fbpx

Το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth» υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό SALTO PI Award!

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, διαχειριστής του προγράμματος «Co-Creating Media Literate Youth», με μεγάλη χαρά ανακοινώνει πως το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth» είναι υποψήφιο για βραβείο από το Salto Participation and Information Resource Center, ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη στην κατηγορία «Παιδεία στα Μέσα Ενημέρωσης και Πληροφορίων / Media and Information Literacy».

Το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth» πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού ως ένα από τα πέντε καλύτερα προγράμματα πανευρωπαϊκά στην κατηγορία που αφορά στην ενδυνάμωση των νέων μέσω της παιδείας για τα μέσα και την πληροφορία, ανάμεσα σε 150 αρχικές υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη.

Στον τελικό των βραβείων, λαμβάνουν μέρος 25 προγράμματα από όλη την Ευρώπη στις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Παιδείας για τα μέσα (Media and Information Literacy)
  • Συμμετοχή των Νέων (Youth Participation)
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Digital Transformation)
  • Αλληλεγγύη και Εθελοντισμός (Solidarity and Volunteering)
  • Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (Environment and Climate Change)

Ο τελικός των βραβείων Salto PI Awards θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021, μεταξύ 18:00-20:00, και θα μεταδίδεται ζωντανά από την σελίδα του SALTO PI στο Facebook.

Εκπρόσωποι των 25 υποψήφιων προγραμμάτων, θα συμμετέχουν διαδικτυακά στην τελετή απονομής όπου θα γίνει και η ανακοίνωση του προγράμματος που θα κερδίσει το βραβείο Salto PI Award ανά κατηγορία.

Στόχος του προγράμματος «Co-Creating Media Literate Youth» είναι να βοηθήσει τους νέους και τις νέες της Κύπρου, καθώς και το ευρύτερο κοινό, να αναπτύξουν ικανότητες γραμματισμού των ΜΜΕ (media literacy), αλλά και να τους προσφέρει ένα θεωρητικό υπόβαθρο γύρω από την παραπληροφόρηση.

Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομοφοβίας καθώς και να προσδιορίσει παραδείγματα όπου οι αντιλήψεις σε συγκεκριμένες θεματικές  όπως τα θέματα φύλου, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων κ.α. διαδίδονται εσφαλμένα.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την υποστήριξη, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Horizon 2020 (ως μέρος του Προγράμματος «Co-Inform»), τους οποίους ευχαριστούμε τόσο για την στήριξη όσο και για την άρτια σύνεργασια.

Τέλος, ως διαχειριστές του προγράμματος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνεργάτες μας στο πρόγραμμα, Δρ. Γιώργο Παυλίδη, διδάκτωρ Δημοσιογραφίας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τον κ. Μάριο Ρούσσο,  Δημοσιογράφο, την κα. Μαρία Αγγελή, ερευνήτρια και συντονίστρια προγραμμάτων στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), την κα. Νατάσα Ιωάννου, Λειτουργό Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Φίλοι της Γης», την κα. Χριστιάνα Παπαδάκη, Γραμματέα της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, καθώς και τις/τους εκπαιδεύτριες/τες μας, κα. Ηλιάνα Πετρίδου, κα. Σοφία Αρναούτη, κα. Νατάσα Λαμπίτση, κ. Μιχάλη Δρακομαθιουλάκη, κ. Νικόλα Αθηνή, κα. Άννα Μιχαήλ καθώς και την τέως Αντιπρόεδρο Α’ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, κα. Ιωάννα Δημοσθένους για τον όλο συντονισμό του προγράμματος.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending