙΣ!

Το COOPower είναι ένα πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Κροατία και στην Ουγγαρία. Υλοποιείται από το British Council σε συνεργασία με το Science and Technology Park του Πανεπιστημίου της Rijeka και τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Στόχος του είναι να προωθήσει την κοινωνική οικονομία ως εναλλακτική μορφή απασχόλησης και ως ένα τρόπο για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Για να ενθαρρύνουν τους νέους να εμπλακούν στον τομέα αυτό, διεξάχθηκαν και στις τέσσερις χώρες οι διαγωνισμοί COOPAthons.

Κατά τη διάρκεια των COOPAthons, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον τομέα και να αναπτύξουν σε ομάδες καινοτόμες ιδέες για τη δημιουργία κοινωνικών ή συνεργατικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών με τη βοήθεια μεντόρων. Οι ιδέες εξετάστηκαν από μια κριτική επιτροπή και μία από αυτές επιλέχθηκε ως η καλύτερη σε ένα τελικό που διεξάχθηκε στην κάθε χώρα.

Ως νεαρή δημοσιογράφος που συμμετείχα στο COOPower, ρόλος μου ήταν να βοηθήσω στη γνωστοποίηση του προγράμματος και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κοινωνική οικονομία.

Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί από τους ιδρυτές του Gardens of the Future και ανακαλύψτε μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην κοινωνική οικονομία!

– Τι ακριβώς είναι το Gardens of the Future και ποιος είναι ο σκοπός του;

Το Gardens of the Future, ή αλλιώς οι Κήποι του Μέλλοντος, είναι ένα project κοινωνικής και περιβαλλοντικής καινοτομίας στο οποίο δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του πρώτου πιλοτικού κήπου στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, όπου η κοινότητα ασχολείται με την περιποίηση των φυτών και την ανάπτυξη της γνώσης σχετικά με τη βιωσιμότητα. Να αναφέρουμε ότι τα φυτά στους Κήπους μας καλλιεργούνται υπεύθυνα.

Οι αξίες στις οποίες στηρίζεται η δημιουργία αυτού του project είναι η οικοδόμηση κοινοτήτων, η κυκλική οικονομία και η αγροτική επιχειρηματικότητα.

Σκοπός μας είναι να εξελιχτούμε σε ένα κοινό χώρο μέσα στον οποίο τα άτομα θα μπορούν να ξεκουράζονται στη φύση, να δουλεύουν και να μαθαίνουν μαζί καθώς επίσης και να κοινωνικοποιούνται σε ένα ασφαλές και πράσινο περιβάλλον.

Επίσης, στόχος μας είναι να γίνουμε ένα εκπαιδευτικό κέντρο (educational hub) που θα ενημερώνουμε τον κόσμο για θέματα:

  • κηπουρικής
  • βιώσιμης ανάπτυξης
  • αγροτικής επιχειρηματικότητας
  • κυκλικής οικονομίας
  • οικονομίας μηδενικών αποβλήτων

Στους Κήπους έχουμε αναπτύξει διάφορα ειδικά σχεδιασμένα και τυποποιημένα τμήματα εργασίας (Gardens modules), όπως τα υπερυψωμένα παρτέρια («λασάνια») και τον βοτανόκηπο. Σύντομα θα ολοκληρωθούν και τα Gardens modules της κάθετης φύτευσης και της υδροπονίας.

 

– Από πού προήλθε η ιδέα για τη δημιουργία του Gardens of the Future;

Τα ερωτήματα που θέσαμε και στα οποία επιχειρούμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις, συνδέονται άμεσα με τους στόχους του Gardens of the Future.

  • Τι σημαίνει να είσαι μια πράσινη επιχείρηση;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε στο κέντρο μιας πόλης για να φέρουμε σε ένα κοινό χώρο ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ηλικίες, κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο;
  • Πώς μπορούμε να μάθουμε αυτούς τους ανθρώπους να «καλλιεργούν» τα δικά τους φαγητά στον κήπο τους ή στο Gardens of the Future;

Για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας, συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς που μας εξασφάλισαν τους οικονομικούς πόρους για να ξεκινήσουμε.

Συγκεκριμένα, πήραμε τη 2η θέση παγκύπρια στο Global Climathon Awards. Επιπλέον, το 2020 το Gardens of the Future αναγνωρίστηκε ως μια από τις 1000 καλύτερες ιδέες παγκοσμίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μετά από ψηφοφορία του κόσμου, κερδίσαμε επίσης το Pusula campaign.

Με τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την CONSUL Μονάδα (eMBeD) της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Κέντρου SeeD (Centre for Sustainable Peace and Democratic Development) καταφέραμε να φτιάξουμε τους Κήπους του Μέλλοντος.

– Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του Gardens of the Future και ποια θα είναι η συμμετοχή του;

Η πρώτη επιλογή είναι με το να συμπληρώσει κάποιος το έντυπο που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας. Στο έντυπο το ενδιαφερόμενο άτομο έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει την ειδικότητά του.

Να σημειώσουμε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη κοινότητά μας. Όλοι δηλαδή μπορούν να προσφέρουν, είτε είναι ειδικοί στους Κήπους και στη θεματολογία μας, είτε τους αρέσει η κηπουρική (ανεξάρτητα από το αν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις).

Μέχρι τώρα όλα τα μέλη προσφέρουν σε εθελοντική βάση. Ωστόσο στο μέλλον ίσως να γίνονται δεκτά και μέλη βάσει οικονομικής συνεισφοράς.

Η δεύτερη επιλογή είναι με την εφαρμογή και την ανάπτυξη κάποιων από τα Gardens modules σε μια άλλη περιοχή. Για παράδειγμα όποιος θέλει να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο τμήμα εργασίας του Κήπου μας, μπορεί να μας προσεγγίσει για να τον βοηθήσουμε και να τον στηρίξουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας ούτως ώστε να πετύχει τους στόχους του. Με τη συμβολή μας οι νέοι κήποι προσαρμόζονται στις εκάστοτε περιβαλλοντικές και άλλες συνθήκες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιδιώκουμε να μεταδώσουμε τη γνώση και το πνεύμα των Κήπων σε μορφή ανοικτού διαλόγου. O κάθε νέος κήπος που δημιουργείται φέρει λοιπόν τον σπόρο και το πνεύμα του Gardens of the Future.

– Πώς συνδέεται η δράση του Gardens of the Future με την κοινωνική οικονομία; Ποια είναι η συνεισφορά του στον τομέα αυτό;

Το Gardens of the Future είναι μια κοινωνική καινοτομία (social innovation). Οι ιδρυτές του, που ανήκουν στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ήρθαν μαζί για να δημιουργήσουν – όπως αναφέραμε – έναν κοινό χώρο μέσα από τον οποίο άτομα από διαφορετικές κουλτούρες θα μαθαίνουν και θα δουλεύουν μαζί.

Νομικά, το Gardens of the Future είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έσοδα από δωρεές, επιχορηγήσεις ή εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Αυτοί οι 3 πυλώνες στους οποίους βασίζονται οι Κήποι βοηθούν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Αυτό το μοντέλο θεωρείται κοινωνική καινοτομία.

Ένας από τους στόχους του Gardens of the Future που θέσαμε εξαρχής είναι η στήριξη των γυναικών (κυρίως των μεταναστών) στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας για να μάθουν πώς να καλλιεργούν και να πουλούν τα δικά τους προϊόντα.

Επίσης στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις και άλλους επιχειρηματίες καλώντας τους να συμμετέχουν μαζί μας στη δημιουργία των Κήπων.

Στόχος μας για το μέλλον είναι να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε και να εκπαιδεύουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κοινωνικοί ή πράσινοι επιχειρηματίες.

– Ως πρωτοβουλία που απαριθμείται από νεαρά κυρίως άτομα, πώς βλέπετε το ρόλο των νέων στην κοινωνική οικονομία;

Οι νέοι είναι απαραίτητοι στην εξέλιξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και στη βελτίωση του status quo. H ανάγκη τους να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τους ωθεί να συμβάλλουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Συνήθως όταν ξεκινήσουν να δουλεύουν, δεν έχουν χρόνο να συνεισφέρουν στην κοινωνία και γι’ αυτό πολλοί από αυτούς νιώθουν ένα κενό.

Στην περίπτωση του Gardens of the Future, βλέπουμε τα νεαρά άτομα να είναι ιδιαίτερα ενεργά αφού νιώθουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν. Αυτό που τους ελκύει είναι η καλλιέργεια και η κατανάλωση των λαχανικών/φρούτων που σίγουρα είναι πολύ διαφορετική από αυτά που βρίσκουν στην αγορά. Επίσης τους δίνουμε τη δυνατότητα για εκπαίδευση και καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας.

Ευχαριστώ την ομάδα του Gardens of the Future και της εύχομαι κάθε επιτυχία στην επίτευξη των στόχων της!

Η συνέντευξη έγινε από την Άντρη Κουμίδου, μέλος της ομάδας νέων δημοσιογράφων του έργου COOPower.

Μάθετε περισσότερα για το Gardens of the Future στο: https://gardensofthefuture.com/  

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending